Joda, de kan fjerne hekken din!

Staten har fjernet beplantning i 140.000 private hager. Det har de full rett til!

JODA, STATEN KAN FJERNE HEKKEN DIN: Tingretten i Sunnmøre har konkludert med at Mattilsynet var i sin rett da de fjernet en 75 meter lang hekk fra en privat eiendom. Eieren, som gikk til sak mot staten, sitter igjen med regningen på statens saksomkostninger - 47.000 kroner. Bakgrunnen for inngrepet var faren for pærebrann. Foto: Mattilsynet
JODA, STATEN KAN FJERNE HEKKEN DIN: Tingretten i Sunnmøre har konkludert med at Mattilsynet var i sin rett da de fjernet en 75 meter lang hekk fra en privat eiendom. Eieren, som gikk til sak mot staten, sitter igjen med regningen på statens saksomkostninger - 47.000 kroner. Bakgrunnen for inngrepet var faren for pærebrann. Foto: Mattilsynet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En hageeier på Sunnmøre gikk til sak mot staten, etter at de fjernet en 75 meter lang og to meter høy bulkemispel-hekk fra eiendommen hans.

Men ifølge dommen i Sunnmøre tingrett, var de i sin fulle rett da de beordret boligeieren til å fjerne hekken.

Hage på topp: Dette irriterer oss mest med naboen

Pærebrann

Bakgrunnen til beordringen var at det ble oppdaget pærebrann i flere kommuner i Møre og Romsdal, og flere grunneiere i området ble pålagt å fjerne typiske vertsplanter, som bulkemispler, fra sine hager.

Det var imidlertid ikke påvist pærebrann på denne huseierens hekk, og han gikk derfor til sak mot staten. Først forsøkte han å stoppe staten fra å ta hekken hans, og når han ikke fikk medhold i dette i retten, gikk han til erstatningssøksmål.

Dette ble imidlertid dyrt for vedkommende huseier. Mattilsynet fikk full erkjennelse av at de hadde handlet i tråd med gjeldende lovverk, og huseieren ble idømt statens saksomkostninger - på 47.000 kroner.

Les også: Forbudte planter i hagen

– Skjer veldig ofte

Ifølge rådgiver Nils Steinar Dyvik Melbø i Mattilsynet, er det ganske vanlig at de må fjerne beplantning fra private hager. Siden de startet bekjempelsen av pærebrann, har de fjernet beplantning i 140.000 private hager.

– Det skjer veldig ofte. I 99,9 prosent av tilfellene er det Mattilsynet som står for fjerningen. Men det er klart en hel del av publikum som følger oppfordringen vår og fjerner plantene selv, sier Melbø til DinSide.

Pærebrann i Norge

Første tilfellet av pærebrann ble oppdaget i Norge i 1986, med en akesllererende spredning i årene 2000-2006. Etter en intensivert overvåking og nedkjemping i 2006, og dårlege klimatiske forhold for pærebrann i 2007, ser det ut til at sjukdomen er mer under kontroll. Likevel ser man økning av smitte på noen steder, for eksempel Bergen.


Meldeplikt

Det er meldeplikt på denne typen skadegjører. Det betyr at dersom du oppdager smitte i din hage, så må du melde ifra om det til Mattilsynet.

Dersom du pålegges å fjerne beplantning fra hagen din, er det Mattilsynet som står for fjerningen. Du får imidlertid ingen erstatning for plantene, ei heller erstatningsplanter.

– Dette er ikke noe vi gjør for moro skyld, dette er noe vi gjør for å skjerme andre hager. Pærebrann kan gå på veldig mange planteslag, sier Melbø.

Han forteller at de aller fleste hageeiere er positivt innstilte til arbeidet deres med skadegjørerbekjempelse.

– Vi har i prinsippet ikke klager, det er en fantastisk oppslutning blant publikum. Men det er klart at det er dramatisk å få fjernet en hekk, det ser jeg absolutt, men alternativet er at det visner vekk alt som er, sier Melbø til DinSide.

Nabokrangel: Kan du kreve at naboen rydder opp i løvet som faller på din eiendom?


Hensynet til skadefaren veier tyngst

Det var altså erstatning den aktuelle huseieren i rettsaken ville ha. Etter at Mattilsynet fikk medhold i tingretten om at de kunne fjerne hekken, selv mot huseierens vilje, gikk huseieren til erstatningssak mot staten. Han ville ha erstatning for den forringelsen av bokvaliteten til familien, som huseieren mente at fjerningen av hekken medførte.

Veid opp imot farene for spredning av pærebrann, som var alternativet dersom de lot hekken stå, var dette imidlertid ikke argumenter gode nok.

Dommen bekrefter at Mattilsynets forvaltning og utførelse av fjerning av vertsplanter for pærebrann er i henhold til norsk lov og lovforståelse.

I dommen fra Sunnmøre tingrett heter det blant annet:

    «Retten har stor forståelse for at saksøker opplever at fjerningen av hans hekk har forringet bokvaliteten for han og hans familie. Videre innebærer fjerning praktiske problemer som dyreferdsel og økonomiske kostnader forbundet med opprydning og anskaffelse av ny hekk. Imidlertid må dette veies opp mot det skadepotensialet og den spredningsrisiko som pærebrann representerte. Retten finner på denne bakgrunn at det ikke var urimelig å pålegge saksøker fierning av bulkmispelhekk.Med grunnlag i overstående finner retten etter en samlet vurdering at inngrepet heller ikke var uforholdsmessig.»

Les også: Gjør hagen klar for høsten

Tiltak blir ikke gjort over alt

Pærebrann var altså bakgrunnen for at staten - ved Mattilsynet - gikk inn og fjernet hekken på privatadressen. Hekken var av typen bulkemispel, som er en av vertsplantene for pærebrannsmitte.

Pærebrann er en stor skadegjører for eple- og pæreproduksjon, samt for planteskoler, og det nedlegges mye arbeide i bekjempelse av denne bakterien.

– Det er endel kommuner som vi kun isolerer, for eksempel Bergen, der er det så ufattelig omfang av denne sykdommen, at det vil koste tresifrede millionbeløp å rydde det vekk. Og et sted må grensen gå, selv i verdens rikeste land, sier Melbø til DinSide.

Forekomst av pærebrann og andre av samme type bakterier som kalles karanteneskadegjørere kan også skape vanskeligheter ved eksport av planter og plantedeler til andre land.

Det finnes en egen forskrift om tiltak mot pærebrann. Den definerer hvilke områder Mattilsynet kan gå inn og beordre fjerning av planter. I områdene som er definert i forskriften, trenger ikke Mattilsynet særskilte tillatelser for den enkelte hus/hageeier. Her kan du sjekke om det gjelder deg!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer