Unngå TV-lisens ved å plombere TV-en

Joda, du kan fortsatt unngå TV-lisensen

Men det er kanskje ikke så enkelt som du tror, og snart kan jobben med å plombere TV-en være forgjeves.

STRØMMEFEBER: Strømming av video, også fra NRK, er i utgangspunktet avgiftsfritt. Med de rette grepene kan du derfor slippe å betale TV-lisensen - i hvert fall en stund til. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
STRØMMEFEBER: Strømming av video, også fra NRK, er i utgangspunktet avgiftsfritt. Med de rette grepene kan du derfor slippe å betale TV-lisensen - i hvert fall en stund til. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert

I utgangspunktet skal alle norske husstander med minst én TV-mottaker, betale såkalt Kringkastingsavgift to ganger i året. For 2016 beløper avgiften seg til 2.834,70 kroner, og den tilfaller i sin helhet NRK. Forfall var 31. januar og 31. juli, slik den er hvert år.

I dag er det imidlertid mange som knapt ser på lineære TV-sendinger, men bruker TV-en primært til strømmetjenester på Internett. Slik bruk er for øyeblikket ikke avgiftsbelagt, selv når du strømmer NRK-kanalene - som vi har redegjort for i denne artikkelen.

Gjelder ikke bare TV-er

Problemet er bare at TV-en din har en TV-mottaker som kan brukes til å ta imot vanlige TV-sendinger. Og du har kanskje en kabeltuner eller satellittuner i tilllegg? Kanskje til og med en gammel videospiller på loftet? Alt dette utstyret har også innebygd TV-mottaker, og er derfor avgiftsbelagt.

Skal du slippe unna kringkastingsavgiften, må du kvitte deg med alt dette tilleggsutstyret, og viktigst: Du må plombere TV-en din fra å kunne ta inn vanlige TV-sendinger. Dette arbeidet kan du ikke gjøre selv.

Krever autorisasjon

- Slik plombering må foretas av uhildet tredjepart med kompetanse på området. Dokumentasjon på plombering må sendes NRK Lisensavdelinga, sier sjef for lisensavdelingen i NRK, Audun Strand, til Dinside.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer