Unngå TV-lisens ved å plombere TV-en

Joda, du kan fortsatt unngå TV-lisensen

Men det er kanskje ikke så enkelt som du tror, og snart kan jobben med å plombere TV-en være forgjeves.

STRØMMEFEBER: Strømming av video, også fra NRK, er i utgangspunktet avgiftsfritt. Med de rette grepene kan du derfor slippe å betale TV-lisensen - i hvert fall en stund til. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
STRØMMEFEBER: Strømming av video, også fra NRK, er i utgangspunktet avgiftsfritt. Med de rette grepene kan du derfor slippe å betale TV-lisensen - i hvert fall en stund til. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert

I utgangspunktet skal alle norske husstander med minst én TV-mottaker, betale såkalt Kringkastingsavgift to ganger i året. For 2016 beløper avgiften seg til 2.834,70 kroner, og den tilfaller i sin helhet NRK. Forfall var 31. januar og 31. juli, slik den er hvert år.

I dag er det imidlertid mange som knapt ser på lineære TV-sendinger, men bruker TV-en primært til strømmetjenester på Internett. Slik bruk er for øyeblikket ikke avgiftsbelagt, selv når du strømmer NRK-kanalene - som vi har redegjort for i denne artikkelen.

Gjelder ikke bare TV-er

Problemet er bare at TV-en din har en TV-mottaker som kan brukes til å ta imot vanlige TV-sendinger. Og du har kanskje en kabeltuner eller satellittuner i tilllegg? Kanskje til og med en gammel videospiller på loftet? Alt dette utstyret har også innebygd TV-mottaker, og er derfor avgiftsbelagt.

Skal du slippe unna kringkastingsavgiften, må du kvitte deg med alt dette tilleggsutstyret, og viktigst: Du må plombere TV-en din fra å kunne ta inn vanlige TV-sendinger. Dette arbeidet kan du ikke gjøre selv.

Krever autorisasjon

- Slik plombering må foretas av uhildet tredjepart med kompetanse på området. Dokumentasjon på plombering må sendes NRK Lisensavdelinga, sier sjef for lisensavdelingen i NRK, Audun Strand, til Dinside.

Uhildet tredjepart betyr et firma som er registrert i Brønnøysundregistrene, enten som forhandler av fjernsynsmottakere, eller et firma registrert som serviceverksted for TV-mottakere, ifølge Strand.

- Dette er et krav for at NRK Lisensavdelinga skal godta dokumentasjonen, sier han.

- Videre skal det skrives ut en servicerapport som inneholder informasjon om hvem som har gjort bestillingen, hvem som har utført plomberingen, dato for plombering, typebetegnelse på fjernsynsmottakeren og hvordan plomberingen er gjort.

En slik jobb kan koste fra noen hundrelapper, dokumenterte vi i denne artikkelen.

- Så langt i år har vi fått inn rundt 200 slike dokumentasjoner i måneden, sier Strand.

Kan kjøpe uten mottaker

Et annet alternativ er å kjøpe en TV uten mottaker. I Norge selges slike blant annet gjennom Elkjøp. Når de selger en TV uten tuner, er de ikke pliktig å opplyse om salget til NRK Lisensavdelinga.

Dermed vil du heller ikke få noe krav om å betale Kringkastingsavgiften.

SELGER TV-ER UTEN MOTTAKER: Kategori-direktør Andreas Westgård i Elkjøp. Foto: Elkjøp
SELGER TV-ER UTEN MOTTAKER: Kategori-direktør Andreas Westgård i Elkjøp. Foto: Elkjøp Vis mer

- Vi gjør dette rett og slett fordi kundene våre spør om det. Flere og flere av kundene sier de ikke lenger bruker TV-ene sine til å se vanlige sendinger, uttalte kategoridirektør Andreas Westgård i Elkjøp til Dinside, da vi omtalte satsingen i fjor.

Kan bli kortvarig glede

Gleden kan imidlertid bli kortvarig. Det såkalte Rimmereidutvalget foreslo nemlig i en rapport i sommer om framtidig finansiering av NRK, at absolutt alle husstander skal betale Kringkastingsavgift i fremtiden - uavhengig om man har TV eller ikke.

Forslaget vurderes i skrivende stund hos Kulturdepartementet.

- Det kommer en stortingsmelding om framtidig finansiering av NRK før jul, sier Kommunikasjonssjef Hanne Gjørtz i Kulturdepartementet, til Dinside.

Du finner vanlige spørsmål om kringkastingsavgiften hos NRK.

Les også:
Slik slipper du TV-lisensen
Dyrt å glemme å betale


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer