Joda: I Oslo kan du pakke søppel i disse posene

Smarte systemer på gjenvinningsanleggene sorterer avfallet ditt etter farge. Men pass på: Ikke alle steder har like smarte anlegg.

GRØNT ER IKKE BARE GRØNT: Sorteringsroboten til Oslo kommune lar seg ikke lure - den kan skille grønne Kiwi-poser fra grønne matavfallsposer. Foto: Per Ervland
GRØNT ER IKKE BARE GRØNT: Sorteringsroboten til Oslo kommune lar seg ikke lure - den kan skille grønne Kiwi-poser fra grønne matavfallsposer. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I Oslo sorteres husholdningsavfallet av en optisk søppelrobot, som ved hjelp av et kamera sorterer ulikt avfall ut fra farge på posene:

Avfall i grønne og blå poser sorteres dermed ut for seg, mens alt annet går i den vanlige restavfalls-dunken.

Spørsmålet er imidlertid om kameraene i sorteringsanlegget klarer å skille ulike grønnfarger fra hverandre.

Se lesernes beste løsninger for kildesortering hjemme

Hva skjer hvis du bruker fargede bæreposer til avfallet?

Grønne søppelposer skal altså bli skilt ut, men hva hvis du pakker avfallet i en grønn pose fra for eksempel Kiwi?

– Det er heldigvis ikke noe problem hos oss, sier Christoffer Back Vestli, kommunikasjonsrådgiver i Energigjenvinningsetaten (= EEG) til DinSide. Kameraene er innstilt slik at grønne, litt gjennomsiktige poser som man gjerne får på kolonialbutikker, ikke blir fanget opp. Det samme gjelder Kiwi-poser, sier Back Vestli.

NB: Se video av hvordan kameraene jobber lenger ned!

Men andre steder i landet kan det være annerledes

Selv om anlegget i Oslo klarer å skille ulike poser fra hverandre, er det imidlertid ikke sikkert at det samme gjelder der du bor. Sjekk derfor alltid hva renovasjonsetaten i din kommune anbefaler hva gjelder bruk av grønne poser.

Noen steder, som for eksempel på Øvre Romerike, anbefales du å vrenge grønne poser før bruk som avfallsposer.


DinSide har besøkt avfallssorteringsanlegget på Haraldrud i Oslo, og sett hvordan sorteringen foregår i praksis.

Men er det egentlig noen vits i å sortere?

I løpet av våren 2012 ble det innført kildesortering av matavfall og plastemballasje for hele Oslos befolkning. Plastemballasje skal i blå poser og matavfall skal i grønne poser. Alt avfall hentes samlet i én søppelbil, mens den videre sorteringen altså foregår på avfallsanlegget.

Sjekk den smarte hjemme-sorteringen!

– Mange tror at det ikke er noen vits i å sortere, og at alt bare havner sammen til slutt likevel. Men slik er det altså ikke, sier Dorthe Moe Lianes, kommunikasjonsrådgiver i Renovasjonsetaten i Oslo kommune til DinSide.

I videoen kan du selv se hvordan sorteringsanlegget separerer ut de grønne og de blå posene fra resten av avfallet:Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer