Jordbær-tips

Jordbær-triksene du bør prøve

Det praktiske sugerør-tipset er ett av dem!

SMAK AV SOMMER: Å bruke sugerør til å fjerne stilken, er bare ett av flere, kule jordbær-tips! Video: Linn Merete Rognø. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Jordbær er selve definisjonen på smaken av sommer! Og drømmer du om din egen jordbæråker er det bare til å sette i gang nå. For jordbær kan plantes hele sommersesongen, fra tidlig om våren til langt ut i august.

Men for at jordbærplantene skal trives best mulig og gi flest mulig bær, må du legge forholdene godt til rette for det.

Her får du de viktigste ekspertrådene - og til deg som ikke vil plante, men bare elsker å spise jordbær: Du skal selvsagt får seks kjekke bonustips også!

Før du planter jordbær

Hvor du skal plante jordbær kommer an på hva slags muligheter du har med tanke på plass og solforhold.

Du trenger ikke en hel åker - jordbærplantene kan også plantes i kjøkkenhage, i pallekarm, blomsterkasser, ampler eller i enkle blomsterpotter. Husk at beholderen du skal plante jordbærplantene i må være plassert på en solrik plass.

Så har Marianne Utengen, fagansvarlig i Det Norske Hageselskap følgende tips:

- Vil du ha bær i år, kjøp store planter som ble laget i fjor. Den første sesongen vokser det bare blad, det blir ingen blomstring eller bær, sier Utengen.

Når du har kjøpt inn plantene, bør du plante de så raskt som mulig etter innkjøp.

Men husk:

- Jordbærplanter må plantes i god jord som inneholder normalt med plantenæring, sier Knut Tveit hos Hageland.

På hagesentre får du kjøpt jord i poser, er du usikker, spør gjerne etter den beste jorda.

Utengen mener samtidig at dersom du har hage, er det letteste og beste for plantene om du planter rett i bakken, i jorda som er der, bare tilført litt kompost.

- All dyrking i beholder, uansett størrelse, innebærer mye vanning. Vokser jordbærplantene rett i bakken er det svært lite du trenger å gjøre for å lykkes, tipser hun.

Slik planter du jordbær i pallekarm

Du kan altså plante i ulike beholdere, men vi har spurt Utengen og Tveit om deres beste råd for planting i pallekarm:

 • Ikke legg duk i bunnen av karmen.
 • Lag til god drenering i bunn slik at vannet renner ned i bakken.
 • Fyll karmen med jord.
 • Bland eksisterende jord med kompost og kanskje beinmel ved planting.
 • Legg over en fiberduk på jorda. Skjær hull i jordbærduken, ikke for tett - minst en halvmeter mellom hver. 6 plante er maks til en pallekarm.
 • Vann plantene i en bøtte før planting.
 • Sett så jordbærplantene i jorda og trykk jorda rundt lett til, vann rikelig de første dagene og ukene.
 • Det er lurt å dekke de nyplantede jordbærene med vekstduk som er tilpasset pallekarmen. Da blir det et godt mikroklima under duken, og plantene roter seg kjappere enn uten.
 • Duken kan ligge på fram til bærene begynner å modnes, før du eventuelt legger på bærnot over kassen for å hindre at fugler spiser de modne bærene.
 • Vanne godt hele første sesongen. Dyrk i sol og pass på vann, tørke gir dårlig avling.
 • Overgjødsle med hønsegjødsel gjennom sesongen.

Beskytte mot snegler og fugler

Snegler kan være i et problem i jordbær, men her har Inger Dokken og Harald Dypedal ved Gjennestad Hagesenter flere forebyggende råd:

- Du kan sikre mot snegler med en kobberteip som du klistrer på kanten på pallekarmen, denne vil ikke sneglene krype forbi. Hagesentre selger også sneglekant i metall som du monterer på pallekarmen, den fungerer på samme måte som tape, sier ekspertene.

- Ønsker du tidlig høsting er det lurt å dekke over pallekarmen med en fiberduk. Den har strikk rundt kanten og vil dermed også verne noe mot snegler. Fiberduken må tas bort når plantene begynner å blomstre pga. pollinering, sier Dokken og Dypedal videre.

Men fugler kan også skape trøbbel for jordbærplantene. Så for å verne mot fugler, er et annet alternativ å dekke med insektnett i stedet for fiberduk, ifølge ekspertene.

Jordbærplantene bør byttes ut

Jordbærplanter er ikke så vanskelige å holde, men de trenger noe jevnlig stell.

- På våren bør alt av visne blader og sideskudd fjernes så tidlig som mulig for at jordbærplantene ikke skal bruke energi på mer plantemasse enn nødvendig, råder Tveit.

- Så kan du gjødsle med helgjødsel etter at plantene er renset, legger han til.

Jordbær danner naturlig såkalte utløpere, forteller Utengen. Dette er plante-«strenger» som vokser ut fra plantene i løpet av sommeren:

- Får strengene ligge i fred på jorda vil de rote seg der de ligger. Deretter kan de nye, selvstendige plantene klippes fra «mor» og plantes et annet sted i hagen. Bare husk å aldri formere videre på syke planter, understreker Utengen.

Det er greit å vite at planter som har båret bær i tre år, bør byttes ut med nye planter, forteller Tveit videre.

- Etter cirka tre år vil bærene bli mindre og plantene dårligere, så det er lurt å skifte planter, og også plante i en ny jord for bedre vekst, tipser han.

Men for all del:

- Ikke glem å spise bærene! Aller best er de når de kan plukkes fra egne planter og spises mens du plukker dem, ivrer hageeksperten.

Geniale jordbærtriks

Om du ikke har noen planer om å lage din egen, lille jordbæråker, men er mest interessert i å nyte de søte bærene, er det uendelig mange deilige matretter du kan lage med jordbær som en viktig ingrediens!

Ett enkelt søk på Youtube, og det dukker opp hundrevis av smakfulle tips.

Moste jordbær er for eksempel en nydelig ingrediens i både smoothies og drinker med og uten alkohol.

Men om du ikke har blender eller orker å mose jordbærene for hånd, kan du likevel bruke dem som et fargerikt supplement i drinken.

Her har Inger Dokken og Harald Dypedal et supert tips:

- Frys jordbærene en lite stund, og deretter kan du bruke dem som isbiter i drinken. Det både ser pent ut og gir en svak, søtlig smak på drinken, sier ekspertene.

Med et tominutters-nettsøk fant vi også fem andre kjekke tips:

1. Er jordbærene blitt litt slappe og soggy? Frisk de opp igjen ved å gi dem et isbad! Fyll en skål med kaldt vann og noen isbiter, la bærene ligge i skålen i 20 minutter, nå er de blitt røde og faste igjen.

2. Hold jordbærene friske og ferske ekstra lenge ved å oppbevare dem i en tett glasskrukke, for eksempel et Norgesglass, som du lar stå i kjøleskapet. De skal holde seg fine i minst ei uke.

3. For at jordbærene skal smake mest mulig, spis dem når de er romtempererte. Så har du oppbevart dem kjølig, bør du altså la de få hvile seg på kjøkkenbenken en stund før du nyter dem.

4. Fjerne stilken med sugerør! Et praktisk, enkelt tips som også er så trygt at barna kan være med og renske jordbærene uten kniv.

5. Bruk en eggedeler til å kutte opp jordbærene i like tykke skiver, kjapt og greit!

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer