Juksesalg forbudt

I bunn og grunn er det jo bare en måte en kan finne ut hva boligen egentlig er verdt: nemlig å legge boligen ut til salgs, og bare late som om man har tenkt å selge. Det er bare ett problem: det er slett ikke lovlig.

Publisert
Sist oppdatert


For en pengebevisst forbruker finnes det bare ett fasitsvar om hva en eiendom er verdt, nemlig markedets dom. Ingen takster fra takstmenn eller verdivurderinger fra eiendomsmeglere kan gjøre en like udiskutabel vurdering.

Mange som står foran et arveoppgjør, en skilsmisse, eller bare har et nært forhold til begrepet "verdi" blant våre lesere, har nok tenkt tanken om at det måtte da være greit å bare arrangere en budrunde, få klarhet i hva som ble det høyeste budet, for deretter å si til alle involverte: sorry, folkens - jeg bare tulla, jeg - jeg vil ikke selge, likevel.

Fra tid til annen har det også kommet oss for øret historier hvor attraktive eiendommer plutselig er blitt trukket tilbake fra markedet, etter at en av flere arvinger har funnet det mulig å overta, likevel.

Derfor har vi spurt oss fram blant eksperter på området om mulighetene for å få dette ultimate verdianslaget far markedet selv. Men dessverre, folkens - det er nok ikke helt lovlig.

Lurt, men litt for lurt

Juksesalg forbudt


Advokat Tone-Lise Langerud Klose i advokatfirmaet KLOSE ans har omfattende erfaring innenfor blant kontraktsrett og skifterett, og arbeider mye med tvister i forbindelse med kjøp og salg av fast eiendom.

- Ideen om å fingere et salg for å fastsette verdien av en eiendom ville kunne spart oss for mye krangel om takster som spriker så mye at det enkelte ganger nærmest ikke er til å tro. Jeg har blant annet opplevd at takst på en eiendom har vært 3,6 millioner kroner og meglers prisantydning 5.5 millioner for samme eiendommen, sier hun, men fortsetter:

- Lovverket tillater ikke at en privatperson kan gjennomføre et slikt "fiktivt salg". En slik "selger" forsøker jo aktivt å forlede potensielle kjøpere til å komme med et tilbud som det er åpenbart at ikke ville fremkommet dersom kjøperen var klar over "selgers" hensikter. "Selgers" prosjekt lykkes jo bare dersom han klarer å hemmeligholde denne avgjørende informasjonen.

Store regninger

- "Selger" vil eksponere seg for et erstatningsansvar. Et eksempel på en slik erstatningspost er utgifter en kjøper har ved å leie inn en sakkyndig til å gjennomgå huset før kjøper legger inn et bud. I dag er det mange som benytter seg av en slik bistand.

- "Selgeren" eksponerer seg også for et erstatningsansvar overfor en megler som ikke innvies i denne hemmeligheten. Dersom en "selger" gjennomfører dette uten en meglers hjelp, tror jeg ikke prosjektet vil lykkes. Markedet er nok mer restriktive med å by på eiendommer der det ikke er en megler involvert, mener hun.

Forbrukeradvokat Ragnar Wiik, kjent fra TV2s "God morgen, Norge!", er enig med Klose:

- Selger skal dekke kostnadene en intersessent påføres på grunn av den ugyldige avtalen, sier han.

Partnerskap med megler?

Juksesalg forbudt


Advokatenes innvendinger til tross: økonomen i oss er fortsatt ikke fornøyd: For hvis verdien av eiendommen øker med hundre tusener, vil alle erstatningssummene kunne bli små i forhold. Så hva hvis en spiller med åpne kort overfor megleren, og satser på å dekke alle de skuffede kjøpernes utlegg? Heller ikke nå får vi noen oppmuntring:


- En megler vil ikke kunne påta seg et slikt oppdrag, svarer Klose kontant. - Dette følger både av eiendomsmeglingsloven og av de etiske regler til Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF), og også av advokatforeningens etiske regler.

- Megler har en plikt til å dra omsorg for begge parters interesser - noe som ikke skjer i et slikt tilfelle som du beskriver, sier hun. - I eiendomsmeglingsloven står det blant annet at megleren skal utføre oppdraget i samsvar med god meglerskikk, uten unødig opphold og med omsorg for begge parters interesser. Megleren skal gi kjøper og selger råd og opplysninger av betydning for handelen og gjennomføringen av denne. I NEFs regler står det dessuten at medlemmene plikter å gi partene alle opplysninger av rettslig og faktisk art om de forhold som fremstår som viktige for hver av partene.

Når fanger bordet?

DS: Men det må da i alle fall være lov å ombestemme seg, og trekke tilbake salg av en bolig - selv om det har kommet inn bud?

Også her har advokatene svar. Se når og hvordan du kan ombestemme
deg for å selge en bolig, selv om du har satt i gang et salg.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer