Julelysene er ikke gode nok

Stor test avslører dels alvorlige svakheter, men i Norge ser det bra ut.

Stor test av julelys avdekker mange feil, men sannsynligvis ingen større problemer på det norske markedet. Foto: Colourbox.com
Stor test av julelys avdekker mange feil, men sannsynligvis ingen større problemer på det norske markedet. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

30 prosent av testede elektriske julelyslenker kan utgjøre et sikkerhetsproblem og en fare for helsen. Det viser en test utført av EU-kommisjonen og fem av EUs medlemsland.

- Denne rapporten er en vekker, sier EU-kommisær for forbrukersaker, Meglena Kuneva, i en pressemelding.

196 tilfeldig valgte elektriske julelyslenker med små pærer, i forskjellige prisklasser, har blitt testet mellom november 2007 og mai 2009. Og resultatet er ikke bra.

De viktigste problemområdene er fare for at produktene kan utløse brann, samt fare for støt, som i verste fall kan gi alvorlige skader på mennesker og dyr:

Her er utdrag fra testresultatene:

  • 25 prosent av lyslenkene strøk på grunn av dårlige ledningsfester. Løsnede ledninger gir stor fare for støt.
  • 23 prosent av lyslenkene risikerer overoppheting på grunn av at kabellederne er for tynne. Dette gir økt brannfare.
  • 28 prosent av lyslenkene har for dårlig ledingsisolasjon, og for dårlig konstruksjon av kablene. Dette gir fare for støt.
Mange av produktene var heller ikke riktig merket, og svært mange manglet viktige advarsler og brukerinstruksjoner. Har du for eksempel en lyslenke som kun kan brukes inne, er det viktig at den er merket med advarsler mot utendørs bruk.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer