Julestjerne tok fyr

La ikke dette skje hjemme hos deg.

PAPIR: Papir er neppe det tryggeste materialet å bruke i ei julestjerne. Uansett bør du bruke riktige lyspærer som ikke blir for varme. Foto: FRENDE FORSIKRING
PAPIR: Papir er neppe det tryggeste materialet å bruke i ei julestjerne. Uansett bør du bruke riktige lyspærer som ikke blir for varme. Foto: FRENDE FORSIKRING Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det lyser fra nesten hvert eneste vindu rundt om i det ganske land nå før jul. Men dekorasjonen i vinduet kan lett bli en farlig brannfelle om du ikke passer på.

Brannekspert Odd Magne Skjerping forteller i en pressemelding fra forsikringsselskapet Frende om en familie som opplevde at julestjerna tok fyr.

Til alt hell ble de varslet av brannalarmen og fikk reddet seg ut. Men brannen spredte seg raskt, og på kort tid var hele leiligheten fullstendig nedsotet.

Derfor bør du få brannvarsleren ned fra taket

Burde ikke overraske at det er brannfarlig

Mange av juledekorasjonene som selges i butikkene nå før jul er faktisk laget av samme materiale som mange bruker til å fyre opp i peisen.

- Det burde ikke overraske noen at papir er brannfarlig, sier Skjerping i pressemeldingen.

PAPIR: Papir er neppe det tryggeste materialet å bruke i ei julestjerne. Uansett bør du bruke riktige lyspærer som ikke blir for varme. Foto: FRENDE FORSIKRING
PAPIR: Papir er neppe det tryggeste materialet å bruke i ei julestjerne. Uansett bør du bruke riktige lyspærer som ikke blir for varme. Foto: FRENDE FORSIKRING Vis mer


De mange elektriske smålysene i adventstjerner og juledekorasjoner forårsaker ifølge Skjerping brann hvert eneste år.

- Ofte kommer pynten flatpakket, og feilmontering kan være medvirkende årsak til brann.

Akkurat i dette tilfellet var det snakk om feilvare.

- Forsikringstakeren oppga at julestjerna hadde kostet en hundrelapp. Maksimalt antall watt var oppgitt til 15, mens det lå en 35 watts pære med i pakken, opplyser Skjerping til Dinside.

Smart produkt du bør sjekke: Spray som slukker brann

Ikke velg det billigste

Så hva skal vi egentlig se etter når vi går rundt blant juledekorerte hyller og leter etter passende elektrisk lysdekorasjon til høytiden?

- Det finnes helt klart dårlige produkter der ute. Men pris og kvalitet henger jo ofte sammen, så det kan være lurt å ikke kjøpe de aller billigste, sier avdelingsdirektør Anne Rygh Pedersen i direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) til Dinside.

Bruk riktig pære

Og så er det viktig å bruke riktig pære.

LES OGSÅ: Lyspærene du bør velge

- Det er viktig å lese bruksanvisningen, slik at du bruker de riktige lyspærene. Bruker du for kraftige pærer, kan de lett bli så varme at de antenner materialet rundt. Det er også viktig å huske på hva slags materiale som befinner seg i nærheten av juledekorasjonen. Dessuten er det best å skru av lyset om natta, sier Rygh Pedersen.

Slå av om natta

Hun minner også om de vanlige hensynene du bør ta når det gjelder elektriske produkter.

- Unngå skjøteledninger, og kjenn etter om kontakter eller plugger blir varme. Det er viktig å utvise generell aktsomhet med slike produkter som med andre.

Derfor kan det også være smart å slå dem av nattestid.

Flere tips: Slik brannsjekker du boligen din

Nedgang i julebranner

Både DSB, Norsk brannvernforening og andre har i mange år advart mot skjødesløs omgang med elektriske produkter og åpen flamme i juletida.

Nå ser det ut til at dette arbeidet har gitt resultater.

Av pressemeldingen fra DSB som ble sendt ut fredag i forrige uke går det nemlig fram at det har vært en markant nedgang i antall omkomne i slike branner i romjula.

Se etter hjemme: Brannfarene du må passe deg for

Bruk røykvarsler

I perioden 1992-2002 omkom totalt 45 personer i slike branner mellom 23. desember og 31. desember, mens antallet har sunket til 18 de elleve siste årene.

- Trenden over mange år viser en markant nedgang i juleperioden. Det viser hvor viktig det er med forebygging, men det er ingen grunn til å slå seg til ro med de oppnådde resultatene. Bruk av røykvarslere og aktsom atferd er fortsatt like viktig, sier fagdirektør Odd A. Rød i Gjensidige i pressemeldingen.

Derfor bør du velge to typer røykvarslere på samme tid.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer