Julestjerner i papir er brannfeller

Gamle papirjulestjerner tar ekstremt lett fyr. Styr unna, er rådet.

SVARTBRENT:  Til tross for at de fleste vet at papir er ekstremt brannfarlig, har mange papirjulestjerner i vinduene sine.  Foto: FRENDE FORSIKRING
SVARTBRENT: Til tross for at de fleste vet at papir er ekstremt brannfarlig, har mange papirjulestjerner i vinduene sine. Foto: FRENDE FORSIKRING Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Julestjerner i papir har funnet veien til mange norske julevinduer de siste årene.

Det mange burde, men faktisk ikke tenker på, er at disse veldig lett kan ta fyr. Spesielt de gamle papirjulestjernene som har glødepære.

LES OGSÅ: Lysestaken som slukker seg selv

- Ikke spørsmål om det blir brann, men når

Julestjernen på bildet over viser det som var igjen da den begynte i å brenne i en leilighet. Brannen spredte seg i boligen, og hele leiligheten ble nedsotet. Brannalarmen varslet heldigvis familien som klarte å redde seg ut.

- Med julestjerne i papir er det ikke et spørsmål om det blir brann, men når, sier brannekspert Odd Magne Skjerping i Frende Forsikring i en pressemelding.

Han understreker at folk bør være spesielt bevisste på brannfare når de handler julepynt generelt sett.

- Det burde ikke overraske noen at papir er brannfarlig, sier Skjerping.

Likevel er svært mange juledekorasjoner i butikkene fremdeles laget av papir og annet brennbart materiale, informerer han.

LES OGSÅ: Hvilke LED-vokslys bør du velge?

Bruk riktige pærer

Norsk brannvernforening understreker hvor viktig det er aldri å bruke lyspærer som er sterkere enn hva som er beregna for julestjerna.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer