Kaffekrigen hardner til

Nestlé og Nespresso tapte viktig søksmål i Tyskland. Det kan bety frislipp for billigere kaffekapsler.

Det er kaffekapslene til Ethical Coffe Company, Nestlé har prøvd å stoppe ved å anlegge søksmål. Nå har de tapt i Tyskland. Foto: Per Ervland
Det er kaffekapslene til Ethical Coffe Company, Nestlé har prøvd å stoppe ved å anlegge søksmål. Nå har de tapt i Tyskland. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nestlés Nespresso-konsept har vært en gigantsuksess, ikke bare i Norge, men også på verdensbasis. Én ting er maskinene, men selskapet har den virkelige inntjeningen på å binde kundene til å kjøpe en spesiell type kapsler.

Men stort salg betyr også store inntekter, og kaffekrigen handler ganske enkelt om hvilke kapsler som skal kunne brukes i hvilke maskiner.

Nestlé har derfor gjort alt de har kunnet for at kun deres egne Nespresso-kapsler skal bli brukt i deres maskiner. Men ingen patenter er vanntette, og da ender sakene ofte i rettsapparetet.

Flere konkurenter

I mai fortalte vi for eksempel om kopikapslene som selges i norske ICA-butikker, og Kirsten Hovland - nordensjef hos Nespresso uttalte da:

– Som pioneren innen kapselbaserte kaffekonsepter er det ingen overraskelse at andre aktører og konkurrenter lanserer alternative produkter i dette segmentet hvor Nespresso har hatt stor suksess over mange år. Vi er forberedte på konkurranse, ønsker den velkommen. Samtidig er vi overbeviste om at våre kunder fortsatt vil etterspørre og foretrekke Nespressos høye kaffekvalitet og brede sortiment, sier Hovland.

Les mer: Billige kaffekapsler på eget ansvar

Hovland la imidlertid heller ikke skjul på de til enhver tid ville vurdere å beskytte sitt produkt, dersom de anså overtrampene som alvorlig. Og den grensen mente tydeligvis Nestlé at Ethical Coffee Company hadde brutt.

Tapte i Tyskland

De ser relativt like ut? Originalen til venstre, en av kopiene til høyre. Denne kopivarianten er biologisk nedbrytbar, og ikke i metall. Foto: Per Ervland
De ser relativt like ut? Originalen til venstre, en av kopiene til høyre. Denne kopivarianten er biologisk nedbrytbar, og ikke i metall. Foto: Per Ervland Vis mer


Det er danske Business.dk som i dag melder at en tysk domstol har avvist Nestlés forsøk på å stoppe salget av billige kaffe-kapsler.

Domstolen slo ganske enkelt fast at det må være opp til kunden å selv bestemme hvordan Nespresoo-maskinene skulle brukes, og åpnet derfor for fri bruk av kopikapsler.

Søksmålet Nestlé tapte var altså mot Ethical Coffe Company (du ser hvor like kaplsene er til høyre), og det er tydeligvis av sine egne man skal ha det. Selskapet er nemlig stiftet av en tidligere toppsjef i Nespresso ved navn Jean-Paul Gaillard, som heller ikke lot sjansen gå fra seg til å gi sin tidligere arbeidsgiver et ekstra stikk:

– Det Nestlé gjør er det samme som printerprodusentene forsøkte da andre produsenter begynte å lage fargepatroner. De vil forsøke å beholde et monopol, men andre selskaper starter opp og utfordrer det. Det vi ser er resultatet av et fritt marked, det fungerer, og det er godt for forbrukeren, sier Jean-Paul Gaillard.

Men hva gjør Nestlé?

Siste ord er garantert ikke sagt i denne saken, og Nestlé lover fortsatt kamp mot kopivarene. Blant annet er det anlagt lignende søksmål mot andre produsenter i Sveits, hvor blant annet en stor supermarkedsskjede har lansert sine egne kapsler.

I følge Business.dk er også lignende saker underveis i Frankrike, Belgia og Holland.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer