Kaffetabbene du bør styre unna

Så sikrer du smaken på kaffen.

USMAK? Mangel på rengjøring, for varmt eller for mye vann er klassiske tabber som kan gjøre at kaffen ikke blir optimal på smak. Foto: COLOURBOX
USMAK? Mangel på rengjøring, for varmt eller for mye vann er klassiske tabber som kan gjøre at kaffen ikke blir optimal på smak. Foto: COLOURBOX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi nordmenn elsker kaffe, men en del av oss gjør en del tabber når vi lager kaffen. Dette påvirker smaken - og gjør at de mørke dråpene ikke smaker fullt så godt.

Her er tre tabber du bør styre unna, enten du bruker kaffetrakter, kaffemaskin eller presskanne, om du vil ha en så god kopp kaffe som mulig.

#1: Rengjør kaffetrakteren

Kaffetrakteren er fortsatt populær landet over, men vi er ikke alle like flinke til å rengjøre den jevnlig. For selv om det bare er vann som går gjennom de små rørene i kaffektrakteren, vil vannet danne avleiringer i maskinen over tid.

Du får kjøpt rensemiddel til kaffetrakteren fra forskjellige produsenter, som selges på dagligvarebutikkene. Foto: CLEAN DROP
Du får kjøpt rensemiddel til kaffetrakteren fra forskjellige produsenter, som selges på dagligvarebutikkene. Foto: CLEAN DROP Vis mer

Dette kan gi
kaffen bismak og gjøre den besk og bitter, ifølge Moccamaster. Og jo mer kalkholdig vann, jo viktigere er det å rense.

Å rense kaffetrakteren er enkelt, du trenger bare et rensemiddel for kaffe som de selger i dagligvarebutikkene. Etter at du har renset kaffetrakteren bør du la det gå et par kanner med rent vann igjennom før du brygger ordentlig kaffe igjen. Merk at også andre typer kaffemaskiner bør renses.

En slik rens jevnlig sikrer deg god kaffe, uten bismak.

Er du klar for denne nye kaffetrenden?

#2: Ikke bruk for varmt vann

PASS PÅ VANNET: Bruk varmt, men ikke kokende vann til presskannekaffen. Perfekt temperatur er 92 grader. Foto: GAUTE BECKETT HOLMSLETT
PASS PÅ VANNET: Bruk varmt, men ikke kokende vann til presskannekaffen. Perfekt temperatur er 92 grader. Foto: GAUTE BECKETT HOLMSLETT Vis mer


Lager du kaffe med presskanne, er det temperaturen på vannet du bør passe på. Kokende vann rett fra vannkoker eller kasserolle er nemlig for varmt, og kan ødelegge aromaer i kaffen.

Ifølge barista Håkon Kinn er 91-92 grader optimal temperatur på vannet når du bruker presskanne.

Vil du sikre at presskannekaffen holder seg varm litt lenger, er det også smart å skylle selve kannen i varmt vann før du fyller på med kaffe og vann.

Les også hvordan du lager kaffe - uten annet utstyr enn en mugge og en skje

#3: Ikke bruk «feil» knapp til espressoen

VELG RIKTIG KNAPP Bruker du espressokapsler, bør du ikke bruke knappen for stor kaffe om du vil ha mer i koppen. Foto: KIRSTI ØSTVANG
VELG RIKTIG KNAPP Bruker du espressokapsler, bør du ikke bruke knappen for stor kaffe om du vil ha mer i koppen. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


Lager du kaffe med kaffemaskin, har eksempelvis Nespressos maskiner én knapp for espressokapslene, som gir deg en liten kopp kaffe, og én knapp for «vanlig» kaffe, som gir deg en større kaffekopp.

Bruker du espressokapsler og vil lage deg en større kopp med mer vann i, en såkalt americano, bør du ikke bruke knappen som er tilpasset de vanlige kaffekapslene, som lyder navnet Lungo.

Årsaken er at du da får noe som kalles overekstraksjon - det blir form mye vann i forhold til kaffemengden i espressokapselen, noe som påvirker smaken på kaffen, ifølge Kristine Fuller-Gee, kaffeambassadør i Nespresso.

Hun anbefaler heller å lage seg en vanlig espresso, og deretter fylle på med varmt vann etterpå, eksempelvis ved å trykke bort kapselen og så trykke på espresso-knappen en gang til.

Er du usikker på hva som er espressokapsler og hva som er Lungo-kapsler, står dette merket på esken som følger med kaffekapslene fra Nespresso.

Merk at det også finnes kapsler tilpasset Nespresso fra andre produsenter: Her er en test av alternative kaffe-kapsler fra 2013.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer