Kaffetrakterdommen:

10 kaffetraktere fra 199 til 2.500 kroner. Her er detaljene.

PÅ TESTBENKEN: Her ser du traktere fra (fra venstre): Moccamaster, Electrolux, Wilfa, Bosch, Sandstrøm (Elkjøps egen merkevare); Wilfa, OBH Nordica, Philips, Melitta og Clas Ohlson. Foto: ELISABETH DALSEG
PÅ TESTBENKEN: Her ser du traktere fra (fra venstre): Moccamaster, Electrolux, Wilfa, Bosch, Sandstrøm (Elkjøps egen merkevare); Wilfa, OBH Nordica, Philips, Melitta og Clas Ohlson. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Siden temperatur er viktig sjekket vi temperaturen når kaffen ble brygget, altså temperaturen i kaffegruten, fra de første til de siste vanndråpene treffer. I tillegg målte vi temperaturen når kaffen var ferdigbrygget og kannen sto på bordet.

Vi målte også tiden det tar å brygge en liter kaffe, og så på ulike mekaniske og tekniske finesser. Helhetsinntrykket, både utseende og materialvalg er selvsagt også med.

Vi har rangert trakterne etter hvor gode vi synes de var, prisen er kun brukt som en avgjørende faktor der vi har stått med to like gode produkter.

Les mer om testen og hva du bør tenke på før du kjøper kaffetrakter.

Som du ser delte vi trakterne inn i tre kategorier: Klassiske kaffetraktere, programmerbare kaffetraktere og traktere med vanntanken på toppen.

Klassiske kaffetraktere

Det enkleste er ofte det beste? Her er fem klassiske traktere.

Moccamaster

MOCCAMASTER: Moccamaster er fortsatt best.  Foto: ELISABETH DALSEG
MOCCAMASTER: Moccamaster er fortsatt best. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


Moccamaster vinner alle tester, og for å være helt ærlig hadde vi lyst til å anbefale en annen.

Det er bare det at Moccamaster virker så godt. Helt uten noen fiksfakserier og jåleri. Den står bare der og gjør jobben sin.

Regulering for traktevolum må gjøres manuelt på filteret, det samme med dryppstopp.

Vi foretrekker denne hårfint foran Wilfa Svart Classic av to årsaker: den er hakket kjappere på en kanne kaffe, og den er stillegående.

Skal vi trekke for noe, synes vi ikke den er spesielt pen. Men hadde vi hatt et slikt ikon som symboliserer god kaffe over store deler av verden, hadde vi kanskje ikke bøllet med designet vi heller.

Synes du den ser kjedelig ut, fås den også i en rekke ulike farger. Men med omtrent lik silhouett.

Moccamaster har en veiledende pris på 1.200 kroner.

Wilfa Svart Classic

KJÆRLIGHETSBARN: Om Moccamaster og Svart Presisjon hadde fått en baby, tror vi den ville sett omtrent slik ut. Wilfa Svart Classic er uansett en god trakter som slekter på sitt imaginære opphav. Foto: ELISABETH DALSEG
KJÆRLIGHETSBARN: Om Moccamaster og Svart Presisjon hadde fått en baby, tror vi den ville sett omtrent slik ut. Wilfa Svart Classic er uansett en god trakter som slekter på sitt imaginære opphav. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


Dersom Moccamaster og Svart Presisjon hadde fått en baby, tipper vi resultatet ville vært Svart Classic. Den er ikke så fururistisk som Svart Presisjon, men mer moderne og mer behagelig å hvile øyet på enn en Moccamaster.

Dette er testens nyeste trakter, den ble lansert for omtrent to uker siden, som den enkleste av to. Den andre er Svart Optimal.

Denne skal være hakket vassere i oppvarmingsprosessen, men her kan vi trygt gi våre anbefalinger til budsjettalternativet (dog uten å ha prøvd Optimal): Vi målte ikke lavere temperatur enn 92 grader under brygging.

Det er testens nest mest bråkete trakter, men den lager likevel langt mindre bråk enn Svart Presisjon.

En god og rask trakter som gjør alle de viktige tingene, uten videre fiksfakserier. Testens nest raskete på en liter kaffe.

Wilfa Svart Classic har en veiledende pris på 1.200 kroner.

Melitta Aroma Signature

HERMEGÅSA: Melitta Signature er tydelig inspirert av testfavoritten fra Moccamaster, men den mangler de siste små detaljene. Foto: ELISABETH DALSEG
HERMEGÅSA: Melitta Signature er tydelig inspirert av testfavoritten fra Moccamaster, men den mangler de siste små detaljene. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


Det er en dårlig skjult hemmelighet hvor designerne til Melitta har hentet inspirasjonen sin fra: På avstand er det nesten umulig å se at det ikke er en Moccamaster.

De to trakterne er relativt like også i bruk. Maskinen er stillegående, den har en egen av - og påknapp bak i tillegg til en startknapp, og er relativt kjapp.

Vi målte imidlertid en noe kjølig start på trakteprosessen, men temperaturen tok seg raskt opp. Du kan imidlertid ikke stille inn åpningen på filteret.

En lampe på siden av trakteren gir beskjed når du bør avkalke den. Dette kan også stilles inn etter hardheten på vannet der du bor - siden dette ikke er like aktuelt over hele landet.

Melitta Aroma Signature koster 1.100 kroner på Clas Ohlson

Wilfa Svart Presisjon

BRÅKER: Wilfa Svart Presisjon bråker, men det fører til at kaffen blir brygget med ferskt vann hver gang. Testens dyreste trakter. Foto: ELISABETH DALSEG
BRÅKER: Wilfa Svart Presisjon bråker, men det fører til at kaffen blir brygget med ferskt vann hver gang. Testens dyreste trakter. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


Wilfas Svart Presisjon er utviklet i samarbeid med den kjente baristaen Tim Wendelboe, så her nærmest forventer man god kaffe.

Men det vi ikke forventer er at den skal bråke så mye. Maskinen støyer mest - og høres godt over alle de andre maskinene vi testet. Det er det en grunn til.

En vakuumpumpe suger vannet ut av tanken og opp og ned i filteret. Slik skal du slippe at vannet blir liggende i rør inne i tanken, og du får kaffe traktet med ferskt vann hver gang. I tillegg til positiv effekt på smak, skal det også bidra til at trakteren holder seg bedre, og at du ikke trenger å rense så ofte.

Dette er den trakteren der du har best mulighet til å justere åpningen på filterholderen, for perfekt kontakttid mellom vann og kaffe. Det gjøre samme sted som du manuelt kan stenge filteret om du ønsker å fjerne kannen.

Samtidig er det testens dyreste modell. Designet tiltaler nok mange, men om du ikke er interessert i å bruke flere tusen kroner på en kaffetrakter, vil vi heller anbefale en av de andre, mer lydløse modellene.

Wilfa Svart Presisjon har en veiledende pris på 2.500 kroner for den sorte modellen vi testet, 2.900 kroner for en modell i børstet aluminium.

Coffee maker fra Clas Ohlson

PLASTIC FANTASTIC Clas Ohlsons kaffetrakter er veldig billig, men resultatet blir helt greit. Har ikke automatisk stopp, så ikke for glemsomme sjeler! Foto: ELISABETH DALSEG
PLASTIC FANTASTIC Clas Ohlsons kaffetrakter er veldig billig, men resultatet blir helt greit. Har ikke automatisk stopp, så ikke for glemsomme sjeler! Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


Dette er testens rimeligste kaffetrakter, og det merkes. Den står ikke helt støtt, skroget er i tynn plast som ser billig ut, og den ser ikke ut til å tåle spesielt mye.

Men så betaler du ikke spesielt mye heller, dette er testens rimeligste trakter. Den har forøvrig også testens beste kapasitet, og kan trakte 1,5 liter kaffe. Og i tillegg slipper du å tenke på å kjøpe filter, den har et metallfilter som kan gjenbrukes.

Den starter å brygge med én gang man skrur den på, og dette reflekteres dessverre i bryggetemperaturen. Når de første vanndråpene treffer kaffen holder de bare 77 grader, men det tar seg opp underveis. Kanskje det er derfor dette var den eneste kaffen barista og kaffebrenner Måns Akne Andersson synes skilte seg nevneverdig ut på smak, og da ikke positivt.

Den har dryppstopp, men stopper ikke automatisk om du ikke skrur den av. Et dårlig alternativ for distré personer og felleskjøkken, med andre ord.

Coffee maker koster 199 kroner på Clas Ohlson.

Melk i kaffen? Vi har testet melkeskummere

Programmerbare kaffetraktere

Ønsker du mulighet for å forhåndsinnstille kaffetrakteren? Foretrekker du å trykke på knapper i stedet for å justere manuelt?

Tre av trakterne vi testet var litt mer avanserte enn vanlige, fra Bosch, Sandstrøm og Electrolux.

Bosch TKA8651

NETT: Vi likte designet på Bosch' kaffetrakter. Den var også den greieste å programmere.  Foto: ELISABETH DALSEG
NETT: Vi likte designet på Bosch' kaffetrakter. Den var også den greieste å programmere. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


Bosch' trakter skilte seg ut designmessig. Skinnende hvit base, knapper og LED-panel foran på basen og tanken på siden. Den er liten og nett, og ruver ikke på benken.

Til tross for at tanken er smal er det enkelt å fylle uten å søle, om du tar av lokket. Det er også hull i lokket om du har tålmodighet til å helle veeeldig sakte, men her må du holde igjen, ellers søler det fælt.

Det er ikke mye fiksfakserier her, men du får gjort det viktigste, nemlig programmere maskinen til å starte automatisk. Maskinen har også egen knapp til avkalingsprogram.

Pris: 1.100 kroner fra Tretti.no

Sandstrøm S10DC14E fra Elkjøp

RIMELIG TEKNISK: Sandstrøm er den billigste maskinen for deg som ønsker å kunne forhåndsprogrammere. Men det blir mye søl når vi skal fylle på. Foto: ELISABETH DALSEG
RIMELIG TEKNISK: Sandstrøm er den billigste maskinen for deg som ønsker å kunne forhåndsprogrammere. Men det blir mye søl når vi skal fylle på. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


Akkurat som Norgesgruppen har First Price og Coop Smak forskjellen har også elektronikkjeden Elkjøp sine egne merkevarer. En av seriene for kjøkkenet heter Sandstrøm.

Trakteren er rimelig, og har stort sett alle basisfunksjoner man kan ønske seg, med unntak av autostopp. Du kan imidlertid programmere den til å skru seg på slik at kaffen er ferdig traktet når du kommer inn på kjøkkenet om morgenen - eller etter middagen.

Den piper når den er ferdig med å trakte, så om du sover lett, kan den i praksis fungere som en vekkerklokke.

Vi har imidlertid en liten høne å plukke med produktdesignerne. Det er klønete å fylle på vann, og det ble endel vannsøl hver gang vi fylte på. Dette kunne med fordel blitt gjort mer elegant.

Det er også en av testens treigeste traktere: Åtte og et halvt minutt er nesten dobbelt så lang tid som testens kjappeste, Moccamaster.

Sandstrøm kaffetrakter koster 400 kroner på Elkjøp

Electrolux

LITE INTUITIV: Det tok en stund å bli kjent med Electrolux' trakter; og bryggetemperaturen var dessverre for lav i begynnelsen av trakteprosessen. Foto: ELISABETH DALSEG
LITE INTUITIV: Det tok en stund å bli kjent med Electrolux' trakter; og bryggetemperaturen var dessverre for lav i begynnelsen av trakteprosessen. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


Her var det mange knapper! Dette var den eneste av trakterne i testen vi måtte konsultere bruksanvisningen for å få skrudd på.

Når vi først venner oss til å bruke den er det ikke noen heksekunst. Her kan man programmere det meste: Utsatt start, hvor varmt elementet som holder kannen varm skal være, bryggetid, et cetera.

Ikke alt er like logisk for oss, og vi slet litt med å venne oss til den. Men er du glad i knapper er dette maskinen for deg.

Pluss for metallfilter, så slipper man alt styret med papirflitrene, og for at den piper når den er ferdig (for dem som ønsker dette). Og ikke minst for eget renseprogram.

Vi må imidlertid trekke litt for lav bryggetemperatur i starten av bryggeprosessen.

Electrolux EKF7500 koster cirka 900 kroner på Elkjøp

Vanntanken på toppen

To av trakterne skilte seg spesielt ut visuelt, fordi de har vanntanken plassert på toppen. Her blir vannet kokt opp, før det renner ned i filterholderen.

OBH Nordica Gravity

HEIT: OBH Nordicas Gravity har testens gjennomgående høyeste bryggetemperatur. Foto: ELISABETH DALSEG
HEIT: OBH Nordicas Gravity har testens gjennomgående høyeste bryggetemperatur. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


Denne kaffetrakteren er bygget på samme prinsippet som Philips Café Gourmet, men er langt nettere. Enda viktigere i vår bok: Den er mye kjappere. Drøye åtte minutter mot Philips' tolv.

Vannet koker imidlertid ikke like voldsomt og lenge som Philips trakter før det renner ned i filteret, så vi ville nok gått for Philips' om vi skulle ha den et sted der vi ikke var hundre prosent overbevist om vannkvaliteten

Den har de fleste vanlige ekstrafunksjonene, dryppstopp og automatisk kutt av strøm, men det er ikke mulig å stille inn for å trakte mindre volum. Pluss for gjennomgående høy traktetemperatur.

OBH Nordicas Gravity koster knappe 800 kroner på Siba.no

Philips Café Gourmet

WOW-FAKTOR: Philips trakter skiller seg ut. Det er bra, for du blir stående og se leeenge på den før kaffen er klar. Foto: ELISABETH DALSEG
WOW-FAKTOR: Philips trakter skiller seg ut. Det er bra, for du blir stående og se leeenge på den før kaffen er klar. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


Denne trakteren har et design som ikke alle trykker til sitt bryst, men den har en definitiv wow-faktor. Det er imidlertid ikke der den skiller seg mest ut, da OBH Nordicas Gravity også har en vanntank direkte over filteret.

Dette er testens treigeste maskin.

Nesten tolv minutter for en liter kaffe? Tiden ble dobbelt- og trippeltsjekket, for vi trodde ikke våre egne øyne.

Vi måtte også dobbeltsjekke at vi hadde klart å skru den på de første gangene vi brukte den, det tok lang tid. Kaffen rant ikke ned i kolben før det hadde gått nesten syv minutter. Innen den tid var alle andre traktere ferdige, med unntak av Sandstrøm og OBH Nordica.

Det kan imidlertid ha en stor fordel: Vannet blir kokt opp i tanken før kaffen traktes, og det holdt temperaturen godt. Bryggetemperaturen startet på 94 grader, men sank til 80 mot slutten av trakteperioden. Motsatt temperaturkurve fra alle de andre trakterne, med unntak av OBH Nordicas Gravity.

Dette var den eneste trakteren der ganske mye av vannet ble liggende igjen i vannkammeret, noe som ikke er spesielt gunstig. Det vil i hvert fall bli grundig kokt før det evt går i kaffen neste gang du bruker trakteren.

Merk også at den er ganske høy, 56,9 cm, og at den blir svært varm. Den egner seg altså ikke til å stå under overskap. Det har vi brent oss på før.

Philips Café gourmet koster 950 kroner (inkludert frakt) på Ellos.no

Takk til produsenter og forhandlere for lån av produkter, og Barista School for lån av lokale.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer