Kakao på termos eksploderte

Derfor bør du ikke glemme kakaoen i termosen ...

EKSPLOSIV KAKAO: Helga Pedersen og familien fikk et noe overraskende kakaodryss på spaghettien, da termosen med kakao eksploderte og sendte brunt regn flere meter rundt i kjøkkenet. «Nyttårsforsett: huske å tømme termoser med kakao», skriver Pedersen i et Facebook-innlegg etter hendelsen. Foto: Helga Pedersen
EKSPLOSIV KAKAO: Helga Pedersen og familien fikk et noe overraskende kakaodryss på spaghettien, da termosen med kakao eksploderte og sendte brunt regn flere meter rundt i kjøkkenet. «Nyttårsforsett: huske å tømme termoser med kakao», skriver Pedersen i et Facebook-innlegg etter hendelsen. Foto: Helga Pedersen Vis mer
Publisert

Vinteren er høysesong for termosdrikking for mange av oss, men det er slettes ikke alt du bør fylle på termosen - og som denne historien skal vise:

Det er absolutt ikke alt du bør oppbevare på termosen over lengre tid ... som tidligere fiskeri- og kystminister, nå ordfører i Tana kommune, Helga Pedersen, brått fikk oppleve i juleferien.

- Huske å tømme termoser med kakao

2. januar fikk spagettimiddagen til Helga Pedersen og familien plutselig et regn av kakao over seg, og det var ikke fordi de ønsket en variant av ost på spagettien.

En termos med kakao stående på kjøkkenbenken eksploderte - og resultatet av hendelsen kan du se av bildene i denne artikkelen, som Pedersen opprinnelig delte selv i et innlegg på Facebook.

- På nyttårsaften skulle vi ut og ake, og vi hadde laget en termos med kakao som vi skulle ha med oss. Så blåste det opp, så vi holdt oss inne. Termosen ble stående på kjøkkenbenken i tilfelle noen skulle få lyst på litt kakao mens vi satt inne og så på uværet, forteller Pedersen til Dinside.

- Men ingen drakk kakao, og etter hvert ble den stående bak vannkokere og brødristeren til den ble glemt - helt til 2. januar. Da satt vi og spiste spagetti. Plutselig smalt det, og vi kjente at det begynte å regne over oss, forteller hun videre.

- Min første tanke var at det var et glass som hadde eksplodert, men det var altså termosen. Både korka og koppen var godt skrudd igjen, men alt spratt opp og korka fløy 2-3 meter bortover. Da ble det rundvask i stedet for middagshvil! sier Pedersen til Dinside i en tekstmelding.

Og om du skulle lure: Termosen overlevde ikke. Selve flaska var intakt, men korka og koppen ble ødelagt, forteller Tana-ordføreren.

Pedersen er ikke alene om å ha opplevd dette, skal vi tro innleggene i facebook-posten hennes: Det er mange som forteller at de også har fått kakao opp langs vegger og i tak etter at kakao eller andre melkeprodukter har funnet veien ut av en termos i høy fart.

Hvorfor eksploderer termosen?

Dersom du har lest bruksanvisningen på termosen din, har du kanskje lagt merke til at det med melkeprodukter på termos er omtalt der.

De fleste termosprodusentene skriver i bruksanvisningen at du ikke må ha melkeprodukter på termosen over lengre tid, da det kan føre til at det bygger seg opp trykk i flaska - med det resultat at korken spretter av med høyt trykk - og kan forårsake skade.

Det samme gjelder for øvrig kullsyreholdig drikke - som du ikke bør fylle på termosen av av samme grunn som nevnt ovenfor.

Helga Næs, dr. scient og forskningssjef for trygg og holdbar mat ved matforskningsinstituttet Nofima, forklarer for Dinside hva som skjer når termosen eksploderer slik som i Pedersens tilfelle:

- Lunken melk er et godt vekstmedium for bakterier. Kakao som blir stående på benken i en lukket termos vil være vekstmedium for gassdannende bakterier. Jeg antar at gassdannelsen kan bli så stor, og trykket dermed så høyt, at flaska kan knuse eller korken kan presses av, sier Næs til Dinside.

Hun poengterer at bakterier vokser raskere ved romtemperatur enn kjøletemperatur, slik at det vil ta kortere tid om termosen blir stående på kjøkkenbenken.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer