Kakerlakker i huset

Kakerlakkene sprer seg i Norge

Slik holder du dem ute fra huset.

SPRER SEG I NORGE: Det er flere grunner til at det stadig dukker opp flere kakerlakker i Norge. Her er det kakerlakker av sorten Tysk kakerlakk som er avbildet, en av de vanligste sortene som dukker opp her hjemme. Foto: NTB Scanpix.
SPRER SEG I NORGE: Det er flere grunner til at det stadig dukker opp flere kakerlakker i Norge. Her er det kakerlakker av sorten Tysk kakerlakk som er avbildet, en av de vanligste sortene som dukker opp her hjemme. Foto: NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

De er ekle og altetende, overlever nesten alt - ja, de kan til og med leve opptil en uke, av og til lenger, uten hode!

Vi snakker om de fryktede kakerlakkene. Det blir stadig flere av dem i Norge, og det siste du vil er å få dem inn i huset.

Så hvordan holder du kakerlakker ute?

Her får du ekspertenes beste tips.

TYSK KAKERLAKK: Har to lett gjenkjennelige svarte langsgående striper på halsskjoldet. Foto: FHI/Hallvard Elven.
TYSK KAKERLAKK: Har to lett gjenkjennelige svarte langsgående striper på halsskjoldet. Foto: FHI/Hallvard Elven. Vis mer

Flere melder om kakerlakker

- Vi opplever stadig flere meldte tilfeller av kakerlakker, forteller skadesjef ved Norsk Hussopp Forsikring, Svein Stormoen, til Dinside.

Også Folkehelseinstituttet kan bekrefte en økning i antall tilfeller i Norge.

- Når det oppdages kakerlakkangrep i Norge er det i de aller fleste tilfeller Tysk kakerlakk. Hovedårsaken til økningen er økt reisevirksomhet, varehandel og globalisering, opplyser Stormoen videre.

MARKKAKERLAKK: Har lysebrun farge, mørke tegninger på halsskjoldet og mørke flekker på dekkvingene. Foto: FHI/Hallvard Elven.
MARKKAKERLAKK: Har lysebrun farge, mørke tegninger på halsskjoldet og mørke flekker på dekkvingene. Foto: FHI/Hallvard Elven. Vis mer

Lars Tuva Johansen, offentlig godkjent skadedyrbekjemper hos Pelias, forteller at de flere ganger i uken får henvendelser om kakerlakker fra privatpersoner.

- I flere tilfeller er det personer som kanskje tror det er en kakerlakk, men i realiteten er det gjerne en helt ufarlig bille. Så hender det at folk ringer oss om markkakerlakker, som er den eneste kakerlakken som naturlig finnes i norsk fauna. Den lever utendørs, så om den kommer inn, har den sannsynligvis forvillet seg dit. Markkakerlakk er for øvrig helt ufarlig for oss mennesker, understreker Johansen.

Blir med i bagasjen

Johansen forteller samtidig at de også får flere henvendelser om kakerlakker som skadedyr.

Kakerlakker som kommer fra utlandet, vil leve godt inne i varme bygninger. Og det er de tropiske kakerlakkene som vi får med oss i bagasjen som etter hvert har blitt svært vanlige enkelte steder i Norge, og man har i stor grad en innenlands spredning fra slike etablerte bestander, ifølge FHI. Disse kakerlakkene er skadedyr som må bekjempes.

De tropiske kakerlakkene kan gjøre skade på matvarer ved å spise på dem, og ved å tilgrise dem med avføring og et illeluktende sekret. Lukten som kakerlakker avgir er ubehagelig og ofte svært sjenerende i seg selv.

Kakkerlakkers atferd

 • Kakerlakker er altetende og aktive om natten. Om dagen gjemmer de seg i sprekker, under og inne i maskiner og utstyr der det er mørkt.
 • De piler raskt av gårde om de blir skremt.
 • Ser man kakerlakker som er ute i lyset tyder det ofte på en stor bestand.
 • Kakerlakker er avhengige av varme områder, samt tilgang på vann og fuktighet.

Kilde: FHI

Kakerlakker kan også spise på malerier, papir, bøker, herbarier, frimerker og så videre, og på den måten medføre ødeleggelser. Mange mennesker synes kakerlakker er ekle insekter, og en stor bestand av kakerlakker i boligen medfører ofte psykisk stress hos beboerne, skriver FHI videre.

Utsatte steder i huset

Ifølge Johansen kommer kakerlakker altså seg inn i huset via mennesker fra bagasje og emballasje.

- De mest utsatte stedene for kakerlakker er blokkleiligheter, rekkehus, og hybelkompleks. I blokkleiligheter har kakerlakkene sine fordeler med seg da de kan spre seg over et enormt område. Grunnen til dette er at om én andelseier får kakerlakker, sprer de seg uhyggelig raskt til nabo, både oppover, nedover og til siden, sier Johansen.

I hus vil kakerlakker ofte oppholde seg i områder som kan være skitne, for eksempel så finner de ofte vann i sluk på gulvet og mat i søppelrom. De kan også lett komme i kontakt med matvarer eller steder der matvarer tilberedes, ifølge FHI.

Stormoen understreker du generelt bør holde det rent og ryddig hjemme, og unngå dryppende kraner og vannsøl.

Kan spre smitte

 • Kakerlakker har potensial til sykdomssmitte.
 • Det er påvist svært mange ulike arter av virus, bakterier, sopp og parasitter hos kakerlakker. Det er rapportert at kakerlakker kan opptre som spredere av bakterier som for eksempel Salmonella og Escherichia coli til mennesker.
 • Det er også vist at kakerlakker kan smitte mennesker med flercellete parasitter som krassere, bendelmark og rundmark.
 • Allergi mot kakerlakker er utbredt i områder der kakerlakker er vanlig. Dette kan medføre problemer med astma og hudirritasjoner hos mennesker som må oppholde seg i bygninger som med kakerlakker.
 • Problemet med allergi mot kakerlakker ser ut til å være et økende problem på verdensbasis.

Kilde: FHI

- Dersom du ser dyr eller tegn på angrep bør du ta tak i problemet, det forsvinner ikke av seg selv, sier han.

Steng ute kakerlakkene

Det mest effektive du kan gjøre for å unngå kakerlakker i boligen er å forhindre at de kommer seg inn.

- Pass godt på at du ikke tar dem med hjem i bagasjen fra ferie, og vær oppmerksom på emballasje når du bestiller varer fra utlandet, råder Stormoen.

Når du skal på ferie, bør du sørge for å ha pakket klær i klare, gjennomsiktige poser som det går an å åpne og lukke, understreker Johansen.

Han har også følgende tips:

 • Når du kommer frem til destinasjonen, er det best å la kofferten være lukket til enhver tid. Åpne kofferten kun når du skal ha noe i den, og lukk den igjen etterpå.
 • Ha klar poser til skittentøy. Disse bør også være mulig å åpne og lukke.
 • Toalettmappen skal ha glidelås og kun åpnes når du trenger noe der. Lukk den etterpå.
 • Når du kommer hjem, la kofferten være utendørs i noen dager. Åpne posene ute. Gå gjennom klærne. Vask gjerne alle klær du har hatt med deg.

Også Stormoen anbefaler deg å riste og sjekke bagasjen og innholdet godt utendørs før du tar det med inn.

- Klær kan fryses for å drepe kakerlakkene, legger han til.

Kakerlakker som kommer fra varmere strøk i utlandet, klarer seg normalt sett ikke utendørs i kjølig, norsk fauna, og vil dø relativt kjapt, ifølge Johansen.

Forøvrig er det alltid viktig å sørge for at du har en forsikring som dekker skadedyr, understreker han.

- De fleste forsikringsselskap dekker skadedyr som kakerlakker, veggedyr, rotter, mus, maur, veps og så videre. Dette kan spare deg for veldig mange penger dersom problemet oppstår, avslutter Johansen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer