Kaksenes luksuskontroll

Denne programmerbare fjernkontrollen skal takle alt. Med en pris på rundt 11.000 kroner skulle det da også bare mangle. Utseendemessig er den en vinner i vår bok, men hvordan er den i bruk? Vi fikk en treg start, men etter hvert viste Prontoen sitt sanne ansikt.

Publisert
Sist oppdatert
Kaksenes luksuskontroll
[Ugjyldig objekt (NAV)]


Med opptil åtte ulike fjernkontroller på stuebordet har vi drømt om en god programmerbar fjernkontroll lenge. På ønskelisten har vi også krysset av for at den skal være bakgrunnsbelyst. Vi synes nemlig det er en uting å måtte slå på lyset hver gang du skal bruke fjernkontrollen.

I så måte ser Pronto-modellen ut til å være midt i blinken, og når vårt testeksemplar fra NSE.no ble levert så vi fram til sene TV-kvelder. La oss derfor begynne med det positive.

Flott skjerm

Selve fjernkontrollen er cirka 9 cm bred og 15,5 cm lang, mens tykkelsen er rundt 2,8 cm. Dermed er den langt fra den slankeste modellen vi har sett, utseendemessig minner den om en PDA. Smak og behag kan alltid diskuteres, men vi liker designet, og hovedæren for dette tilskriver vi den gode skjermen.

Den trykkbare LCD-skjermen er 5,9 cm bred og 7,9 cm høy, og frister med 65 tusen farger. Vår modell var i sort utførelse, noe som ble en fin kontrast til fargeprakten fra LCD-skjermen, som formelig lyser mot deg når du trykker på den. Belysningen aktiveres for øvrig automatisk om du løfter kontrollen mer enn 50 grader.

Vi setter også pris på at du kan endre utseendet på skjermen. Du kan for eksempel:

  • Endre bakgrunnsbilde, utseendet på menyene og selve knappene. I tillegg kan du selvsagt legge inn egne navn på de ulike komponentene.
Muligheten til å skreddersy utseendet på skjermen er en godbit og aktiviserer definitivt siklefaktoren hos ekte datanerder og andre teknofile. Denne litt udefinerbare ”må ha følelsen” skal absolutt ikke undervurderes.

Selve fjernkontrollen virker forøvrig solid, og responsen når du trykker på skjermen eller de ulike knappene er god.

Ladeenheten

Fjernkontrollen leveres med oppladbart batteri og en egen ladeenhet, som lyser blått nederst når kontrollen lades. Går batteriet helt tomt, tar det 2-3 timer før det er fullt igjen.

Merk at de lagrede dataene ikke blir slettet om du går tom for strøm, men at du må stille klokka på nytt.

Du kan for øvrig bruke fjernkontrollen selv om den står til lading.

Ikke knekk denne...
Ikke knekk denne... Vis mer


For å fjerne Prontoen fra ladeenheten må du holde den skrått oppover, et sted mellom 30 og 45 grader. Akkurat det kan være verdt å vise NØYE til familiens minstemann, ellers kan du kjapt ødelegge ladepluggen.

Komme i gang

Det er enkelt å stille klokka, datoen og velge språk. Dessverre må vi skandinaver nøye oss med engelske menyer, i denne prisklassen burde menyer og bruksanvisning på norsk være en selvfølge.

Standardknappene er forøvrig lett forståelige, men som nevnt kan du endre navn og utseende om du ønsker det. Utvalget av komponenter du kan programmere og styre via Prontoen er enormt. Vi kan blant annet nevne:

  • Lys i tre rom + temperaturregulering i tre rom + gardiner/markiser i tre rom. I tillegg til slå på stuelyset fra sofaen kan du også aktivere timerfunksjonen, slik at lys og varme går av og på til faste tider. Praktisk om du skal reise bort.
  • I tillegg styrer du selvsagt alle tenkelige stereoduppeditter via infrarøde signaler. Se her om RF-signaler.

Genialt med makroer

Kaksenes luksuskontroll


Makrofunksjonen gir deg mulighet til å sende utallige signaler selv om du bare trykker på en eneste knapp. Denne funksjonen viste seg meget nyttig for oss, ettersom vi nå tester en LG-plasma på 42-tommer uten TV-tuner.

Vi kjører dermed TV-signaler fra vår antikvariske VHS-maskin, samt lyden gjennom vår velbrukte Onkyo-reciever. Det er i slike situasjoner at programmerbare fjernkontroller viser seg fra sin beste side. I stedet for sjonglere mellom tre ulike kontroller bruker du altså kun Prontoen.

Etter å ha programmert inn makroer på knapp A, holder det altså å trykke en gang på A for å slå på plasma-skjermen, få tv-signaler fra videoen og lyd fra recieveren, også videre — også videre. Dette er unektelig praktisk.

Du kan også legge inn tidsforsinkelse i makromenyen. Bruker recieveren din tid på å slå seg på, kan du altså programmere den til å starte først, mens plasmaen og videoen starter noe senere.

Selve programmeringen av makroene var rimelig enkelt. Selv uten å pløye bruksanvisningen vil dette kunne la seg gjøre med litt prøving og feiling. Vi gir også Prontoen pluss i margen for at du kan teste programmeringen din, før du lagrer selve endringene. Dette gjør det enklere å luke ut irriterende tastefeil.

Selv om makroprogrammeringen var rimelig enkel ble vi dessverre skuffet når vi skulle legge til våre andre komponenter.


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer