Kaldt vann er best når du baker

- Når væsketemperaturen passerer 30 grader, har du ingen kontroll lenger. Da er det bare flaks om det går bra, sier baker André Løvaas.

DETTE ER FOR VARMT FOR GJÆRBAKSTEN: Når væsketemperaturen til gjærdeigen passerer 30 grader, har du ingen kontroll lenger, sier baker André Løvaas hos matforskningsinstituttet Nofima. Foto: KRISTIN SØRDAL
DETTE ER FOR VARMT FOR GJÆRBAKSTEN: Når væsketemperaturen til gjærdeigen passerer 30 grader, har du ingen kontroll lenger, sier baker André Løvaas hos matforskningsinstituttet Nofima. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer
Publisert

Hvor varm skal egentlig væsken være, når du skal bake gjærbakst?

I mange oppskrifter står det at væsken skal være «lunken» eller «temperert».

Ifølge baker André Løvaas ved matforskningsinstituttet Nofima, bør den imidlertid heller være kald.

- Bruk kaldt vann, da kan du elte deigen mye lenger, sier Løvaas til Dinside.

Les også: Justér deigen med vann, ikke med mel!

- Flaks om det går bra

- Dersom vannet passerer 30 grader, har du ingen kontroll på deigen lenger. Da er det bare flaks om det går bra, sier Løvaas.

En vellykket gjærdeig avhenger av mange faktorer, blant annet tiden, temperaturen og når du gjør hva i bakeprosessen. Her er det ikke alltid snakk om hva som er riktig eller galt, men heller om å være bevisst på hva du gjør når, i forhold til hva du vil oppnå.

- Er deigen for varm, vil den råtne, forteller Løvaas.

- 24 grader er idealtemperatur

Gjær jobber best ved 37 grader, men det er én ting du kanskje ikke tenker på, og det er den temperaturen som blir tilført deigen i elteprosessen.

- Én ting er råvaretemperatur og vanntemperatur. Men jokeren her er friksjonstemperaturen, sier André Løvaas.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer