Kamera for de paranoide, og oss andre

TEST: Nokias Observation Camera er nok et meget interessant produkt for oss hytteeiende nordmenn. Kameraet kan nemlig når som helst beordres til å sende bilder til din MMS-mobil. Gjerne med temperaturen i rommet kameraet befinner seg.

Selve kameraet festes på veggen eller på et eget stativ.
Selve kameraet festes på veggen eller på et eget stativ. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er mange år siden vi kunne lese at enkelte av våre rikeste medborgere -- i sin grenseløse paranoia -- hadde montert fjernstyrte videoløsninger på hyttene sine. På den måte skulle de visstnok kunne bli varslet dersom noen nærmet seg eiendommene deres, og til og med benytte høyttalere til å skrike ut advarsler til dem som mer eller mindre frivillig befant seg på steder de ikke burde være. Disse løsningene hadde stort sett en ting til felles, de kostet hundredetusener av kroner å montere, og var svært dyre i bruk.

Teknologien for paranoide har heldigvis (?) blitt billigere med årene. Den har i tillegg fått bruksområder som gjør den anvendelig også for dem som ikke nødvendigvis først og fremst er redde for at skurker skal røre seg inn på eiendommene deres.

Er dette noe for deg?

(Avsluttet)
Absolutt(68%) 588
Tvilsomt(20%) 171
Overhodet ikke(12%) 106
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Nokias Observation Camera er akkurat en slik teknologisk nyvinning som kan få svært mange til "endelig" å begynne med overvåkning. Det dreier seg om et lite kamera -- med innebygget MMS-teknologi -- som enkelt kan beordres til å ta bilder når det måtte passe en.

Selve kameraet er ikke akkurat av de vakreste små gjenstandene Nokia har designet. På den annen side er det vel i og for seg OK at et kamera ser ut som et kamera...

Som en drøm

Først og fremst er dette altså et relativt enkelt kamera med innebygget mobiltelefon som kan sende MMSer. I tillegg har det innebygget temperaturmåler og bevegelsessensor. Det kan enkelt settes opp til å sende bilder når temperaturen går over eller under visse grenser, eller dersom noen beveger seg i rommet hvor kameratet står montert. Om det skulle være mørkt i rommet, er ikke det noe problem, det skifter automatiske mellom "vanlig" og natt-modus. Og for å si det enkelt, det fungerer som en drøm...

Det skulle naturligvis litt fikling til for å få kameraet til å fungere. Man kan velge om det skal konfigureres med den medfølgende PC-programvaren, eller ved hjelp av SMS. Først og fremst må man imidlertid skaffe seg et mobiltelefonabonnement til kameraet, selv valgte jeg bare å kjøpe et kontantkort med noen hundre kroner påfylt. Deretter må man påse at det ikke skal være noen PIN-kode tilknyttet kortet før det settes i kameraet. NetCom hadde automatisk oppsett av produktet, og ved hjelp av en medfølgende seriekabel ga vi etterpå kameraet "beskjed" om at det skulle kunne benyttes av et par telefonnr. (maks er 20).

Kameraet kan monteres på alle fotostativ, men det fulgte også med et bittelite stativ som gjør at det f.eks kan skrus fast på veggen. Det skal brukes innendørs, ikke utendørs -- dessverre...

Siden kameraet sender bilder pr. MMS, kan man naturligvis ikke regne med all verdens billedkvalitet. Men det støtter bilder med en oppløsning på opptil 640 x 480 punkter, og det holder faktisk lenge til denne type bruk.

Også til tyvlytting

Etter å ha prøvd kameraet til det vi kunne finne på hjemme hos oss selv, var det bare å ta det med på hytten. Ettersom vi generelt er mer opptatte av været enn av at uvedkommende skal ta seg inn i huset, ble det montert med utsikt over terassen og sjøen. Deretter gikk det utallige SMSer og MMSer frem og tilbake mellom mobiltelefon og kamera. Dessverre var det litt kjedelig flere ganger å få konstatert at det snødde i Oslo mens det var strålende sol og ingen snø i det hele tatt på landstedet. Vi satte det etterhvert opp (ved hjelp av en SMS) å sende bilder automatisk et par ganger i døgnet -- og til også å sende bildene til vår epostadresse.

Vi moret oss også stort ved å ringe kameraet når det satt to kvinner i stuen og pratet sammen. Det har nemlig innebygget mikrofon, så vi kunne høre alt de sa :-). Dessverre har vi måttet love aldri å gjenta akkurat det eksperimentet...

Trykk her for å se et par hyttebilder

Bruksområder

  • Sjekk vær-forholdene. Må det måkes, har trær blåst ned?

  • Sjekk om poden holder seg på matta når han har fått lånt hytta.

  • Hva gjør egentlig din partner alene på hytta hver helg?

MERK: Kameraet krever et GSM-abonnement med MMS-tjenester aktivert fra din teleoperatør for å kunne fungere. Vi brukte et vanlig kontantkort, for hver melding betaler du din vanlige MMS-pris.

Kameraet er beregnet for innendørs bruk, driftstemperaturen er fra - 10 til + 50 grader. Det finnes tilgjengelig på diverse nettbutikker for rundt 3500 kroner.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer