Støvsugerfellene du bør unngå:

– Kan begynne å brenne

Selv om støvsugeren er praktisk når du skal rydde og ordne i huset, er det likevel en hel del ting du bør unngå å få i den, dersom du vil ta godt vare på den.

UNNGÅ DETTE: Det er mye du bør unngå å få inn i støvsugeren. Blant annet brødskiver med fuktig pålegg. Foto: Celina Stamper
UNNGÅ DETTE: Det er mye du bør unngå å få inn i støvsugeren. Blant annet brødskiver med fuktig pålegg. Foto: Celina Stamper Vis mer
Publisert

Støvsugeren er en boligeiers beste venn. Den er enkel å dra fram i de fleste tilfeller der man skal rengjøre ting i en fei.

Men likevel er det en hel del du bør unngå å få inn i støvsugeren.

– Når uhellet er ute, er det ofte lett å dra fram støvsugeren. Men det finnes flere ting man bør unngå å bruke støvsugeren til, sier Cecilia Røsmark fra Bosch Husholdningsapparater.

Glasskår

– Store stykker kan skjære posen opp og bidra til at andre stykker ender i motoren og ødelegger denne, sier Per Christian Hansen.

Han er regional salgsdirektør consumer i Danmark og Norge for Nilfisk.

– Andre ting man bør unngå å støvsuge er skarpe gjenstander, som f.eks. glasskår. Her bør de største bitene kostes opp og kastes i restavfallet. Så kan man heller gå over med støvsugeren helt til slutt for å sikre at man har fått med seg alle småbiter. Skarpe gjenstander kan skade slangen og forårsake hull på støvsugerposen, sier Røsmark.

Matvarer

Og dersom barna har kastet mat rundt i spisestua, kan der være lurt å gå over med kosten nøye før du drar fram støvsugeren.

– Spesielt hvis matvarene er fuktige. Det vil lukte fælt og skape råte i posen. Posen vil også kunne sprenge hvis den blir våt, sier Hansen.

Aske fra peisen

Det kan være veldig fristende å gå over med støvsugeren for å tømme de siste restene med aske i peisen før vask og klargjøring til ny fyring. Men dette kan få alvorlige konsekvenser.

– For det første kan det være glør i asken som «vekkes til liv» når det kommer i kontakt med luftstrømmen fra støvsugeren, noe som gjør at støvsugeren i verste konsekvens kan begynne å brenne. For det andre er aske et veldig finkornet støv som kan passere både støvsugerposen og filteret og kan ødelegge motoren din, sier Røsmark.

Også Hansen er enig i at dersom det er glør i asken, kan dette sette fyr på støvsugerposen. I tillegg nevner han at asken vil tette igjen filtrene for fort.

Sminkerester

Har uhellet vært ute og favorittpudderet ditt har knust i tusen knas på gulvet? Da bør du unngå å dra støvsugeren over området. Ta heller fatt i kosten.

– Varmen fra motoren vil kunne smelte leppestift og pudder, og dermed kan motoren bli ødelagt, sier Hansen.

Væske

Hansen forklarer at væske som vann, kaffe, brus og vann fra dusjkabinett vil ødelegge motoren i støvsugeren og annen elektronikk for øvrig.

– Her er løsningen spesielle støvsugere som kan tåle vann, som en våt/tørr-støvsuger, som ofte finnes på byggvarehus, sier han.

Foto: Africa Studio / Shutterstock / NTB
Foto: Africa Studio / Shutterstock / NTB Vis mer

Jord fra planter

– Hvis jorda er fuktig vil det begynne å lukte fælt og bidra til at posen ødelegges. Da kan det også komme muggsopp, sier Hansen.

Røsmark i Bosch er enig i at både vann og jordsøl er uheldig.

– Man bør unngå å støvsuge opp fuktige ting, som vannsøl, fuktig jord, kaffegrut fuktig teppe utendørs på veranda eller terrasse og liknende, sier hun.

Røsmark er helt enig med Hansen i Nilfisk:

– Fuktigheten kan ødelegge elektronikken og motoren i støvsugeren, og ting som fuktig jord og kaffegrut kan bidra til framvekst av sopp om det blir liggende i støvsugerposen over tid, sier Røsmark.

Byggestøv

Dersom du har pusset opp, bør du unngå å bruke støvsugeren til å suge opp byggestøv som består av veldig fine partikler. Røsmark forklarer at det kan være alt fra gipsstøv til betongstøv.

– Det fine støvet kan trenge igjennom både filter og pose og ødelegge motoren, sier Røsmark.

Perler

Dersom barna har kost seg med perler på ettermiddagen, er det nok flere perler som ligger rundt i huset. For å unngå å støvsuge disse inn i støvsugeren, kan du nemlig spare dem til seinere.

Tre på en tynn nylonstrømpe over støvsugeråpningen (den håndholdte delen). Så kan du bare støvsuge opp perler i en fei. Men husk å holde godt rundt strømpa, så ikke den fyker inn i støvsugeren også.

NYLONSTRØMPE: Har du mistet noe du ikke får tak i eller som ligger under senda, en kommode eller bak vaskemaskinen? Fortvil ikke, med dette tipset vil du enkelt få tak i det. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Når du er ferdig slår du av støvsugeren og drar av nylonstrømpa som nå er full av perler. Det samme trikset kan brukes om du har mistet et lite smykke, en ring eller liknende.

Ikke på mennesker eller dyr

Til slutt nevner Røsmark i Bosch et siste punkt på lista:

– For ordens skyld, kan vi også avslutte med at man naturligvis aldri skal støvsuge på mennesker eller dyr, sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer