Drenering av hus

Kan bli dyrt å droppe

Jo eldre boligen er, desto dyrere kan det bli.

DRENERE HUSET: Du gjør lurt i å ta en ekstra sjekk på grunnmuren i sommer. Foto: Fremtind
DRENERE HUSET: Du gjør lurt i å ta en ekstra sjekk på grunnmuren i sommer. Foto: Fremtind Vis mer
Publisert

Selv om Europa og verden generelt åpner opp for mer reise, er det mange som også i år sverger til norgesferie i sommerhalvåret.

Skal du holde deg hjemme i ferien, kan det være lurt å benytte anledningen til å gjennomføre en grundigere sjekk av huset og hagen, dersom du har det.

Vi har tidligere skrevet om sju ting du kan gjøre i og rundt huset i sommerhalvåret, og ett av punktene er å ta en ekstra titt på grunnmuren for å se om det er riktig drenert. Drenering handler om å lede vannet bort fra grunnmuren for å forhindre fukt.

Mange utsetter dette arbeidet, og mangelfull vedlikehold kan plutselig bli veldig dyrt.

Viktig å drenere bolig

I en pressemelding skriver forsikringsselskapet Fremtind at det er viktigere enn noen gang å forebygge og vedlikeholde, på grunn av klimaendringer som er en av årsakene til at antall vannskader øker.

– Klimaendringene gjør at antall vannskader fortsetter å øke. Derfor er det viktigere enn noen gang å forebygge og vedlikeholde, sier skadeforebygger Therese Hofstad-Nielsen i Fremtind, forsikringsselskapet til SpareBank 1 og DNB.

Styrtregn, overvann og flom kan gjøre skader på bygninger og innbo, og har du slurvet med vedlikeholdet, kan det bli ekstra dyrt å fikse dersom det skulle oppstå noe.

– Jo før du oppdager og tar tak i manglende vedlikehold, desto lavere blir skadeomfanget og kostnadene. Sannsynligheten for at du sparer penger på sikt er stor, sier hun.

Større risiko i eldre boliger

Har du en eldre bolig er det ekstra viktig å ta denne sjekken. Ifølge tall fra skadestatistikken til Finans Norge er det mye større skadefrekvens på bolig som er over 30 år, og de fleste av vannskadene skyldes mangelfull drenering.

– Som en tommelfingerregel anbefaler vi at du sjekker behovet for drenering dersom huset ditt er bygget før byggforskriftene ble skjerpet i 2007. Vi ser at eldre boliger får betydelig flere vannskader grunnet mangelfull drenering, tipser Hofstad-Nielsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer