Styrtregn

Kan bli dyrt

Det er høysesong for skader fra styrtregn. - Det er litt som værbingo.

PØSREGN: Det er kjedelig å bli våt, men det er enkelt å fikse. Skadene på boligen din kan bli langt større. Foto: Frederik Ringnes / NTB
PØSREGN: Det er kjedelig å bli våt, men det er enkelt å fikse. Skadene på boligen din kan bli langt større. Foto: Frederik Ringnes / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

August er årets verste måned for vannskader i hus og hjem på grunn av styrtregn. Og det er nesten umulig å vite hvor det vil ramme.

- Det er snakk om mindre værsystemer som rammer mer lokalt. Så det er vanskelig å varsle, sier klimaforsker Hanne Heiberg ved Meteorologisk institutt til NTB.

Tall fra Finans Norge, som organiserer forsikringsselskapene, viser at august er den klare verstingmåneden når det gjelder erstatningssaker etter nedbør.

Sommeren gir høye temperaturer og mye vann som damper opp på grunn av varmen, og så kan det plutselig komme ned igjen i intense regnskyll.

Og klimaendringene gjør problemet større.

- Vi ser i rykk og napp nye rekorder for hvor intens nedbør vi har. Det er en trend at vi får flere intense nedbørsmengder med større skader enn før, sier klimaforskeren.

Kan bli dyrt

Det merker også forsikringsselskapene.

Senest denne uken registrerte Fremtind 102 skader på to dager som følge av nedbør og flom.

- Det er aller flest skader som følge av utette tak og bygninger, i tillegg til vann i kjellere. Skadene har en snittsum på rundt. 50.000 kroner, sier kommunikasjonssjef Anette Grønby Rein i Fremtind.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.