Kan bli helt tett

Og det kan bli dyrt.

VANNLÅSEN: Har du sett denne før? Det er en vannlås, og den bør renses overraskende ofte sånn at man unngår unødvendige konsekvenser. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer
Publisert

Stinker det fra sluket i vasken, dusjen eller fra toalettet? Det kan være det første varselet på at vannlåsen er defekt. Da vil nok ikke lukten forsvinne av seg selv over tid.

Vannlåsen finner du under vasken og er til for å forhindre at lukt kommer opp i rommet. Her kan det samle seg fett, hårrester og smuss.

Det forklarer Henrik Plaum, daglig leder i Rørleggerhuset AS, til DinSide.

Slik fungerer vannlåsen

For at vannlåsen fungerer som den skal, må noe av avløpsvannet låses fast ved å bli stående igjen i røret etter at resten er rent ut. Dermed vil det ikke oppstå luftlekkasje fra avløpet og inn i rommet man oppholder seg i.

Blir vannlåsen derimot tom, kan det på sikt begynne å lukte veldig vondt fra sluket.

Årsaken til at vannlåsen blir tom, er at vannet fordamper hvis du ikke bruker dusj, vask eller toalett over tid - dette er også avhengig av temperaturen i rommet.

Må renses

Dersom vannlåsen ikke blir vedlikeholdt og skitt ikke blir fjernet, kan avløpet bli tett og det kan føre til lekkasje, advarer Plaum.

- I første omgang renner vannet unna saktere, og til slutt blir det helt tett, forteller han.

Dersom du ikke renser vannlåsen selv, kan det bli behov for å hyre en rørlegger for å rense den. Det kan bli dyrt.

- Hvis vi må komme utenfor normal arbeidstid på vaktutrykning, vil det koste 6000 kroner. Ordinær pris er under halvparten.

Slik gjør du det

Men du skal ikke være skeptisk til å ta i et tak. Vannlåsen er noe du kan helt fint kan rense selv og bør gjøre regelmessig. Plaum anbefaler at man renser vannlåsen 3-4 ganger i året.

Mer om