Vaske frukt og bær

Kan bli svært syk

Frukt og bær i butikken ser gjerne helt friske ut, men de kan i verste fall gjøre deg syk dersom du ikke skyller de godt nok.

EDDIK: Skyller du bærene før du spiser dem? Det kan være lurt. I denne videoen viser vi deg én av metodene som er mest effektiv mot parasittene! Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Frukt, bær og grønnsaker bør alltid vaskes grundig før du spiser de, og det er det flere gode grunner til. I butikken ser de som regel rene og pene ut, men dette kan være langt fra realiteten.

- Både på frukt og bær og grønnsaker kan det være mikroorganismer som kan være gjøre deg syk. For å unngå å bli syk, bør du alltid skylle frukt, bær og grønnsaker grundig før du spiser dem. Det er en enkel måte å beskytte seg på, sier seniorrådgiver fra Turid Michelle Berglund i Mattilsynet .

Dersom du ikke vasker frukt og bær godt nok kan følgende skje:

- Det kan gå bra, eller man kan bli syk og få diarè og oppkast. Bakteriene på overflaten kan komme fra jord, urent vanningsvann eller overføres til maten under høstingsprosessen, på grunn av dårlig håndhygiene. I verste fall kan vi mennesker bli svært syke og trenge legebehandling, forklarer Berglund i Mattilsynet.

VASK ALT: Ja, du bør vaske alt av frukt og grønt - og det bør du gjøre alltid, ikke kun nå med corona-situasjonen. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Kan spre smitte

- Parasitter finnes på ulike bær, blant annet blåbær, bringebær og jordbær, forklarer professor Lucy Robertson, Parasittologisk laboratorium ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU).

Man kan som tidligere nevnt bli syk av bakterier og parasitter på frukt og bær. Derfor bør man være nøye når bærene vaskes. Forskjell på bærene er også noe man bør tenke over.

- Bringebær er mye vanskeligere å vaske på grunn av bærets fasong og utseende, mens blåbær har en glattere overflate og er dermed enklere å vaske, forklarer Robertson.

Ofte uten emballasje

Det kan finnes parasitter på både norske og utenlanske bær. I tillegg vil flere faktorer spille inn.

- Mye av produktene i butikken er ofte uten emballasje og derfor kan det være at flere har tatt på det i butikken. Dette kan spre smitte av ulike virus dersom man ikke skyller frukten og bærene ordentlig, forklarer matfaglig rådgiver Toril Gulbrandsen i opplysningskontoret for frukt og grønt.

Ulike vaskemetoder

Forskere ved NMBU har testet ulike vaskemetoder for å bli kvitt parasitter på bær. Konklusjonen de endte opp med var at det funket godt å bare skylle bærene grundig i vann, men dersom du virkelig vil være nøye er eddik og salatspinner-metoden best. Se video øverst i saken for å se hvordan man kan vaske bær med eddik-metoden.

DinSide testet om jordbærene smakte eddik etter de ble vasket med eddik, og resultatet var likt som før. Med andre ord smaker ikke jordbærene eddik så lenge du skyller de godt til slutt.

JORDBÆR: Behold hamsen på jordbæret når du vasker det. Foto: Embla Hjort-Larsen.
JORDBÆR: Behold hamsen på jordbæret når du vasker det. Foto: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

- Både jordbær og moreller må skylles med hamsen og stilken på. Om du fjerner hamsen på jordbærene før du skyller dem vil de trekke til seg mer vann og da blir de gjerne litt mer vassen, forklarer Gulbrandsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer