Vaske frukt og bær

Kan bli svært syk

Frukt og bær i butikken ser gjerne helt friske ut, men de kan i verste fall gjøre deg syk dersom du ikke skyller de godt nok.

EDDIK: Skyller du bærene før du spiser dem? Det kan være lurt. I denne videoen viser vi deg én av metodene som er mest effektiv mot parasittene! Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Frukt, bær og grønnsaker bør alltid vaskes grundig før du spiser de, og det er det flere gode grunner til. I butikken ser de som regel rene og pene ut, men dette kan være langt fra realiteten.

- Både på frukt og bær og grønnsaker kan det være mikroorganismer som kan være gjøre deg syk. For å unngå å bli syk, bør du alltid skylle frukt, bær og grønnsaker grundig før du spiser dem. Det er en enkel måte å beskytte seg på, sier seniorrådgiver fra Turid Michelle Berglund i Mattilsynet .

Dersom du ikke vasker frukt og bær godt nok kan følgende skje:

- Det kan gå bra, eller man kan bli syk og få diarè og oppkast. Bakteriene på overflaten kan komme fra jord, urent vanningsvann eller overføres til maten under høstingsprosessen, på grunn av dårlig håndhygiene. I verste fall kan vi mennesker bli svært syke og trenge legebehandling, forklarer Berglund i Mattilsynet.

Kan spre smitte

- Parasitter finnes på ulike bær, blant annet blåbær, bringebær og jordbær, forklarer professor Lucy Robertson, Parasittologisk laboratorium ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU).

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer