Hvilken forsikring dekker rørskader?

Kan bli svindyrt

Advarer: - Mange huseiere tror at det er kommunens ansvar, men det stemmer ikke.

DEKKES AV HUSEIER: Kostnaden for å rette opp i skader og feil på rør må dekkes av huseier, ikke kommunen, slik mange tror. Foto: Linn Merete Rognø.
DEKKES AV HUSEIER: Kostnaden for å rette opp i skader og feil på rør må dekkes av huseier, ikke kommunen, slik mange tror. Foto: Linn Merete Rognø. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Selv nye hus kan være rammet av tette rør og feil på bunnledning. Det kan i verste fall koste eieren godt over 200 000 kroner å få reparert, sier André Martinsen, daglig leder av firmaet WasteWater AS.

For ikke å havne i økonomisk knipe er det særlig én ting du bør sjekke at er i orden, mener han.

Vanlig misforståelse

Martinsen har vært i sug- og spylebransjen i flere år. Han ser nå en økende trend hvor ferske huseiere overraskes av feil på boligens rør: Det kan være brudd, kollapsede rør eller røtter som har vokst gjennom og tettet rørene.

Dette kan føre til store skader på boligen, for eksempel tilbakeslag av kloakk og vann i kjeller, forteller Martinsen.

Og som om ikke dette er nok:

Flere eiere får seg et sjokk når de får vite at stikkledningen - røret som går fra huset til kommunal påkobling, er huseiers ansvar å betale for, ikke kommunens, mener han.

- Går stikkledningen igjennom naboens tomt og ut på en kommunal vei, er det fortsatt huseier som er ansvarlig dersom det oppstår brudd på rørledningen, sier Martinsen.

Skjer ofte

Rørsystemet under bakken inndeles gjerne i hovedledninger og stikkledninger. Hovedledningene tilhører vann- og avløpsetaten i kommunen, og det er de som har ansvaret for drift og vedlikehold av disse. Stikkledningene er ledninger fra hovedledningen i gata og inn til boligen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer