Hvilken forsikring dekker rørskader?

Kan bli svindyrt

Advarer: - Mange huseiere tror at det er kommunens ansvar, men det stemmer ikke.

DEKKES AV HUSEIER: Kostnaden for å rette opp i skader og feil på rør må dekkes av huseier, ikke kommunen, slik mange tror. Foto: Linn Merete Rognø.
DEKKES AV HUSEIER: Kostnaden for å rette opp i skader og feil på rør må dekkes av huseier, ikke kommunen, slik mange tror. Foto: Linn Merete Rognø. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Selv nye hus kan være rammet av tette rør og feil på bunnledning. Det kan i verste fall koste eieren godt over 200 000 kroner å få reparert, sier André Martinsen, daglig leder av firmaet WasteWater AS.

For ikke å havne i økonomisk knipe er det særlig én ting du bør sjekke at er i orden, mener han.

VINTERSIKRE BOLIGEN DIN: Det er flere ting man må huske på for å vintersikre boligen sin. Blant annet en smørbrødliste du bør huske nå når du fjerner vannslangen fra utekrana. Video: Celina Stamper Vis mer

Vanlig misforståelse

Martinsen har vært i sug- og spylebransjen i flere år. Han ser nå en økende trend hvor ferske huseiere overraskes av feil på boligens rør: Det kan være brudd, kollapsede rør eller røtter som har vokst gjennom og tettet rørene.

Dette kan føre til store skader på boligen, for eksempel tilbakeslag av kloakk og vann i kjeller, forteller Martinsen.

Og som om ikke dette er nok:

Flere eiere får seg et sjokk når de får vite at stikkledningen - røret som går fra huset til kommunal påkobling, er huseiers ansvar å betale for, ikke kommunens, mener han.

- Går stikkledningen igjennom naboens tomt og ut på en kommunal vei, er det fortsatt huseier som er ansvarlig dersom det oppstår brudd på rørledningen, sier Martinsen.

Skjer ofte

Rørsystemet under bakken inndeles gjerne i hovedledninger og stikkledninger. Hovedledningene tilhører vann- og avløpsetaten i kommunen, og det er de som har ansvaret for drift og vedlikehold av disse. Stikkledningene er ledninger fra hovedledningen i gata og inn til boligen.

Det er altså huseier som er ansvarlige for at stikkledningene fungerer, og huseier som må betale utgifter til legging og vedlikehold av disse ledningene.

Både Oslo og Bergen kommune bekrefter at det ofte oppstår misforståelser rundt dette:

«Mange huseiere tror at alt som har med vann- og avløpsrør til og fra boligen er et kommunalt ansvar. Dette stemmer ikke. Huseier har selv et økonomisk ansvar dersom lekkasjer oppstår, noe mange ikke er klar over», skriver Bergen kommune på sin nettside.

- Vann- og avløpsetaten er ansvarlig for det kommunale vann- og avløpsnettet, altså hovedledningen. Det er huseier selv som er ansvarlig for det private ledningsnettet, altså stikkledningen, opplyser Oslo kommune.

Dyrt uten husforsikring

- Et typisk rørbrudd må fikses ved oppgraving og utskifting av rørdeler, det kan koste mellom 70 000-250 000 kroner, hevder Martinsen.

Mangler du husforsikring og det blir rørbrudd på stikkledningen, må du belage deg på å stå for hele regningen selv.

Ifølge Carsten Pihl, forbruker- og kommunikasjonssjef hos Huseierne, og Sigmund Clementz, kommunikasjonssjef hos If, dekkes skader på stikkledningen av husforsikring.

- Men skaden må ha oppstått etter at du har kjøpt forsikringen, den dekker ikke skader som oppstod før du kjøpte forsikringen, understreker Clementz.

De fleste som eier bolig i Norge, har en husforsikring siden dette kreves når man skal ta opp boliglån. Men det finnes også flere som av ulike årsaker ikke har husforsikring, opplyser han.

Anbefaler rørinspeksjon i forkant

Selv om husforsikring dekker skade på stikkledning er det viktig å vite at såkalt aldersfradrag kan forekomme dersom rørene er av metall og betong og over 20 år gamle, presiserer Pihl og Clementz.

- Ved gamle rør må du regne med å betale veldig mye av reparasjonskostnadene selv. Det er mange dårlige, gamle rør i Norge, etter krigen på 1950-60-tallet ble det bygget mange boliger med mur- eller metallrør som stikkledninger og de begynner å vise tidas tann, understreker Clementz.

- Derfor er det ekstremt viktig ved et boligkjøp at du sjekker hva som står i tilstandsrapporten, og at du stiller kritiske spørsmål rundt dette, legger han til.

For å være så sikker som mulig, anbefaler André Martinsen å få gjennomført en undersøkelse i forkant av boligkjøpet.

- Skal du kjøpe eller vurderer å kjøpe et hus som er eldre enn 1970 bør du be om en rørinspeksjon eller engasjere dette selv. Dette koster rundt 5000 kroner og er en sikker forsikring, hevder Martinsen.

Ønsker du å gjennomføre rørinspeksjon, må du først avklare dette med eier, presiserer Clementz. Samtidig tenker han at dette kan være nødvendig bare i «ekstremtilfeller».

- Hvis du aner ugler i mosen, og det er en bolig som er en del tiår gammel, er rørene sannsynligvis ikke byttet ut. Da kan det være en fordel med inspeksjon.

Dekker juridisk hjelp, ikke skader

Ved et boligsalg skal alle avvik tilknyttet boligen opplyses om i en tilstandsrapport. Og dersom du oppdager feil eller skade på stikkledningen etter at du nylig har kjøpt boligen, som ikke var opplyst om i rapporten, kan det være vanskelig å bevise at skade har oppstått før kjøpet.

Da kan det bli «ord mot ord» mellom kjøper og selger, og i et slikt tilfelle er boligkjøpsforsikring avgjørende å ha:

- Boligkjøpeforsikring er en forsikring som dekker juridisk hjelp om du kommer opp i en konflikt, da kan man få hjelp av advokat gjennom den forsikringen, sier Clementz.

- Det er viktig å vite at boligkjøperforsikringen ikke dekker skader. Som boligkjøper må man først og fremst sjekke hva som står i tilstandsrapporten og ikke minst egenerklæringsskjemaet fra selgeren, legger Pihl til.

Clementz råder boligkjøper å først melde inn skade til tidligere eier, men samtidig være forberedt på at det i mange slike saker vil være strid om når skaden oppstod, mener han.

Ifølge Heidi Tofterå Slettemoen, kommunikasjonssjef i Frende, vil saker som dette ofte løses ved at fagfolk kan si noe om hvor gammel skaden er.

- For eksempel hvis ny eier nettopp har overtatt og rørbruddet har ført til råteskader, så vil man kunne si at skaden har oppstått før overtakelse, sier Slettemoen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer