Triks rengjøring

Kan cola fjerne dette?

Vi brukte cola i toalettet, sitronsaft og olivenolje på stolen og natron i kaffetrakteren - slik gikk det.

SMUSS I DO: Flekker som har satt seg i toalettet er ikke særlig stas. Men har du cola i hus, kan dette være et effektivt hjelpemiddel for å gjøre doen skinnende ren igjen! Vi testet dette, og to andre fiffige husholdningstips. I videoene nedenfor, viser vi deg hvordan vi gjorde dette. Foto: Linn Merete Rognø.
SMUSS I DO: Flekker som har satt seg i toalettet er ikke særlig stas. Men har du cola i hus, kan dette være et effektivt hjelpemiddel for å gjøre doen skinnende ren igjen! Vi testet dette, og to andre fiffige husholdningstips. I videoene nedenfor, viser vi deg hvordan vi gjorde dette. Foto: Linn Merete Rognø. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kjerringråd, studentriks, gjør-det-selv-tips - kjært barn har mange navn. Husholdningstips litt utenom det vanlige er alltid morsomt å prøve ut. Noen av dem kan også gjøre rengjøring i hjemmet ganske enkelt og ikke minst effektivt.

Dette viser vi for eksempel i denne saken hvor vi vasket mikrobølgeovnen med sitron.

Nå har vi testet tre andre husholdningstips med disse ingrediensene: olivenolje, sitronsaft, natron og cola.

Kan cola fjerne dette?

I videoene under ser du hvordan det gikk!

Sitronsaft og olivenolje på tremøbel

Vi kom over tipset om å bruke sitronsaft og olivenolje til å fjerne tøffe flekker fra tremøbler. Det skal også fungere som en mild polering for å gjøre møbelet blankt og fint.

Hell et par deler sitronsaft i en bolle, drypp cirka en spiseskje med olivenolje oppi. Bløtgjør en myk klut i blandingen og begynn poleringen på møbelet.

Du trenger ikke å avslutte med å vaske overflaten med vann, men pass på å tørke oljemiksen av slik at treverket ikke blir for fuktig:

April Yeats, renholdsekspert i Freska, advarer samtidig om å være litt forsiktig med sitron under rengjøring av enkelte områder i huset:

– Personlig er jeg ikke tilhenger av å bruke sitron. Det er veldig surt, og kan føre til skader på visse overflater. Jeg ville heller brukt hvit eddik, som kan rense mye, kommenterer hun til Dinside.

Rense kaffetrakter med natron

En enkel måte å rense kaffetrakteren på, er å bruke cirka 0,5 dl. natron sammen med cirka 10 dl. varmt vann. Hell blandingen oppi kaffetrakteren og la det renne gjennom.

Tøm ut det skitne vannet, fyll kaffekjelen med rent vann, hell dette oppi kaffetrakteren og la det renne gjennom trakteren en gang til.

Nå har kaffetrakteren fått en god rens:

Cola på flekker i toalettet

Hvis smuss og møkkete flekker har satt seg i toalettskålen, kan du helle oppi en raus slant med cola og la dette virke en stund i do.

Til slutt spyler du ned. Nå bør flekkene være borte:

April Yeats er tilhenger av å bruke cola for å rengjøre toalettet.

- Cola i toalettet er en veldig god teknikk. Ved å helle cola ned i avløpet flere ganger, vil dette hjelpe til å fjerne bakterier, sier Yeats.

Samtidig understreker hun at renholderne i selskapet alltid benytter sertifiserte og alminnelige rengjøringsmidler når de utfører oppdrag.

Blir det rent nok?

Hensikten med rengjøring er åpenbar: det skal bli rent. Og for at det skal bli rent, bør middelet vi bruker altså helst fjerne bakterier.

Så da er spørsmålet: Hvis vi bruker «naturlige» ingredienser fremfor sterke kjemikalier til å vaske med, vil det da bli tilstrekkelig rent eller bare se rent ut?

Dette svarer Henning Sørum, professor og bakteriolog ved Norges Miljø- og biovitenskapelige Universitet:

- Alternative rengjøringsmidler kan fungere godt, men man bør bruke litt tid på å sjekke andres erfaring og gjerne lese rapporter om tester.

Hvis det skulle dukke opp smittsom sykdom hjemme som det er viktig å hindre videre spredning til andre familiemedlemmer av, råder Sørum å heller bruke godt etablerte rengjøringsmidler som er testet og gjerne godkjent til formålet.

- Da vet man at produktene faktisk fungerer mot det man forsøker å begrense spredning av, understreker professoren.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer