Ladestasjon for elbil hjemme

Kan denne øke verdien på boligen din?

Elbilforeningen og eiendomsmeglerne uenige.

LETTERE: Skal du selge bolig i et område der mange har elbil, er det et pluss å ha fast lader installert. Foto: ICU Alfen Charging Equipment
LETTERE: Skal du selge bolig i et område der mange har elbil, er det et pluss å ha fast lader installert. Foto: ICU Alfen Charging Equipment Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke noen god idé i lengden å lade elbilen gjennom vindu eller fra en standard stikkontakt i garasjen.

På sikt er det fornuftig å anskaffe en egen ladestasjon som bare er beregnet på elbil. Disse koster det rundt 15.000 kroner å få satt opp, pluss minus alt etter hvor mye elektrikerarbeid som kreves.

Har du anledning til å lade den på jobben eller andre steder, vil du ha glede av en ladestasjon som lader raskere og sikrere.

- En god investering

Men hva om du har bensin- eller dieselbil, eller rett og slett ikke har bil eller sertifikat? Vil du da få igjen pengene du brukte på ladestasjon den dagen du selger huset?

Senior kommunikasjonsrådgiver Ståle Frydenlund i Norsk elbilforening er ikke i tvil.

- Norge nærmer seg i skrivende stund 200.000 elektriske biler, hvorav over 130.000 er rene elbiler. Da er det nokså åpenbart at eierne også ønsker lademuligheter. Sagt med andre ord: Når de skal kjøpe bolig vil de være interessert i om det er ferdig opplegg for lading. En hjemmeladestasjon med Type 2-kontakt er i så måte særlig attraktivt, og kan til syvende og sist bli utslagsgivende i en budrunde, sier han til Dinside.

TYPE 2: Ladestasjoner med denne typen kontakt er attraktive for elbil-eiere på boligjakt. Foto: Mennekes
TYPE 2: Ladestasjoner med denne typen kontakt er attraktive for elbil-eiere på boligjakt. Foto: Mennekes Vis mer

Også smart i blokk

Han mener at også de som bor i blokk og bygård bør tenke på denne måten.

- Dette er også et budskap skeptiske styreledere i borettslag og sameier gjerne forstår, når det kommer spørsmål om å få på plass ladestasjoner. Om de ikke forstår behovet for lading, forstår de vanligvis potensiell verdiøkning og verditap.

FELLES: Leiligheter i borettslag og sameier med lademulighet i garasjeanlegg kan oppleve verdistigning på leilighetene, mener Ståle Frydenlund. Foto: Norsk elbilforening
FELLES: Leiligheter i borettslag og sameier med lademulighet i garasjeanlegg kan oppleve verdistigning på leilighetene, mener Ståle Frydenlund. Foto: Norsk elbilforening Vis mer

En ladestasjon må ses på som en investering av boligen og ikke som en merutgift til bilholdet, mener han.

- Så snart som mulig mener vi også at ladepunkt (dedikert hjemmeladestasjon og aktuell ladeeffekt) må inn som egen variabel i boligannonser på finn.no. Da kan eiere av elbiler og ladbare hybrider enkelt finne ut av om boligen eller leiligheten er tilrettelagt med hjemmeladestasjon.

- Ikke noe tema for oss

Men hva mener de som faktisk selger boligene til daglig, nemlig eiendomsmeglerne?

- Om det er mange som har elbiler i området boligen ligger, vil kanskje ha betydning om boligen har installert lader. Men i områder der få kjører elbil er det nok ikke så viktig, sier Carsten Pihl forbrukerrådgiver i bolighandelen i Norsk Eiendomsmeglerforbund (NEF) til Dinside.

NEPPE AVGJØRENDE: Eiendomsmeglerforbundet har så langt ikke registrert noen økende interesse for boliger med elbilladere. Foto: Jarl Fr. Erichsen/SCANPIX
NEPPE AVGJØRENDE: Eiendomsmeglerforbundet har så langt ikke registrert noen økende interesse for boliger med elbilladere. Foto: Jarl Fr. Erichsen/SCANPIX Vis mer

Eksakte tall fra meglere finnes ikke. Og Pihl kan heller ikke huske at elbilladere har vært noe tema i meglermiljøet.

Å investere i en elbillader med tanke på salg dersom du selv ikke har elbil, har han liten tro på.

- Det blir som med oppussing. Om du selv ønsker å ha glede av et nytt kjøkken i mange år framover, så pusser du opp. Det er ikke noe poeng å pusse opp kjøkkenet med tanke på salg av boligen. Disse pengene vil du trolig aldri se igjen.

FORBEREDELSER: Om du skal oppgradere strømmen i garasjen, kan det være lurt å installere ferdig opplegg for elbillader. Foto: adovan1/Shutterstock /NTB scanpix
FORBEREDELSER: Om du skal oppgradere strømmen i garasjen, kan det være lurt å installere ferdig opplegg for elbillader. Foto: adovan1/Shutterstock /NTB scanpix Vis mer

- Bedre å bare legge til rette

Pihl påpeker også at siden det finnes ulike typer ladestasjoner til ulike typer biler, kan det bli vanskelig å treffe. Å legge teknisk til rette for senere installasjon av ladestasjon kan derimot være smart, mener han.

- Her er det snakk om relativt beskjedne investeringer. Og det kan være smart å henge seg på om det er flere som går sammen. Prisen kan fort bli høyere om man skal gjøre dette på egenhånd i ettertid.

Carsten Pihl og NEF er forøvrig mest opptatt av at det ikke blir tvist om ladestasjonen i forbindelse med salg.

- I utgangspunktet er den fastmontert, og dermed skal den følge med boligen. Om selger ønsker å ta den med seg, må det tas unntak.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer