Kommentar

Kan denne ovnen bli ren?

Vi testet et produkt mot et kjerringråd. Sjekk hva som funket best.

RENGJØRING: Når flekkene først får satt seg i steikeovnen, kan de bli vanskelig å bli kvitt - spesielt dersom du ikke liker å bruke kjemikalier. Dette trikset kan derimot gjøre susen! Video: Berit B. Njarga. Klipp: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer
Publisert

Da jeg kjøpte min første bolig og det nærmet seg innflytting, måtte jeg vaske ut av hybelen jeg hadde leid de fem forgående årene.

Selvfølgelig bar hybelen preg av at det har bodd noen der i fem år, men ikke mer enn hva som er «normal slitasje», og jeg tvilte sterkt på at noen av «sporene» etter meg ville skape problemer når leiekontrakten opphørte.

Den grundige husvasken før utflytting var noe som jeg i og for seg ikke synes var et problem, siden jeg hadde vært ganske nøye med ukentlige rengjøringer, men jeg visste om ett sted i hybelen som var fullstendig forsømt: Stekeovnen.

Flaut

Jeg kan godt kalle den «skammens stekeovn», for jeg kan ikke minnes at jeg hadde vasket denne én eneste gang i løpet av tiden jeg hadde bodd i hybelen, kun spandert noen overflatiske tørk når det har blitt ekstra tilgriset under matlaging.

I alle år hadde jeg skyldt på en pakke Findus fiskegrateng som jeg varmet i ovnen da jeg var nyinnflyttet og student, som jeg husker sprutet en god del fett rundt i ovnen. Men, egentlig er det ingen andre å skylde på enn meg selv og min egen tiltaksløshet på dette punktet.

FEM ÅR: Slik ser en stekeovn som nesten ikke er vasket på fem år ut. Aldri la det gå så langt! Foto: Eilin Lindvoll.
FEM ÅR: Slik ser en stekeovn som nesten ikke er vasket på fem år ut. Aldri la det gå så langt! Foto: Eilin Lindvoll. Vis mer

Selvrensende?

Dinside har flere ganger kommet med vaskeråd til stekeovn, både for ovnsrist, koketoppen og filteret i kjøkkenvifta.

Da jeg kom over saken om selvrensende ovner, såkalt pyrolyse, fikk jeg sommerfugler i magen og kunne ikke komme meg fort nok hjem fra jobb for å sjekke om jeg hadde den magiske p-en på bryteren på stekeovnen.

Vel, den gang ei. Etter å ha stirret intenst på bryteren i flere minutter i håp om at det ville endre sannheten, mens tårene presset på, måtte jeg innse at her var det bare å finne fram kjemikalier, oppvaskhansker, skrubbesvamp og vinkelsliper for å få bukt med skitten.

Ekspertråd

Heldigvis er jeg optimistisk av natur, og lot ikke manglende pyrolyse holde meg nede (altfor lenge). Jeg hadde stor tro på at jeg kunne få stekeovnen ren. Og, hvorfor ikke gjøre det litt «gøy» ved å teste et rengjøringsprodukt fra butikken mot et godt, gammeldags kjerringråd?

Før jeg gikk i gang med å lete etter hvilke vaskemetoder jeg kunne teste mot hverandre, tok jeg en prat med to eksperter i vaskebyrået City Maid: Line Mercedes Åramnes, leder for kvalitet og opplæring, samt daglig leder Hanne Nordhagen.

- Vi vil understreke at det er langt enklere å holde rent enn å gjøre rent. Dette er vårt aller beste tips, og sparer deg for mye jobb. Fastbrente rester og søl i en stekeovn er tidkrevende og, i verste fall, umulig å fjerne, var det første de fortalte meg.

Pulsen min steg betraktelig.

Dersom det er en stund siden sist vask, er det behov for kjemikaler. Det er da viktig å følge instruksjonene på produktet for å sikre best resultat, samt bruke anbefalt verneutstyr, ifølge Åramnes og Nordhagen. Dersom du må bruke produkter, anbefaler vi å bruke et produkt egnet for rens av stekeovn. Oppsøk gjerne en faghandel eller leverandør av stekeovnen for å få produkt tilpasset din ovn.

Husk å fjerne produktrester før stekeovnen tas i bruk, og for all del ikke bruk kniver eller skarpe gjenstander på metall i stekeovnen, da dette kan lage riper i ovnen, avsluttet de to ekspertene.

Kjemikalie versus kjerringråd

Jeg valgte til slutt å gå for innkjøp av Jif Ovn- og Grillspray, som kostet 47,90 kroner på Rema 1000 den aktuelle dagen.

Når det gjelder kjerringråd for ren stekeovn, finnes det flust av disse på Internett, og jeg endte til slutt opp med å teste et jeg fant på Vi i Villa sin nettside.

Rådet er kort og greit å fylle en bolle med vann, skvise ut en sitron og la blandingen stå og dampe inni ovnen ved 50 grader i noen timer. Desto skitnere ovnen er, desto lenger bør blandingen stå. Etterpå skal det gå an å tørke vekk fettrester og annet søl enkelt med klut og vanlig kjøkkensåpe.

Sitronen jeg kjøpte på Rema, kostet under åtte kroner, hvilket betyr at vi ser på en prisforskjell på nesten 40 kroner i forhold til sprayen.

Jif Ovn- og Grillspray

Jeg begynte med sprayen. Ifølge instruksjonen på sprayflasken skulle den brukes i kald stekeovn. Den sprayes på fettrester og annet skitt, og skal få virke en stund før den tørkes av. Det ble anbefalt å sørge for god utlufting og bruke hansker sammen med sprayen. Jeg sprayet på, og ventet spent rundt 30 minutter før jeg begynt å tørke av sprayrestene.

GRØNN SPRAY: Jifs spray for ovn og grill testes.
GRØNN SPRAY: Jifs spray for ovn og grill testes. Vis mer
Foto: Eilin Lindvoll.
Foto: Eilin Lindvoll. Vis mer

Inni ovnen, altså på sidene og dørglasset, opplevde jeg dårlig effekt av Jifs ovn- og grillspray. På stekebrettet, derimot, ble jeg veldig positivt overrasket over effekten. Det er dog litt skuffende at sprayen ikke funket bedre inni stekeovnen.

(Jeg brukte sprayen i halve ovnen, slik at jeg kunne teste sitron-trikset på den andre halvdelen)

SKRUBB: Etter en stund var det på tide å vaske vekk sprayen.
SKRUBB: Etter en stund var det på tide å vaske vekk sprayen. Vis mer
GODT RESULTAT: Jifs ovn- og grillspray gjorde en god jobb med det skitne stekebrettet.
GODT RESULTAT: Jifs ovn- og grillspray gjorde en god jobb med det skitne stekebrettet. Vis mer

Kjerringråd: Sitron og vann

Det enkle og svært billige kjerringrådet var neste utfordrer mot min superskitne stekeovn.

Jeg fulgte atter en gang oppskriften: Fylte vann i en bolle, skviset ut hele den store sitronen og satte blandingen inn i forvarmet ovn på 50 grader. Der lot jeg sitronvannet stå og dampe i to timer, før jeg tok ut blandingen, iførte meg oppvaskhanskene og begynte å skure stekeovnen med klut og såpe.

SITRONDAMP: Et kjerringråd sier at en bolle med vann og sitronsaft skal stå og dampe inni stekeovnen noen timer, og etterpå skal det være lett å vaske bort skitt og fettrester. Foto: Eilin Lindvoll.
SITRONDAMP: Et kjerringråd sier at en bolle med vann og sitronsaft skal stå og dampe inni stekeovnen noen timer, og etterpå skal det være lett å vaske bort skitt og fettrester. Foto: Eilin Lindvoll. Vis mer

Resultatet var overveldende!

Fettrestene både på sidene inni stekeovnen, bakerst rundt viftehjulet og på glasset slapp enkelt og uten at jeg måtte bruke mye krefter. Etter å ha vasket så godt jeg kunne, må jeg si at stekeovnen var svært mye renere enn da jeg begynte. Eller, hva synes du?

FØR OG ETTER: God effekt av kjerringråd.
FØR OG ETTER: God effekt av kjerringråd. Vis mer
Foto: Eilin Lindvoll
Foto: Eilin Lindvoll Vis mer

Konklusjonen min blir da: Dropp kjemikaliene, gå for kjerringrådet. Det er billigere og bedre. Men, viktigst av alt, vask stekeovnen jevnlig. Jeg skal aldri la det gå så langt som dette igjen.

Dersom du har noen gode vasketips for stekeovn, er det supert om du deler dem i kommentarforumet vårt under.

Saken er oppdatert november 2020 til glede for gamle og nye lesere

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer