Kan du avlaste elektrikeren?

Du har ikke lov til å koble, men du kan gjøre andre ting.

Er det noe å spare på egen innsats? Og hvor går grensen? Foto: Brynjulf Blix
Er det noe å spare på egen innsats? Og hvor går grensen? Foto: Brynjulf Blix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Her i landet selges det elektrisk materiell over disk til hvem som helst, men det er ikke lov å koble det til. Da snakker vi ikke bare om stikkontakter og koblingsbokser, til og med sikringsskap og innmat til dette kan du kjøpe uten videre.

Men altså ikke montere selv, eller koble til.

Hva er elektrikerens jobb?

I de fleste tilfellene er det ingen tvil om hva som er elektrikerens jobb. Det skal legges opp nye kurser, strekkes kabler, de skal festes og det skal kobles til kontakter.

Noen ganger er det varmekabler, andre ganger vanlige utenpåliggende kabler og også skjulte kabler når det bygges nytt eller bygges om. Det skal bores gjennom vegger og til og med nedgraving av kabler mellom bolig og garasje eller utebelysning kan havne på elektrikerens arbeidsliste.

Men er det ikke noe av dette som strengt tatt ikke er elektrikerarbeide, men vanlig snekker- eller gravearbeide? Er det da ikke mulig å gjøre det selv, for å spare tid og penger, eller kanskje begge deler?

For mange nevenyttige er dette et åpent spørsmål, og definisjonene i regelverket er ikke entydige.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer