Ny vaskemaskin?

Kan du egentlig montere vaskemaskinen selv?

Fagfolkene sier nei - forsikringsbransjen sier ja. 

KAN DU MONTERE VASKEMASKINEN SELV: Nei, sier bransjen. Ja, sier forsikringsselskapene. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
KAN DU MONTERE VASKEMASKINEN SELV: Nei, sier bransjen. Ja, sier forsikringsselskapene. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De fleste av oss har vel en vaskemaskin. Og de fleste av oss må innimellom kjøpe en ny vaskemaskin.

Butikkene som selger vaskemaskiner og andre tyngre hvite- og brunevarer, tilbyr deg både hjemkjøring, innbæring, henting av gammelt utstyr - og montering av ny vaskemaskin.

NY VASKEMASKIN? Mange butikker vil selge deg montering når du kjøper ny vaskemaskin. Så lenge de ikke tilbyr deg fagfolk, kan du like godt gjøre det selv - om du selv synes du greier det. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
NY VASKEMASKIN? Mange butikker vil selge deg montering når du kjøper ny vaskemaskin. Så lenge de ikke tilbyr deg fagfolk, kan du like godt gjøre det selv - om du selv synes du greier det. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer

Noen hevder også at du ikke kan gjøre monteringen selv.

Men må du egentlig ha andre til å montere din nye vaskemaskin? Eller kan du like godt gjøre det selv?

Rørleggerbransjen sier nei, mens forsikringsselskapene sier ja - akkurat som for montering av oppvaskmaskiner.

- Nei, du kan ikke montere selv!

Ifølge Are Skaar Nielsen, fagsjef for sanitærteknikk hos Rørentreprenørene Norge, er det absolutt ikke lov å montere vaskemaskin selv - om du ikke er fagkyndig.

Han henviser til det som står om tekniske installasjoner i Plan- og bygningsloven, at «nødvendig vedlikehold og reparasjon blir foretatt av fagkyndig personell»:

NEI, DU KAN IKKE MONTERE SELV: Are Skaar Nielsen, fagsjef for sanitærteknikk hos Rørentreprenørene Norge, sier det ikke er lov å montere vaskemaskinen selv. Foto: Rørentreprenørene Norge
NEI, DU KAN IKKE MONTERE SELV: Are Skaar Nielsen, fagsjef for sanitærteknikk hos Rørentreprenørene Norge, sier det ikke er lov å montere vaskemaskinen selv. Foto: Rørentreprenørene Norge Vis mer

- Som vi skjønner den paragrafen, så gjelder det for hele anlegget at nødvendig vedlikehold må utføres av en fagperson med svennebrev eller tilsvarende kompetanse, sier Nielsen til Dinside.

- Det gjelder alle koblingene, om man bare skal koble til de to tynne slangene bak vaskemaskinen. Så det er ikke lov å montere vaskemaskin selv, som vi skjønner det, uttaler han videre.

Dette er, ifølge Nielsen, slik de i Rørentreprenørene tolker loven. Men han sier også at det er mange som velger å se bort fra dette, og at så lenge forsikringsselskapene sier det er ok å gjøre dette, så får har det i realiteten ingen konsekvens om man ikke gjør som loven sier.

- Det er forsikringsselskapene som er det eneste som kan gi noen restriksjoner mot privatpersoner, man er herre i eget hus. Så så lenge de sier det ikke er så farlig, har det ingen konsekvens - men det er ikke lov, uttaler Nielsen.

Det er ikke definert i lovverket hva som menes med fagkyndig personell. Ifølge Nielsen kan dette være utdannede rørleggere med svennebrev eller det kan være ansatte med minst 6 års erfaring i bransjen.

- Jo, du kan koble til selv

Forsikringsbrasjen er, som Nielsen også sier ovenfor, av en annen mening enn rørbedriftene.

Dinside har snakket med flere forsikringsselskap, og alle sier det samme:

DETTE KAN DU GJØRE: Du kan fint koble til vann og avløp på vaskemaskinen din selv. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
DETTE KAN DU GJØRE: Du kan fint koble til vann og avløp på vaskemaskinen din selv. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer

Så lenge det er snakk om et rent bytte, og du ikke skal gjøre endringer eller tilpasninger, og det ikke er snakk om en ny-installasjon, kan du fint gjøre dette selv.

- Tilkobling av selve vaskemaskinen kan man gjøre selv, altså koble til de to slangene til det faste røropplegget. Det man ikke kan gjøre selv er å gjøre endringer eller montere fast røropplegg – det er en rørleggerjobb, sier Simon Andre Olsen ved avdeling for eiendom og ansvar i Gjensidige til Dinside.

Dette er også beskjeden vi får hos Tryg og If.

JODA: Emma Elisabeth Vennesland i If Skadeforsikring sier, som de andre forsikringsselskapene, at du kan montere selv. Foto: If
JODA: Emma Elisabeth Vennesland i If Skadeforsikring sier, som de andre forsikringsselskapene, at du kan montere selv. Foto: If Vis mer

- Vaskemaskin plasseres ofte i rom med sluk, vaskerom eller bad, så her er det mulig å montere avløpsslangen selv til vask eller avløpsrør i sluket. Vanntilkoplingen skrus enkelt til. Det betyr at vaskemaskin kan man enkelt kople til selv, og bygningsforsikringen vil være gyldig, sier Emma Elisabeth Vennesland, assisterende informasjonsdirektør i If Skadeforsikring.

- Å installere vaskemaskiner og oppvaskmaskiner kan man gjøre selv. Men Tryg Forsikrings råd er at er du i tvil, så få hjelp av rørlegger. Men gjør du det selv, skal du gjøre veldig mye galt om du får redusert utbetaling på forsikringen, sier Arvid Steen, pressetalsmann i Tryg.

Han hevder det ikke er noen lov som påbyr at vanninstallasjoner må installeres av fagfolk, og at konsekvensen ved en eventuell skade er behandlingen hos den enkeltes forsikringsselskap.

- I forhold til Tryg, har vi i hvert fall ikke foretatt noen avkortning på «utstrømmingskader» hvor forsikringstaker selv har installert oppvaskmaskin eller hvitevarer, forteller Steen til Dinside.

Andre krav til nyinstallasjoner

Ved nyinnstallasjoner av oppvaskmaskiner, kjøleskap med vann, kaffemaskin og så videre, slår TEK10 inn og krav til lekkasjestoppere.

Ved nyinstallasjon av komfyr slår TEK10 inn og krav til komfyrvakt.

Nyinstallasjoner er definert når tappepunkt eller elektrisk punkt etableres eller flyttes.

- All inngripen i el-anlegg eller rørsystem krever fagfolk. Det betyr at alt slikt arbeid skal dokumenteres fra utførende håndverkere. I forsikringsvilkårene er det en sikkerhetsforskrift som tydeliggjør dette, og det betyr at dersom man unnlater å bruke fagfolk til det elektriske anlegget eller røropplegget kan det få erstatningsmessige konsekvenser ved skade, uttaler Vennesland til Dinside.

Ifølge kilder Dinside har snakket med, jobbes det med et krav til at det alltid skal monteres automatisk avstengingsventil ved montering av vaskemaskiner. Det er ikke klart når dette kan være på plass.

§ 29-6.Tekniske installasjoner og anlegg

Tekniske installasjoner og anlegg skal prosjekteres og utføres slik at de gir de ytelser som er forutsatt og tåler de indre og ytre belastninger som normalt forekommer. Kravene i § 29-3 første ledd gjelder tilsvarende.

Tekniske installasjoner og anlegg skal oppføres eller installeres, drives og vedlikeholdes slik at krav til forsvarlig helse, sikkerhet og miljø, herunder energiøkonomi, gitt i eller i medhold av loven blir oppfylt. Eieren av anlegget skal sørge for at nødvendig vedlikehold og reparasjon blir foretatt av fagkyndig personell.

Dersom tekniske installasjoner og anlegg etter kommunens skjønn er til ulempe for omgivelsene, kan kommunen pålegge eieren å treffe nødvendige tiltak. Når særlige forhold gjør det rimelig, kan det bestemmes at utgiftene til slike tiltak helt eller delvis skal bæres av eier av annen eiendom som er årsak til at pålegget er gitt.

Denne paragrafen gjelder tilsvarende for tekniske installasjoner og anlegg i eksisterende byggverk.

Departementet kan ved forskrift gi nærmere bestemmelser bl.a. om oppføring eller installering av installasjoner og anlegg, reparasjon av anlegg som er i drift, og om anleggseierens plikter.

Kilde: Lovdata, Plan- og bygningsloven

Les også:

Kan du installere oppvaskmaskin selv? Her får du svar

Påbudt med komfyrvakt

Billige vannsensorer kan redde deg fra store vannskader

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer