Kan du fryse egg?

Ja, men det er et par ting du bør passe på.

Du kan fint fryse eggehviter, -plommer eller hele egg, vi anbefaler å bruke et isbitbrett. Foto: ELISABETH DALSEG
Du kan fint fryse eggehviter, -plommer eller hele egg, vi anbefaler å bruke et isbitbrett. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En rekke oppskrifter ber om bare eggehviter eller bare eggeplommer. Hva gjør du med det som er til overs? Det er jo ikke vanskelig å finne en oppskrift som veier opp, slik at du får brukt hele egget, men det er ikke alltid man har tid til ekstra matlaging.

Resten av egget holder seg fint i kjøleskap over natten (enkelte oppskrifter ber om eggehviter som har stått et døgn) og er perfekt for å gjøre en omelett eller eggerøre litt sprekere dagen derpå.

Men plutselig har det gått en dag for mye, og så ender eggerestene i søpla.

Det er helt unødvendig. Fryser du dem i stedet, øker du holdbarheten med flere måneder, og så har du noen klar neste gang du behøver det.

Det er helt uproblematisk å fryse egg, og de kan brukes til det aller aller meste, men det er et par ting du bør tenke på før du fryser dem ned.

Les også: Slik får du romtempererte egg på en-to-tre

Knekk egget

Når egget har frosset kan du bitene i en boks eller plastpose, som her, klar til bruk. (Det lønner seg å ta dem ut før de har frosset helt fast, slik at du enklere får dem ut av formen. Foto: ELISABETH DALSEG
Når egget har frosset kan du bitene i en boks eller plastpose, som her, klar til bruk. (Det lønner seg å ta dem ut før de har frosset helt fast, slik at du enklere får dem ut av formen. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


Egget kan sprekke om du fryser det helt, så det er ikke bare å slenge kartongen i fryseren om du vil unngå søl. Det er ingen ting i veien for å kakke fire egg i en boks og sette den i fryseren, men når du først skal gjøre jobben, anbefaler vi å dele dem opp. På denne måten er sjansen langt større for at du får brukt dem, fordi du kan tine akkurat så mange egg du trenger.

Skal du fryse hele egg, anbefaler vi også å skille dem først, slik at du har klare eggehviter eller -plommer, neste gang du bare trenger én av delene.

En smart måte å gjøre dette på er å bruke et isterningsbrett. Når eggene er frosset, kan du legge de små plomme- og hvitebitene i en boks eller pose.

Er eggene store vil rommene i et isterningsbrett være små, men da deler du bare hviten i to, og så tar du to eggehviteterninger når oppskriften ber om én eggehvite.

Slik sjekker du om egget er ferskt.

Rør plommen

Ha litt salt eller sukker på plommen og rør den lett sammen.  Foto: ELISABETH DALSEG
Ha litt salt eller sukker på plommen og rør den lett sammen. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


Det å fryse eggeplommer kan være litt vanskelig, det hender de klumper seg litt, eller blir geléaktige. Du bør derfor røre dem lett. Et smart triks kan være å røre dem sammen med en klype salt eller sukker (husk å merke boksen du oppbevarer dem i med "salt" eller "søtt").

Skal du fryse hele egg bør du også røre dem lett sammen, men pass på at du ikke pisker dem og rører inn luft.

Slik koker du det perfekte egget

Når du skal bruke dem

Egg tines best, som all annen frossen mat, i kjøleskap. Anbefalinger for hvor lenge egg holder i fryseren varierer fra tre-fire måneder til ett år, og vi har selv god erfaring med å bruke egg som har ligget i fryseren i ni-ti måneder.

Lukt godt på dem før du bruker dem, råtne egg har en karakteristisk lukt, og du kommer ikke til å ønske å bruke dem i mat.

Hva kan det brukes til?

Klar til bruk: To eggeplommer og tre eggehviter. Foto: ELISABETH DALSEG
Klar til bruk: To eggeplommer og tre eggehviter. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


Bruksområdene vil variere litt etter hvor ferske eggene er når du fryser dem ned. Ferske eggehviter egner seg fint til blant annet marengs, det skal ikke være noe problem å piske dem stive selv om de har vært frosne.

Noen hevder eggene ikke har samme effekt på bakverk når de har vært frosne, men følger du fremgangsmåten vår over, bør det gå greit.

Vi har i hvert fall aldri merket noen forskjell, men det har kanskje du? Del gjerne i debatten!

Se også: Smarte ting du kan gjøre med vinrestene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer