Kan du installere oppvaskmaskinen selv?

Sjekk om du bør ringe rørlegger eller om du kan skru den til selv.

GJØR DET SELV? Nei, sier rørleggerbransjen. Ja med forbehold, sier forsikringsselskapene. Foto: ANNE ROSS SOLBERG
GJØR DET SELV? Nei, sier rørleggerbransjen. Ja med forbehold, sier forsikringsselskapene. Foto: ANNE ROSS SOLBERG Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange foretrekker å gjøre så mye som mulig av installasjoner og tilkoblinger i hjemmet selv, blant annet for å spare utgifter.

Mye kan du med god samvittighet gjøre selv, mens enkelte oppgaver er du lovpålagt å få fagfolk til å utføre, som for eksempel å endre på faste elektriske installasjoner. Dette reguleres av el-tilsynsloven.

Når det gjelder installasjon av oppvaskmaskin er det imidlertid ingen egen lov som påbyr at dette skal utføres av fagfolk.

Istedet reguleres dette av paragraf 29-6 i plan- og bygningsloven, som omtaler tekniske installasjoner i nokså generelle vendinger (se faktaboks). Så hva gjelder - er det greit å installere oppvaskmaskinen selv? Rørleggerbransjen sier nei, forsikringsselskapene svarer ja med forbehold.

Kan gjøre det selv hvis det finnes opplegg

Ifølge assisterende informasjonsdirektør i If Skadeforsikring Emma Elisabeth Vennesland krever all inngripen i el-anlegg og rørsystem dokumentasjon fra utførende håndverker.

Det vil si at dersom det er snakk om en nyinstallasjon av oppvaskmaskin, må rørlegger alltid benyttes.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer