Julepynt

Kan du klage på naboens julelys?

Tja, julelys er ikke nevnt spesifikt i loven, men du kan faktisk slå «lovboka» i bordet om naboen har tatt helt av med julepynting av fasaden i år.

HYGGELIG ELLER HARRY? Kanskje synes du slike hus er koselig i mørketida, eller så gremmes du over «amerikanske tilstander» i norske gater. Du kan faktisk klage på overpyntede julehus, men noen boligtyper er verre å klage på enn andre... Foto: NTB
HYGGELIG ELLER HARRY? Kanskje synes du slike hus er koselig i mørketida, eller så gremmes du over «amerikanske tilstander» i norske gater. Du kan faktisk klage på overpyntede julehus, men noen boligtyper er verre å klage på enn andre... Foto: NTB Vis mer
Publisert

Blinkende LED-lys i alle regnbuens farger, neonskilt av julesleder og -sitater, for ikke å snakke om megastore, oppblåsbare julenisser som popper opp over hustakene.

Dette er synet som møter mange i boligområdet sitt i disse dager.

Verre å klage i noen tilfeller

Men hva gjør du dersom naboen din har tatt helt av med julepynten?

– Det finnes ingen lover som konkret omhandler julelys, men både borettslags- og eierseksjonsloven har generelle regler som sier at du ikke skal bruke boligen på en måte som er til urimelig ulempe for naboen, sier advokat Line Bjerkek i Norges Boligbyggerlag (NBBL).

Bor du i en privat enebolig, derimot, som ikke er del av et sameie, er det vanskeligere å få medhold i klager på naboens julebelysning.

– Nabolovens paragraf to slår riktignok fast at ingen må gjøre noe som er til urimelig skade for naboen. Men det er nærheten til naboen som teller her. Det skal mye til for at denne paragrafen skal gjelde for julelys når du har en viss avstand til naboen, sier Bjerkek.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.