Julepynt

Kan du klage på naboens julelys?

Tja, julelys er ikke nevnt spesifikt i loven, men du kan faktisk slå «lovboka» i bordet om naboen har tatt helt av med julepynting av fasaden i år.

HYGGELIG ELLER HARRY? Kanskje synes du slike hus er koselig i mørketida, eller så gremmes du over «amerikanske tilstander» i norske gater. Du kan faktisk klage på overpyntede julehus, men noen boligtyper er verre å klage på enn andre... Foto: NTB
HYGGELIG ELLER HARRY? Kanskje synes du slike hus er koselig i mørketida, eller så gremmes du over «amerikanske tilstander» i norske gater. Du kan faktisk klage på overpyntede julehus, men noen boligtyper er verre å klage på enn andre... Foto: NTB Vis mer
Publisert

Blinkende LED-lys i alle regnbuens farger, neonskilt av julesleder og -sitater, for ikke å snakke om megastore, oppblåsbare julenisser som popper opp over hustakene.

Dette er synet som møter mange i boligområdet sitt i disse dager.

Verre å klage i noen tilfeller

Men hva gjør du dersom naboen din har tatt helt av med julepynten?

– Det finnes ingen lover som konkret omhandler julelys, men både borettslags- og eierseksjonsloven har generelle regler som sier at du ikke skal bruke boligen på en måte som er til urimelig ulempe for naboen, sier advokat Line Bjerkek i Norges Boligbyggerlag (NBBL).

KOSELIG: De aller fleste synes nok at julelys kan være stemningsfullt allerede før vi skriver desember. Foto: Shutterstock
KOSELIG: De aller fleste synes nok at julelys kan være stemningsfullt allerede før vi skriver desember. Foto: Shutterstock Vis mer

Bor du i en privat enebolig, derimot, som ikke er del av et sameie, er det vanskeligere å få medhold i klager på naboens julebelysning.

– Nabolovens paragraf to slår riktignok fast at ingen må gjøre noe som er til urimelig skade for naboen. Men det er nærheten til naboen som teller her. Det skal mye til for at denne paragrafen skal gjelde for julelys når du har en viss avstand til naboen, sier Bjerkek.

«ONLY IN AMERICA»? Det er alltid noen som tar jula litt mer seriøst enn andre. Cindey Massey fra Ontario i USA er én av dem. Video: Newsflare.com/ItsGoneViral Klipp: Per Ervland Vis mer

Slik klager du på julelysene

Så, du kan altså klage dersom naboens julebelysningen er til urimelig sjenanse.

NBBL-advokaten anbefaler at du først prøver å ta en prat med den aktuelle naboen. Kanskje kan du be naboen slukke lysene på et fast tidspunkt om kvelden?

Om det ikke fører fram, er det styret i borettslaget eller sameiet (om mulig) du må kontakte og klage til.

– Styret må da se på saken, og vurdere om julepynten er til unødvendig ulempe eller sjenanse for naboen. En løsning kan være at styret pålegger beboeren å slukke lyset til et fast tidspunkt om kvelden, sier Bjerkek.

Hva om naboen mater fuglene for mye, elsker å dra fram motorsaga eller lager mat som stinker? Les mer om nabokonflikter og løsninger her:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer