Kan du male badet?

Velger du riktig maling, kan du male - også i dusjsonen.

Våtromsmaling er et sprekt alternativ til standard hvite fliser å 15x15 cm. Foto: Ifi/Beckers
Våtromsmaling er et sprekt alternativ til standard hvite fliser å 15x15 cm. Foto: Ifi/Beckers Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Lei av kalde, hvite fliser? Ønsker du å sette farge på badet, og variere ofte, kan malte flater være et alternativ. Men visste du at du også kan male i våtsonen?

Les også: Kan du ha tapet på badet?

De fleste malingprodusentene har egne våtromssystemer, som er beregnet på nettopp dette. Disse systemene består av tapet, grunning og maling, og for at du skal få et tett og sikkert resultat, bør du benytte alle tre og følge bruksanvisningen fra produsenten. Er arbeidet korrekt utført, skal det ikke være noe problem med vannsprut.

Informasjonskontoret for farge og interiør (Ifi) anbefaler bruk av fagfolk til denne jobben. Hjelp til å legge tapet/duk er kanskje det aller viktigste.

- Vårt våtromssystem er godkjent for våtrom, og passer fint til et slikt formål. De bør i så fall legge på en duk i tillegg til å male. Det står bruksanvisning på dette på produktet, sier Erik Bryng ved teknisk service i Jotun til Ifi.no.

Inspirasjon:

This player requires Adobe Flash Player 10 or greater. Download here.

For more information on the video player provided on this site, visit Streamingbolaget.

Artikkelen fortsetter under videoen


Dette er den andre episode i en serie på 12 inspirasjonsvideoer produsert av Mediaplanet. Se første episode, om hvordan du finner farger du liker.

Slik gjør du

Dersom jobben er korrekt utført kan du trygt dusje rett på malte flater. Foto: Ifi/Beckers
Dersom jobben er korrekt utført kan du trygt dusje rett på malte flater. Foto: Ifi/Beckers Vis mer


Fjern all løs puss ved hjelp av børste og skrape. Bruk våtromssparkel på ujevnheter og i skjøten der gulvbelegget slutter på veggen. Deretter påføres våtromsgrunning som også fungerer som lim, og over dette fester du våtromstapetet. Dette skal også grunnes med våtromsgrunningen, før du avslutter med våtromsmaling. Denne skal også males 3 mm ned på gulvbelegget.

For at badet skal være tett er det selvfølgelig også et krav at det i utgangspunktet er sikret med en membran i henhold til våtromsnormen.

Fremgangsmåten kan variere noe fra system til system, så dersom våtromssystemet du velger har en litt annen fremgangsmåte enn den over, følg bruksanvisningen fra produsenten.

Sulten på forandring? Shopping til baderommet du kan gjøre unna fra sofakroken.

Ulik maling i ulike soner

Tørr eller våt sone?

 • Våtsone er hele gulvet og 10 cm opp langs veggen
 • Veggene i et dusjhjørne, fra gulv til tak
 • 1 meter på hver side av et dusjhjørne
 • Dusjkabinett er tørr sone
 • Dusjhjørne med sidepaneler fra gulvnivå som er tett mot vegg er tørr sone på utsiden av panelene
 • Hele veggen bak badekar - og 1 meter hver side
 • Veggen bak servant, fra 50 cm over til gulv - og 50 cm på hver side
 • Arealet rundt et klosett er kun våtsone dersom toalettet er plassert i våtsonen til en dusj, badekar eller servant
 • Gulv er alltid våtsone, mens tak er tørrsone


Synes du dette høres komplisert ut? Du trenger ikke gå igjennom hele denne prosessen på hele badet. I tørrsonen kan du bruke vanlig interiørmaling.

- I tørre soner går det utmerket å male inne på bad med vanlig interiørmaling. I våtsone, altså det området som utsettes for direkte vannsprut, bør det imidlertid være produkter som tåler fukt, forteller Per Lund Nilsen ved teknisk service i Scanox til Ifi.

Men merk at siden våtromsmaling blant annet er tilført antimuggstoffer kan det lønne seg å bruke våtromsmaling på hele badet, spesielt om det er lite, eller du ikke har gode utluftnings/avtrekksmuligheter.

Kilde: Ifi.no, produsentene

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer