Kan du nekte naboen å prate på terrassen?

Se hva du bør gjøre når du ikke får sove fordi naboen lager leven på terrassen.

Naboen har ferie og fester på balkongen eller med åpne vinduer, mens du skal på jobb grytidlig i morgen. Foto: Panthermedia
Naboen har ferie og fester på balkongen eller med åpne vinduer, mens du skal på jobb grytidlig i morgen. Foto: Panthermedia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er sol, det er sommer, og det frister å bruke så mye som mulig av tiden utendørs. Sikkert smart, det - men hva når naboen har en litt annen døgnrytme enn deg, og du holdes våken av prat og musikk fra naboens balkong eller hage som er rett utenfor soveromsvinduet ditt? Eller at de slipper luften inn i boligen, slik at all lyden kommer ut til deg?

Vi har tidligere skrevet om problemet med at røyk siver inn til deg når naboen røyker på balkongen. Og måten du bør håndtere problemer med bråkete naboer i sommerhalvåret på, er i hovedtrekk ganske lik, ifølge forbrukeradvokat Ola Fæhn.

- Man må jo prøve å finne løsninger når man krangler med naboen - i motsetning til alle andre. Naboen er man avhengig av å kunne leve sammen med.Ola Fæhn, forbrukeraddvokat


- Her er det også et vis hensyn-lovverk som slår inn, og dersom du ikke klarer å finne frem til en løsning med naboen, er det borettslag eller sameie du bør ta det opp med, sier Fæhn til DinSide.

Lovverket det er snakk om er Eierseksjonsloven, dersom du bor i borettslag eller sameie. Bor du i enebolig, to- eller flermannsbolig er det Granneloven som gjelder.

Søvnløs om sommeren? Se hva du kan gjøre for å sove bedre.

Fest eller vanlig prating?

Definisjonen av støy er selvfølgelig individuell. Og når man først har blitt irritert over et par fester for mye, kan man lett fly i flint over vanlig prat i sene nattetimer. Feststøy er regulert av lovverket over, men det er lettere å få gehør for at støy er et problem dersom noen har fest, enn dersom det kun sitter et par stykker ute og prater uten musikk. Men latter som gjaller mellom husveggene kan for noen være minst like forstyrrende som litt musikk - det er bare litt vanskeligere å få forståelse for dette.

Fæhn peker på at det er ekstra viktig å jobbe sammen for å finne en løsning på problemet når det gjelder konflikter med naboen.

- Man må jo prøve å finne løsninger når man krangler med naboen, i motsetning til alle andre. Naboen er man avhengig av å kunne leve sammen med.

Sommeren er kort, og det er fristende å tilbringe hele natten på balkongen. Men vis hensyn til naboer som ikke har ferie! Foto: Patrizia Tilly/Panthermedia
Sommeren er kort, og det er fristende å tilbringe hele natten på balkongen. Men vis hensyn til naboer som ikke har ferie! Foto: Patrizia Tilly/Panthermedia Vis mer


Og det beste rådet vi kan gi er å prate med naboen. Forklar ham at du skal tidlig opp, at du har problemer med å sove, og hør om det er mulig å dempe seg litt. Og gjør det gjerne utenfor situasjonen, altså ikke når han sitter på balkongen og hygger seg og du prøver å få sove, men dagen etter. Da er du kanskje ikke fullt så sint, og det er lettere å få forståelse for at det er problematisk for deg når du kan prate rolig om det, ikke når du skriker "hold kjeft" ut av vinduet for fjortende gang.

Er du mye plaget av støy? Sjekk vår guide til lydisolering her.

Mulig med tekniske løsninger?

Problemet oppstår stort sett der mennesker med ulik døgnrytme og ulik terskel for hva som er støy bor tett. For det som for én bare er en hyggelig prat på kvelden på balkongen over en flaske vin, kan for naboen oppfattes som bråk som ødelegger nattesøvnen i sommerhalvåret.

Som når det gjelder røyk som kan sive inn, kan det også i tilfeller med støyproblemer være mulig å finne tekniske løsninger. For eksempel dersom det ikke er godt nok isolert mellom leiligheter, rundt vinduer og dører, eller det er gamle glass som slipper lyden igjennom.

- Man bør prøve å finne tekniske løsninger, for hvis det er veldig lytt, også med vinduer lukket, kan det være fordi bygget mangler isolasjon. Dette er eventuelt en kostnad borettslaget kan ta, sier Fæhn.

Dette løser imidlertid ikke problemet dersom man ønsker å sove med åpent vindu. Men det kan finnes andre, praktiske løsninger dere kan prøve. Støyproblemet oppstår spesielt dersom det er en lukket bakgård med mye harde flater, der lyden slår mellom veggene. Trær, busker og planter kan til en viss grad bidra til å dempe lyd, men det beste er nok å bruke lydisolerende materialer dersom dette er praktisk mulig. Det kan være så enkelt som å montere stoff eller skumgummi i taket på den verandaen bråket kommer fra, legge et uteteppe på verandagulvet, eller prøve å henge opp tekstiler eller andre lyddempende materialer.

- Jeg slår et slag for de tekniske løsningene, sier Fæhn, og peker på viktigheten av at man involverer styret i borettslaget eller sameiet.

- Styret i borettslaget bør tidlig komme på banen dersom det oppstår konflikt mellom naboer. En langvarig konflikt mellom to beboere er ingen tjent med.

Søvnløs? Sjekk om du burde bytte dyne

Slik går du frem for å løse problemet:

Ta det opp med naboen. Gjerne gjentatte ganger. Det beste er om dere sammen kan komme frem til en løsning alle kan leve med.

Ta det opp med borettslag/sameie. Kan dere komme frem til felles kjøreregler? De fleste borettslag har definert tider for nattero, gjerne mellom 23 og 07. Gjentatt bråk utover normale samtaler i dette tidsrommet kan føre til utkastelse fra et borettslag, og i enkelte tilfeller også sameier. Og noen ganger er det kanskje så enkelt som at det er bygningstekniske svakheter, som borettslaget kan være med å utbedre?

Ta det til konfliktrådet. Er det ikke mulig å få til en løsning, kan det være greit å få til et møte med en nøytral meglingsmann.

Denne artikkelen har tidligere vært publisert på DinSide

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer