Kan du nekte naboen å prate på terrassen?

Se hva du bør gjøre når du ikke får sove, fordi naboen lager leven på terrassen.

Prating og latter fra nabobalkongen er hyggelige lyder når solen er oppe, men det kan være plagsomt om kvelden. Kan du kreve praterne fjernet? Foto: Patrizia Tilly/Panthermedia
Prating og latter fra nabobalkongen er hyggelige lyder når solen er oppe, men det kan være plagsomt om kvelden. Kan du kreve praterne fjernet? Foto: Patrizia Tilly/Panthermedia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er sol, det er sommer, og det frister å bruke så mye som mulig av tiden utendørs. Sikkert smart, det - men hva når naboen har en litt annen døgnrytme enn deg, og du holdes våken av prat og musikk fra naboens balkong eller hage som er rett utenfor soveromsvinduet ditt? Eller at de slipper luften inn i boligen - slik at all lyden slår ut til deg?

Vi har tidligere skrevet om problemet med at røyk siver inn til deg når naboen røyker på balkongen. Og måten du bør håndtere problemer med bråkete naboer i sommerhalvåret på, er i hovedtrekk ganske lik, ifølge forbrukeradvokat Ola Fæhn.

- Her er det også et vis hensyn-lovverk som slår inn, og dersom du ikke klarer å finne frem til en løsning med naboen, er det borettslag eller sameie du bør ta det opp med, sier Fæhn til DinSide.

Lovverket det er snakk om, er Eierseksjonsloven, dersom du bor i borettslag eller sameie - eller Granneloven, dersom du bor i enebolig, to- eller flermannsbolig.

Søvnløs om sommeren? Se hva du kan gjøre for å sove bedre.

Fest eller vanlig prating?

Definisjonen av støy er selvfølgelig individuell. Og når man først har blitt irritert over et par fester for mye, kan man lett fly i flint over vanlig prat i sene nattetimer. Feststøy er regulert av lovverket over, men det er lettere å få gehør for at støy er et problem dersom noen har fest, enn dersom det kun sitter et par stykker ute og prater uten musikk. Men latter som gjaller mellom husveggene kan for noen være minst like forstyrrende som litt musikk - det er bare litt vanskeligere å få forståelse for dette.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer