Kan få boplikt når du arver

Regjeringen åpner for å ta bort slektskapsparagrafen fra bopliktbestemmelsene.

Dersom slektsparagrafen fjernes fra kommuner med boplikt blir det ikke lenger mulig å bruke barndomshjemmet som fritidsbolig for arvinger.  Foto: Colourbox.com
Dersom slektsparagrafen fjernes fra kommuner med boplikt blir det ikke lenger mulig å bruke barndomshjemmet som fritidsbolig for arvinger. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dersom en helårsbolig med boplikt overtas av noen i nærmeste familie, har de lov til å bruke denne som fritidsboliger. Nå vil politikerne tette igjen denne muligheten til å skaffe seg hytter i boplikt-kommuner.

Tidligere denne måneden vedtok Stortinget å endre bopliktbestemmelsene. Nå skal kommunene selv få bestemme om arvinger skal få fritak fra boplikten eller ikke når de overtar familieeiendommer.

Om det skulle vise seg at kommunene innfører dette, uten tilbakevirkende kraft, kan det altså lønne seg å overta nå. Men vil kommunene benytte seg av muligheten til å fjerne den såkalte slektskapsparagrafen?

Les også om de dyre hyttekommunene: Her må du betale hytteskatt.

- Spennende å se om noen tør

Normann Aanesland tror kommunene står overfor et vanskelig valg.  Foto: UMB
Normann Aanesland tror kommunene står overfor et vanskelig valg. Foto: UMB Vis mer


- Dette blir et vanskelig valg for kommunene. Det blir spennende å se om noen tør å fjerne slektskapsparagrafen sier Normann Aanesland, professor Institutt for økonomi og ressursforvaltning ved Universitetet for miljø og biovitenskap (UMB) til DinSide.

Han skisserer at kommunene nå står overfor to ulike muligheter.

- De kan velge å fortsette med boplikt etter den gamle ordningen, med slektskapsparagraf. Men da virker ikke boplikten, sier Aanesland. - Dette har vi undersøkelser som viser.

Grunnen er at dersom en familie arver en bolig med boplikt kan de overta den relativt billig, og benytte den som hytte. - I det øyeblikket du selger blir det boplikt, og da er verdien lavere enn for en hytte.

Normann Aanesland forklarer at dette ofte er snakk om verditap på to-tre millioner kroner. - Da vil man heller beholde boligen som hytte.

Trodde du hytteferie var billig? Så mye koster hytteferien

Tap på cirka 2 milliarder

Er boplikten ulovlig?

Tre EU-land har boplikt: Polen, Østerrike og Danmark. To saker om boplikt har vært behandlet i EF-domstolen, og i begge tilfellene tapte de lokale myndighetene. Som EØS-medlem skal denne loven også gjelde for Norge. Regjeringen ønsker imidlertid å forsvare norske bopliktsregler for å bevare bosetting og landbruket. Kilde: Normann Aanesland/UMB


Alternativt kan kommunene fortsette med boplikt og fjerne slektskapsparagrafen. - Dette medfører et drastisk verditap for familiene. Nå får de føle den prisreduksjonen med en gang.

For ønsker de seg en fritidsbolig i barndommens trakter vil det i de fleste tilfeller koste langt mer enn det barndomshjemmet med boplikt er verdt. De vil altså ikke kunne regne med å kunne kjøpe en fritidsbolig i området for det de selger barndomshjemmet for. Dette vil slå stort ut. Normann Aanesland og hans medarbeidere har regnet ut at dette vil medføre tap på cirka 2 milliarder kroner for innbyggerne i Lillesand, eventuelt deres arvinger.

Omgå boplikten - helt lovlig:

En måte du kan omgå boplikten på, er å leie ut boligen. På denne måten vil du bidra til det kommunen er mest redd for - ingen fastboende. Ligger boligen din i nærheten av universitet eller høyskole, kan dette være en grei måte å sørge for at man får beholde boligen, men samtidig slipper å flytte.


- Ta for eksempel en av øyene utenfor Lillesand. En bolig med boplikt er meget lite verdt. Uten boplikt er det noen fantastisk høye priser på eiendommene ute i Blindleia. Her kan prisforskjellen være hytte: 10 mill, hus: 3 mill.

Dette setter, som Aanesland påpeker, kommunene i en vanskelig posisjon: En boplikt som ikke virker, eller en boplikt som virker - med misfornøyde innbyggere som taper millioner.

Et tredje alternativ er selvsagt å fjerne boplikten helt. Men Aanesland tror ikke dette er noe reelt alternativ for de fleste bopliktkommunene.

- Dette er fordi at folk tror at har man boplikt, så opprettholdes bosettingen.

- Så enkelt er det imidlertid ikke, sier Aanesland. - Det er som å si at man blir feit av å spise fett. Det blir man ikke. Blander du det godt med sukker, kan det gå, men man blir ikke feit av fett alene.

Prisforskjell: 10 millioner

Et kjapt søk på postnummer 4790 (i Lillesand kommune) gir, med så like parametre som mulig en prisforskjell på rundt 10 millioner kroner dersom man sammenligner prisene på en enebolig og en fritidsbolig på 100 kvadratmeter ved hjelp av vår boligtakstkalkulator og hyttetakstkalkulator.

Nå skal det sies at de to kalkulatorene ikke er direkte sammenlignbare, fordi de tar hensyn til ulike parametre. For eksempel er det ikke mulig å fylle inn om en bolig har strandlinje, likeledes er ikke støyforhold noen faktor i hyttetakstkalkulatoren. Men selv når vi endrer parametre på lysforhold, utsiktsforhold og støyforhold til "veldig bra" for boligen, men holder det til "middels" for fritidsboligen, er det en forskjell på rundt 10 millioner.

Har ikke boligen strandlinje blir prisforskjellen atskillig mindre, men det er likevel nesten dobbel pris på fritidsboligen i forhold til boligen.

Prisforskjell: 10 millioner dersom en bolig går fra å være fritidsbolig til å være bolig.  Foto: DinSide
Prisforskjell: 10 millioner dersom en bolig går fra å være fritidsbolig til å være bolig. Foto: DinSide Vis merVi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer