Kan få boplikt når du arver

Regjeringen åpner for å ta bort slektskapsparagrafen fra bopliktbestemmelsene.

Dersom slektsparagrafen fjernes fra kommuner med boplikt blir det ikke lenger mulig å bruke barndomshjemmet som fritidsbolig for arvinger.  Foto: Colourbox.com
Dersom slektsparagrafen fjernes fra kommuner med boplikt blir det ikke lenger mulig å bruke barndomshjemmet som fritidsbolig for arvinger. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dersom en helårsbolig med boplikt overtas av noen i nærmeste familie, har de lov til å bruke denne som fritidsboliger. Nå vil politikerne tette igjen denne muligheten til å skaffe seg hytter i boplikt-kommuner.

Tidligere denne måneden vedtok Stortinget å endre bopliktbestemmelsene. Nå skal kommunene selv få bestemme om arvinger skal få fritak fra boplikten eller ikke når de overtar familieeiendommer.

Om det skulle vise seg at kommunene innfører dette, uten tilbakevirkende kraft, kan det altså lønne seg å overta nå. Men vil kommunene benytte seg av muligheten til å fjerne den såkalte slektskapsparagrafen?

Les også om de dyre hyttekommunene: Her må du betale hytteskatt.

- Spennende å se om noen tør

- Dette blir et vanskelig valg for kommunene. Det blir spennende å se om noen tør å fjerne slektskapsparagrafen sier Normann Aanesland, professor Institutt for økonomi og ressursforvaltning ved Universitetet for miljø og biovitenskap (UMB) til DinSide.

Han skisserer at kommunene nå står overfor to ulike muligheter.

- De kan velge å fortsette med boplikt etter den gamle ordningen, med slektskapsparagraf. Men da virker ikke boplikten, sier Aanesland. - Dette har vi undersøkelser som viser.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer