Biltema stopper salg av verkstedkran

Kan forårsake skader, ifølge finske myndigheter

Biltema i Norge stopper salget midlertidig.

ADVARER: Finske myndigheter advarer mot verkstedkran fra Biltema. Skjermdump: Biltema.no
ADVARER: Finske myndigheter advarer mot verkstedkran fra Biltema. Skjermdump: Biltema.no Vis mer
Publisert

Nylig kunne Dinside fortelle om hvordan du kan sjekke om en vare kjøpt i EU eller EØS kan være farlig. Til EUs varslingssystem meldte finske sikkerhetsmyndigheter forrige uke inn et produkt fra Biltema, som også selges i Norge, nærmere bestemt en verkstedkran som på bildet over.

Varselet fra Finland går ut på at krana i verste fall kan forårsake skader, og ikke oppfyller kravene til Maskindirektivet.

Kan forårsake skade

På de finske sikkerhetsmyndighetenes nettsider, Tukes, skriver de blant annet at det er mangler i strukturen, merkingen og bruksanvisningen for produktet. På grunn av manglene er produktet uegnet for det tiltenkte formål, og bruken kan forårsake skade eller det er annen risiko for helse eller eiendom.

Dermed har Tukes besluttet å be produsenten om umiddelbart å stoppe markedsføring, salg og andre donasjoner av dette produktet.

Stopper salget midlertidig

Daglig leder i Biltema, Dag H. Bergby, sier til Dinside at de ikke deler finske myndigheters syn fullt ut.

- Vi velger likevel midlertidig å stoppe salget på produktet i samtlige land mens produktet er til utredning, sier Bergby.

- Hva med de som allerede har kjøpt produktet, hva skal de gjøre?

- Vi vurderer utredningen fortløpende, og vil komme tilbake til eventuelle tiltak ved behov, sier Bergby.

Han hevder at produktet oppfyller Maskindirektivet (2006/42/EC) gjennom ISO 12100:2010 som er en standard for risikovurdering av maskiner, samt PfG 1784/08.10 som er en Tysk standard for verkstedkraner.

Bergby legger til at Biltema aldri har fått inn noen reklamasjoner som omhandler personskade.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer