- Kan forårsake skader

Veien du setter søppelkassa kan ha stor betydning.

FEIL VEI: Renovasjons- og gjenvinningsetaten ønsker at folk skal sette søppeldunkene motsatt vei. Foto: Celina Stamper/DinSide
FEIL VEI: Renovasjons- og gjenvinningsetaten ønsker at folk skal sette søppeldunkene motsatt vei. Foto: Celina Stamper/DinSide Vis mer
Publisert

Det skyldes at mange søppeldunker står «feil vei» når renovatørene skal tømme søpla. Det har mye å si for arbeidshverdagen til renovatørene i Oslo kommune.

Renovasjons- og gjenvinningsetaten i Oslo kommune ønsker at søppeldunkene skal stå med håndtaket ut.

KILDSORTERING: Dette bør du vite om kildesortering. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

- Vi har ikke noe påbud i dag, men ønsker det. For et par år siden hang vi en lapp på alle aktuelle beholdere i Oslo og oppfordret til at folk skal snu beholderen sin før vi kommer. Resten av uka kan de ha den stående som de vil, sier Jørgen Bakke Fredriksen i Renovasjons- og gjenvinningsetaten til DinSide.

Renovatørene bruker også mye tid på å snu søppeldunkene.

- La oss si det tar fem sekunder ekstra per beholder. Vi prøvde på et regnestykke og sier litt grovt at det «koster oss» 155 timer per uke totalt for alle renovatørene.

Han fortsetter:

- Det er et belastende yrke og det er flere ting som utgjør belastningen. Det å snu noen hundre beholdere om dagen er en av dem. Vi oppfordrer folk til å hjelpe oss ved å snu den før tømmedag.

DinSide tok kontakt med Renovasjons- og gjenvinningsetaten i Oslo kommune etter at Sør-Østerdal interkommunale renovasjonsselskap (SØIR) belyste problemstillingen i Østlendingen.

SØIR har bedt forbrukerne om å sette dunken riktig vei for å hjelpe renovatørene med å unngå skader.

- Det kan være senebetennelse, strekk, knevridninger, fall og sånt. Det skjer det. Jeg har noen erfaringer selv også. Det er lettvint for forbrukeren å bare vippe opp lokket og kaste. For oss er det motsatt. Vi må dra de ut av skur eller veikanten. Med håndtaket inn blir det ekstra tungt, fortalte Stein Tore Molstad til Østlendingen.

Renovatøren understrekte at jobben blir enklere om folk snur søppeldunkene.

- Da holder vi lenger i jobben vår og unngår forhåpentligvis både små og store skader, og generelle plager.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer