Advarer mot amatørarbeid

Kan føre til brann

Stram økonomi kan friste forbrukere til å gjøre elektriske arbeider selv. – Vi ser flere skrekkeksempler på det nå, sier elektriker.

FARLIG: Her er noen eksempler på amatørarbeid Minel Drøbak Elektriske har måttet rydde opp i den siste tida. Foto: Emil Hylander Haraldsen/Minel Drøbak Elektriske.
FARLIG: Her er noen eksempler på amatørarbeid Minel Drøbak Elektriske har måttet rydde opp i den siste tida. Foto: Emil Hylander Haraldsen/Minel Drøbak Elektriske. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du har lov til å gjøre mindre elektriske arbeider hjemme, men større oppgaver må elektrikere ta seg av.

Mange synes imidlertid elektriker er dyrt, og særlig i disse dager kan det være fristende å spare kroner på å gjøre jobben selv.

Elektriker ved Minel Drøbak Elektriske, Stian Ekhougen, forteller om økt pågang fra hobbyelektrikere den siste tida.

- Vi har flere oppdrag der vi må rydde opp i forsøk fra hobbyelektrikere, sier Ekhougen.

Før ble de involvert tidligere i oppussingsprosjekter, men nå blir de oftere oppringt når folk er ferdige med å pusse opp, forteller elektrikeren.

- Da har de prøvd å fikse på det elektriske selv. Vi frykter at det kan gi enda større utslag på sikt, når slurv og feilinstallasjoner viser seg, sier Ekhougen.

Klare regler

Feil i elektriske anlegg er en av de vanligste årsakene til boligbrann.

Forsikringsselskapet Fremtind har de tre siste årene registrert nær 3000 brannskader som har oppstått i elektriske artikler eller anlegg. Samlet erstatning på disse skadene er på over 62 millioner kroner.

– Du kan gjøre noe selv, men det er klare regler for hva du skal overlate til fagfolk. Feilmontering av elektrisk arbeid øker risikoen for brann betraktelig, sier skadeforebygger Therese Hofstad-Nielsen i Fremtind, forsikringsselskapet til SpareBank 1 og DNB, i en pressemelding.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.