Advarer mot amatørarbeid

Kan føre til brann

Stram økonomi kan friste forbrukere til å gjøre elektriske arbeider selv. – Vi ser flere skrekkeksempler på det nå, sier elektriker.

FARLIG: Her er noen eksempler på amatørarbeid Minel Drøbak Elektriske har måttet rydde opp i den siste tida. Foto: Emil Hylander Haraldsen/Minel Drøbak Elektriske.
FARLIG: Her er noen eksempler på amatørarbeid Minel Drøbak Elektriske har måttet rydde opp i den siste tida. Foto: Emil Hylander Haraldsen/Minel Drøbak Elektriske. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du har lov til å gjøre mindre elektriske arbeider hjemme, men større oppgaver må elektrikere ta seg av.

Mange synes imidlertid elektriker er dyrt, og særlig i disse dager kan det være fristende å spare kroner på å gjøre jobben selv.

Elektriker ved Minel Drøbak Elektriske, Stian Ekhougen, forteller om økt pågang fra hobbyelektrikere den siste tida.

- Vi har flere oppdrag der vi må rydde opp i forsøk fra hobbyelektrikere, sier Ekhougen.

Før ble de involvert tidligere i oppussingsprosjekter, men nå blir de oftere oppringt når folk er ferdige med å pusse opp, forteller elektrikeren.

- Da har de prøvd å fikse på det elektriske selv. Vi frykter at det kan gi enda større utslag på sikt, når slurv og feilinstallasjoner viser seg, sier Ekhougen.

Klare regler

Feil i elektriske anlegg er en av de vanligste årsakene til boligbrann.

Forsikringsselskapet Fremtind har de tre siste årene registrert nær 3000 brannskader som har oppstått i elektriske artikler eller anlegg. Samlet erstatning på disse skadene er på over 62 millioner kroner.

– Du kan gjøre noe selv, men det er klare regler for hva du skal overlate til fagfolk. Feilmontering av elektrisk arbeid øker risikoen for brann betraktelig, sier skadeforebygger Therese Hofstad-Nielsen i Fremtind, forsikringsselskapet til SpareBank 1 og DNB, i en pressemelding.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer