Kan føre til matforgiftning

Advarer: Rim ødelegger både smak og konsistens - og i verste fall vil det gjøre deg skikkelig syk.

RIM PÅ MAT: Både smak og konsistens blir dårligere når rim har dekket maten i fryseren. Hvordan du unngår dette, får du vite her! Foto: Linn Merete Rognø / Storyblocks Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Rim i fryseboksen består av små, tette iskrystaller som har lagt seg som et lokk på kalde overflater. Litt rimvekst på fryseinventaret er stort sett harmløst, men om rim dekker maten som lagres i frysen, kan du i verste fall bli skikkelig syk dersom du spiser den.

Hvorfor, og hvordan rim forebygges, får du vite her!

Derfor oppstår rim

Grunnen til rimdannelse er hovedsakelig temperaturforskjell, ifølge Catherine Signe Svindland, seniorrådgiver hos Mattilsynet.

Maten som plasseres i fryseren er vanligvis varmere enn temperaturen i fryseren, og når maten kjøles ned, er det normalt at kondens blir til frost eller iskrystaller, opplyser hun.

- Og hvis døra til fryseren åpnes ofte, eller hvis den ikke blir ordentlig lukket, vil den varme luften fra utsida komme inn i fryseren. Varm luft blir til fuktighet når den kommer i kontakt med den kjølige temperaturen, og danner rim på maten, sier Svindland.

Kristoffer Gregersen, matinfluenseren bak Instagram-kontoen, Sultenpappa, erfarer at det som regel er mat som har ligget lenge i fryseren hans som rimer.

- Det er gjerne kjøttdeig, kyllingfileter og middagsrester, sier han.

Smaken renner ut

Gregersen vegrer seg ikke for å spise mat med mye rim, men han synes ikke at det er særlig appetittlig.

- Jeg setter mer pris på fersk mat. Hvis jeg skal kose meg med en biff, så kommer ikke den nedrimet fra fryseren, sier han.

Ved frostskader og tilfeller med mye rim, har matentusiasten nemlig opplevd at kjøtt og kylling har endret seg i konsistens og har smakt mindre enn normalt, opplyser han.

Frostskader på kjøtt vises som grå, tørre flekker, kan Svindal fortelle.

- De er ufarlige, men gir ingen stor smaksopplevelse. Maten får dårligere smak fordi iskrystaller sprekker cellene, som altså er små bestanddeler i maten. Da renner cellesaften ut, forklarer eksperten.

- Det er forklaringen på at maten etter tining blir mindre saftig og tørrere. Maten kan også veie mindre på grunn av væsketap, legger hun til.

Kan føre til matforgiftning

Mye rim på innsida av fryseren kan altså være et tegn på at fryseren ikke har holdt den temperaturen den skal.

Da bør du være ekstra obs før du eventuelt velger å spise maten som har ligget i fryseren.

- Om døra ikke har vært lukket ordentlig, det har vært strømbrudd over lengre tid eller liknende, kan det føre til at maten ikke holdes kaldt nok og i verste fall føre til bakterievekst, advarer Svindal.

Får du i deg disse bakteriene, kan du bli kraftig matforgiftet, ifølge Mattilsynet.

Symptomer på matforgiftning starter ofte brått og kan være voldsomme med sterke magesmerter, oppkast og diaré, men er oftest lette, opplyser Store Norske Leksikon. Hvor sterke symptomene er, avhenger av toksinmengden. Varigheten er fra timer til noen få dager, men tilstanden vil gå over av seg selv, ifølge SNL.

Stabil temperatur, tett innpakning

For å forebygge rim, smakløs mat og bakterievekst, gjelder det altså å sikre fryseboksen mot temperaturfall.

- Hvis jeg for eksempel legger varm focaccia i en brødpose og fryser med én gang, vil det mest sannsynlig bli mye rim. Jeg lar derfor alltid maten avkjøle seg først, tipser Gregersen.

Han synes at focaccia, brød, pizzabunner og annen bakst er veldig greit å fryse.

- Det ligger sjeldent lenge, så det er kanskje derfor det ikke oppstår rim utenpå dette, sier matinfluenseren.

Men brød fort tørt og hardt dersom det ikke oppbevares i tett innpakning, understreker Svindal.

- Derfor bør du alltid sørge for å oppbevare all mat i forseglede, frysesikre beholdere eller innpakning, råder hun.

Sørg også for at fryseposen er presset tom for luft, tipser Gregersen.

- Og hvis jeg skal fryse ned mat over en lengre periode, så merker jeg innpakningen med innhold og dato, avslutter han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer