Brannvesen

- Kan gå veldig galt

Vestfold interkommunale brannvesen ber alle ta en sikkerhetssjekk. - Kast et blikk på komfyren hver dag før du legger deg.

VARMT: Dette varmesøkende kameraet viser hvor varmt det kan bli. Foto: Vestfold interkommunale brannvesen
VARMT: Dette varmesøkende kameraet viser hvor varmt det kan bli. Foto: Vestfold interkommunale brannvesen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Torsdag kveld rykket brannmannskapet i Vestfold interkommunale brannvesen ut etter en melding rødglødende støpejernsplate på en komfyr.

- Melder hadde forsøkt å komme i kontakt med beboerne i bygget da han så komfyrplata som lyste opp og ringte derfor 110. Vi fikk kontakt med beboere, ble låst inn og skrudde av den gloheite plata.

Nå oppfordrer Vestfold interkommunale brannvesen alle ta en sikkerhetssjekk.

- Kast et blikk på komfyren hver dag før du legger deg. Og for ekstra sikkerhet anbefaler vi en komfyrvakt, som slår av komfyren når det oppstår farlige situasjoner.

- Blir varmere og varmere

Til DinSide forteller Arnt E. Folvik, informasjonsrådgiver i Vestfold interkommunale brannvesen, at torsdagens hendelse kunne endt galt.

- Naboen reddet dagen. Han så inn på en rødglødende støpejernsplate på kjøkkenet, som var så varm at den kunne startet en brann.

Folvik forteller videre at det er få tilfeller knyttet til gasskomfyrer, mens støpejernsplatene kan bli grenseløst varme.

- Har du en helt ordinær svart støpejernsplate så blir den bare varmere og varmere. Den varmen kan bli så høy at den smelter ei plate, som sier sitt når aliminum smelter ved 663 grader. Det kan gå veldig galt.

Folvik informasjonsrådgiveren legger til at det oppstår brann på komfyrer sjeldnere i disse dager. Det skyldes at bruken av støpejernskomfyrer er fallende, som følge av at flertallet velger de mer brannsikre alternativene induksjonstopp og keramisk platetopp.

BRANNSIKKERHET: Disse tipsene kan komme godt med, særlig om det er lenge siden du tok en sjekkrunde på brannslukningsapparatet ditt. Video: Embla Hjort-Larsen Vis mer

Husk å skru av

Når det kommer til forebygging av brann på komfyrer er svaret enkelt:

- Det er å huske å skru av komfyren etter bruk. Hvis man har små barn i huset bør man aktivisere en barnesikring, som kan forebygge både personskader og brann.

Det kan også være smart å holde det ryddig rundt komfyren.

- Det kan bli skummelt om det står ei flaske med olje eller noe annet ved siden av komfyren, slik at strålevarmen smelter. Det er høyst unødvendig at det skal gå så galt i noen tilfeller, fordi man har glemt å skru av komfyren.

Sjekk dette

Tidligere har DinSide vært i kontakt med Folvik for å høre hvordan man kan forebygge brann på varmtvannsberedere.

- Brannene skyldes stort sett en elektrisk feil. For å forebygge handler det om å vedlikeholde varmtvannsberederen, sa Folvik og fortsatte:

- Det kan gjøres ved å sjekke støpselet og stikkontakten regelmessig, for å kjenne om de er unormalt varme. Det kan også være lurt å dra ut stikkontakten for å se etter svimerker eller om det er brunt på støpselet eller inne i kontakten. Hvis du opplever noe av dette, er det all mulig grunn til å ringe en elektriker for bistand.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer