Vaske med klorin og salmiakk

Kan gi forgiftning

Folkehelseinstituttet advarer mot å blande de to vaskemidlene.

GIFTIG: Kombinerer du disse to kjente rengjøringsmidlene? Det må du slutte med! Video: Berit B. Njarga. Klipp: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer
Publisert

Hyppigere og grundigere rengjøring i norske hjem kan i verste fall føre til helsefarlige situasjoner:

Nylig gikk Folkehelseinstituttet (FHI) ut på sine Facebook-sider og advarte mot å blande salmiakk og klorin. Årsaken er at bruk av de to vaskemidlene sammen i verste fall kan gi forgiftning.

Danner farlig gass

Som Dinside har fortalt tidligere, er det som skjer om du blander disse to vaskemidlene, som inneholder henholdsvis hypokloritt og amoniakk, at det dannes en gass, nærmere bestemt kloramin.

FHI advarer via sine Facebook-sider. Foto: Skjermdump
FHI advarer via sine Facebook-sider. Foto: Skjermdump Vis mer

- Kloramin er veldig irriterende for luftveiene, og når man puster inn slike gasser får enkelte kraftige reaksjoner fra luftveiene. I noen tilfeller blir det behov for sykehusinnleggelse, fortalte Mari Tosterud, avdelingsdirektør i Giftinformasjonen ved Folkehelseinstituttet (FHI) til Dinside før jul i fjor.

Noen av reaksjonene kan eksempelvis være hoste, svie i nese og hals, kvalme og oppkast, spyttflod, hodepine, brystsmerter og tung pust, og det er høyere risiko for alvorlige reaksjoner om man har vært i et rom med mye gass, oppholder seg der lenge eller har luftveissykdommer som astma eller kols.

Flere henvendelser til Giftinformasjonen

I sin Facebook-post forteller FHI at Giftinformasjonen har fått flere henvendelser om dette de siste måedene enn de normalt gjør.

«Dette henger nok sammen med at mange er ekstra ivrige med vaskingen nå og tenker at flere og sterke rengjøringsmidler er bra, men ikke nødvendigvis, så les nøye på flaskene og følg anvisning», skriver FHI.

En kjapp kikk på flaskene med klor og salmiakk viser at de er merket med at man ikke må blande disse vaskemidlene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer