Vedlikehold av kjøkkenbenk

Kan gi permanente skader

Vaskemiddelet som gjør den ene kjøkkenbenken skinnende ren, kan ødelegge den andre. Se hva du bør velge når.

Det er materialet på kjøkkenbenken som avgjør hvordan den skal rengjøres. Video: Linn Merete Rognø / Embla Hjort-Larsen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Godt vedlikehold er alfa-omega for at kjøkkenbenken skal være av topp kvalitet i så mange år som mulig. Og det vil man jo, når kjøkkenbenken er selve bindeleddet i rommet.

- Kjøkkenbenken er kjøkkenets mest anvendte arbeidsflate, og den skal være praktisk, fungere estetisk som en integrert del av kjøkkendesignet – og ikke minst være rengjøringsvennlig, sier Rolf Birk, designsjef ved Svane kjøkkenet.

Selv om en kjøkkenbenk er rengjøringsvennlig, betyr det likevel ikke at det er ett fett hvordan den rengjøres.

Og særlig én tabbe kan føre til tidlig slitasje og permanente skader.

Dette må du unngå

Et vesentlig poeng er at det finnes mange typer benkeplatematerialer:

- Vedlikehold av benkeplater er helt materialavhengig, så her er det forskjellige ting man må passe ut fra hvilket materiale benkeplata er laget i, sier Tony Hoffgård ved Staal & Sønn AS.

- Eksempler på materialer som ofte brukes til kjøkkenbenker er laminat, naturstein, akryl, kompositt, tre, stål og keramisk, sier Regine Dethloff, interiørselger hos Uno Form.

Det er viktig å vite at alle materialtypene skal vedlikeholdes individuelt med pleie tilpasset hver type, understreker de tre ekspertene.

Det alle materialtypene har til felles, er at ingen av dem bør utsettes for sterke vaskemidler.

Eksempler er etsende kjemikalier som avkalkningsmiddel, ovnsreingjøring, klor og aceton.

- Slipende rengjøringsmidler er ofte fristende når det er åpenbart skittent, men kan lett gi riper som kan føre til skade på materialet under. Kraftigere rengjøringsmidler kan være veldig sure eller basiske og skade overflater, opplyser Bjarte Aarmo Lund, kjemiker og forsker ved UiT.

Ekspertene opplyser videre:

  • Bruker du baderomsspray på en marmorbenkeplate, har du ødelagt ganske mye. Marmor er veldig følsomt og blir lett skadet av harde rengjøringsmidler
  • Tørker du ikke over en trebenkeplaten, kan vannet trekke inn i strukturen og gi svarte flekker. Salmiakk kan misfarge treverk.
  • Finere treverk som teak trenger en oljehinne for ikke å tørke ut, og harde rengjøringsmidler kan fort fjerne denne hinna.
  • Selv om laminatbenk er slitesterk, må du ikke vaske laminat med skurekrem.
  • I tillegg til riktig rengjøring, er skadeforebygging generelt viktig ved bruk av kjøkkenbenken. Bruk alltid skjærefjøl; ikke kutt paprika, sitron og andre syreholdige matvarer uten underlag.

Riktig rengjøring av kjøkkenbenk

Når du vet hvilket materiale kjøkkenbenken er av, kan du rengjøre den slik faghandler og produsent anbefaler deg å gjøre.

- Mildt såpevann holder i de fleste tilfeller, beroliger Hoffgård.

Birk bekrefter dette, og noen ganger er det bare mikrofiberklut og vann alene som skal til for å få benkeplata ren, mener han.

Dehloff er enig, og tipser samtidig om et lite kjerringråd: Vask laminat-benkeplata med eddik!

- Men for all del: Ikke bruk eddik på marmor, understreker hun.

Ulike overflater - ulike egenskaper

Er kjøkkenbenken såpass slitt at du ønsker å bytte den ut med en ny, er det lurt å ha klart for deg hva som passer best for deg, dine vaner, din livsstil og hvordan du bruker kjøkkenet ditt før du kjøper ny. Ut ifra dette, kan det være enklere å vite hvilken type benkeplate du bør velge.

Birk har følgende tips:

Laminatbenkeplater, alle typer, er det hyppigst anvendte benkemateriale til kjøkkenet.

Laminat er vanligvis den mest prisvennlige løsningen, enkel å vedlikeholde og praktisk i hverdagen.

Stein er et av de mest eksklusive materialene til kjøkkenbenken. Det er mange ulike steintyper som marmor, granitt, kvartsitt og kunstprodukter som keramiske benkeplater. Hver av dem har unike egenskaper. De fleste steinheller tåler høye temperaturer, er enkle å rengjøre og naturlig vakre.

Ulempen er den harde overflaten, som gjør at stein ergonomisk ikke blir den beste arbeidsflaten. Keramiske benkeplater er kunststeinsprodukter som tåler ekstreme temperaturer og avviser praktisk talt alle former for støt. Sett fra et bærekraftig perspektiv er keramiske benkeplater et grønnere valg enn naturstein.

Massivt tre gir den beste arbeidsflaten ergonomisk sett. Massivt tre har en mer fleksibel materialkarakter, bedre akustisk effekt og er derfor mer behagelig å jobbe med. Massivt tre er for de som liker å pleie kjøkkenbenken sin jevnlig, fordi det krever hyppig rengjøring og vedlikehold med treoljer.

Materialet er mykere enn de fleste andre typer kjøkkenbenker, og kan derfor lettere påvirkes av slag og støt. Massivt tre påvirkes naturlig nok av inneklima, fuktighet og andre faktorer.

Corian er et komposittmateriale og kunstprodukt til dels akryl, metallbauxitt og pigment. Corian er et platemateriale, og brukes derfor til mange ulike design med sømløse, nesten usynlige, skjøter. Corian finnes i mange forskjellige farger, men de aller fleste kjøkkenbenkeplater er laget i hvite nyanser, da materialet har en tendens til å få hvitaktige riper.

Corian toppet seg i 2015, da nesten alle kjøkkenbenkeplater skulle framstå som hvite. I dag brukes den oftest til baderomsløsninger. Corian krever spesielt rengjøring i tilfelle fargesmitte fra matvarer.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer