Baderom og oppussing:

– Kan gi syreskader

Visste du at feil silikonfugemasse kan etse på de flotte marmorflisene på badet eller kjøkkenbenken? Her er det du bør vite når du går til innkjøp av silikonfugemasse neste gang.

Vi viser deg hvordan du best fordeler fugemassen, uansett om det er akryl, silikon eller Tec7! Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dersom du holder på med å pusse opp i stor eller liten skala, er du kanskje kjent med bruken av silikonfugemasse for en sømløs overgang fra en overflate til en annen.

Men det finnes mange ulike typer silikonfugemasser på markedet, som passer ulike rom i huset.

DinSide har spurt de som kan det.

Enkelt å holde rent

– Silikonfugemasse er både vanntett og elastisk. Det gjør den til en klar favoritt for områder utsatt for vann eller bevegelse, sier Niklas Hamberg, norgessjef i Byggmax.

– Det er lite som fester seg til silikon hvilket gjør silikon enkelt å holde rent, men også umulig å male over.

Han forklarer at silikonfuger kan gulne i små vindusløse lokaler, og hvis den blir utsatt for stoffer som er avgitt fra maling, tre og liknende. Dette gjelder spesielt de lyse fargene.

ULIKE TYPER: På dette badet er det brukt to ulike typer silikonfugemasser. Det kan være lurt å gjøre litt research før man går til innkjøp av silikonfugemasse til badet eller kjøkkenet. Foto: Celina Stamper
ULIKE TYPER: På dette badet er det brukt to ulike typer silikonfugemasser. Det kan være lurt å gjøre litt research før man går til innkjøp av silikonfugemasse til badet eller kjøkkenet. Foto: Celina Stamper Vis mer

Må ikke blandes

–I Byggmax ber vi hjemmefiksere være spesielt oppmerksomme på å ikke blande bruken av glassilikon og vårtromssilikon, sier Hamberg og forklarer:

– Våtromssilikon limer ikke glass spesielt godt, og glassilikon kan gi syreskader på flisene.

Hamberg sier at skal du lime eller tette noe, spesielt utendørs, som en takrenne eller liknende så vil han anbefale kombinasjonsproduktet Tec7.

– Tec7 er en silikonmodifisert polymer som limer sterkt, forblir fleksibelt, fester på våte flater, gulner ikke, tåler UV-stråler og er aldringsbestandig og motstandsdyktig mot sopp og bakterier.

ISO 11600 fastsetter kvaliteter for fugemasser. Høyeste bevegelighet er ISO 11600 25 LM, hvor fugen kan komprimeres eller strekkes 25 prosent av størrelsen. LM beskriver at silikonet er mykt, versus HM som er hardere utgaver.

– Våtromssilikon brukes til fuger som er svært utsatt for vann, som bad, vaskerom og kjøkken. Det finnes ulike typer våtromssilikon. Våtromssilikon er gjerne anti-muggbehandlet, sier han.

VEILEDER: Niklas Hamberg er norgessjef i Byggmax og kan mye om de ulike silikonfugemassene. Foto: BYGGMAX
VEILEDER: Niklas Hamberg er norgessjef i Byggmax og kan mye om de ulike silikonfugemassene. Foto: BYGGMAX Vis mer

Ulike typer

Hamberg forteller at skal du bare ha silikon til kjøkkenbenken kan du nøye deg med en enklere type, men i dusjen bør du vær nøye med hva du velger, for eksempel at silikonet tilfredsstiller kravene til ISO 11600 25 LM.

– Glassilikon limer hardere og kan brukes til å lime glass sammen. Bruk denne typen om du skal lime akvarier, drivhus eller annet glass. Den er derimot ikke egnet til våtrom da den inneholder eddik som kan gi syreskader, for eksempel på marmorfliser, presiserer han.

Byggsilikon kan brukes både ute og inne.

– Den passer godt for tetting av dekklist ved montering av dreneringsplate eller til dører og vinduer. Byggsilikon har mange av de samme egenskapene som våtromssilikon, sier Hamberg.

Et par ting man skal tenke på

Eivind Handrum er produktsjef i Sika Norge AS. De er blant annet leverandør av silikonfugemasse fra Casco i Norge.

– I valg av produkter til våtrom og kjøkken er det et par ting man skal tenke på. Dette er områder som er utsatt for fuktighet, og det kan for med føre mugg og jordslag, så det er viktig å ha et produkt som er beregnet for bruk i disse områdene.

PRODUKTSJEF: Eivind Handrum er produktsjef i Sika Norge AS. Foto: Sika Norge AS
PRODUKTSJEF: Eivind Handrum er produktsjef i Sika Norge AS. Foto: Sika Norge AS Vis mer

Samtidig er det områder som blir vasket ofte og med en variasjon av rengjørings produkter, som også krever en del av fugen som blir utsatt for dette.

Han anbefaler Casco AquaSeal til våtrom eller steder som ofte blir utsatt for fuktighet.

– Casco Aquaseal har en stor grad av kjemikalie og UV bestandighet, sier han, sier Handrum.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer