Sengetøy:

Kan gjøre deg syk

Drøyer du for lenge med å skifte sengetøy, hoper det seg opp bakterier som i verste fall kan gjøre deg alvorlig syk.

BAKTERIEBOMBE: Senga er et yndet sted for mange, men også arnested for basselusker som kan gjøre deg syk om du ikke skifter sengetøyet ofte nok. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det kan være noe skikkelig herk å skifte sengetøy, men det lønner seg ikke å vente for lenge mellom hver gang.

Norske eksperter har tidligere anbefalt at man bør bytte på senga en gang i uka eller annenhver uke, avhengig av hvor mye man svetter og om man bruker pysj.

Drøyer man lenger enn fjorten dager, kan bakterier, svette, døde hudceller og kroppsoljer føre til ubehagelig lukt i sengetøyet, ifølge den britiske sengegiganten BedKingdom.

Men enda verre: Går det over en måned uten at du bytter sengetøy, vil det samle seg opp bakterier, noe som kobles til sykdommer som lungebetennelse, gonoré og Lemierres syndrom, en sjelden form for halsbetennelse forårsaket av bakterier.

MOT MIDD: Du bør bytte sengetøy hver eller annenhver uke, for å forhindre at det hoper seg opp med husstøvmidd i sengen din. Video: Eilin Lindvoll. Klipp: Tobias Fjeldvang. Vis mer

Urovekkende funn

Det er den britiske sengeforhandleren Time4Sleep som står bak undersøkelsen.

De lot en prøvekanin sove i det samme sengetøyet en hel måned. I slutten av hver uke tok de prøver fra tre ulike deler av senga: Puta, midten og fotenden.

Prøvene ble sendt til et laboratorium på universitetet i Sevilla i Spania, hvor de ble undersøkt for bakterier under et mikroskop.

Prøvene fra uke fire viste seg å inneholde ei lang liste med farlige bakterier, deriblant bakterier fra slekten bacteroides, som ifølge SNL utgjør en del av tarmfloraen og kan forårsake ulike infeksjoner.

Denne bakterietypen kan knyttes til lungebetennelse, gonoré og blindtarmsbetennelse.

Forskerne fant også bakterien fusobacteria, som er kjent for å forårsake halsinfeksjoner som kan utvikle seg til nevnte Lemierres syndrom.

FORLENG LEVETIDEN: En overmadrass byttes kanskje oftere enn sengen selv, men vet du hvordan du kan forlenge levetiden? Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

De fant også bakterien neisseriales, som også kobles til gonore.

Undersøkelsen viste at bakteriene stammet fra testpersonens hud, munnhule og ekskrementer. Når huden er i kontakt med sengetøyet, absorberer kroppen bakteriene vi skiller ut eller plukker opp gjennom dagen.

Er du sløv med å bytte sengetøyet, samler bakteriene seg altså opp over tid og gjør senga til ei bakteriebombe som i verste fall kan utgjøre en risiko for helsa.

Høy nok temperatur

Derfor har du all grunn til å kaste sengetøyet i vaskemaskinen, enda hvor kjedelig det måtte være.

Tommelfingerregelen er at man bør skifte sengetøyet hver fjortende dag.

De som er allergiske mot sengemidd bør imidlertid bytte enda hyppigere - en gang i uka.

Sengemidd er insekter som lever av døde hudceller og andre kroppsprodukter som setter seg i sengetøyet.

VASK DET FØR BRUK: Visste du at det er flere grunner til at du bør vaske nyinnkjøpt sengetøy og klær? 
Vi forklarer deg hvorfor. Video: Embla Hjort-Larsen / Storyblocks. Vis mer

- Man regner for eksempel ukentlig vask av sengetøy som et godt tiltak mot midd, men samtidig viser undersøkelser at det finnes svært lite midd i norske senger, har Hogne Skogesal, assisterende generalsekretær i Norges Astma- og allergiforbund, tidligere uttalt til Dinside.

Det skitne sengetøyet bør vaskes relativt raskt etter at du har tatt det av senga for å unngå at det ligger fuktig i skittentøykurven, noe som kan føre til mugg og sur lukt.

Det er også viktig å vaske sengetøyet på høy nok temperatur - 60 grader - for å få det hygienisk rent.

– Man vil nok oppleve en ubehagelig lukt dersom det går for lang tid. Den vonde lukten kan komme raskere dersom man ikke har vasket på høy nok temperatur, har Malin Skaar i Orkla forbrukerservice tidligere uttalt.