Sengetøy:

Kan gjøre deg syk

Drøyer du for lenge med å skifte sengetøy, hoper det seg opp bakterier som i verste fall kan gjøre deg alvorlig syk.

BAKTERIEBOMBE: Senga er et yndet sted for mange, men også arnested for basselusker som kan gjøre deg syk om du ikke skifter sengetøyet ofte nok. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer
Publisert

Det kan være noe skikkelig herk å skifte sengetøy, men det lønner seg ikke å vente for lenge mellom hver gang.

Norske eksperter har tidligere anbefalt at man bør bytte på senga en gang i uka eller annenhver uke, avhengig av hvor mye man svetter og om man bruker pysj.

Drøyer man lenger enn fjorten dager, kan bakterier, svette, døde hudceller og kroppsoljer føre til ubehagelig lukt i sengetøyet, ifølge den britiske sengegiganten BedKingdom.

Men enda verre: Går det over en måned uten at du bytter sengetøy, vil det samle seg opp bakterier, noe som kobles til sykdommer som lungebetennelse, gonoré og Lemierres syndrom, en sjelden form for halsbetennelse forårsaket av bakterier.

Urovekkende funn

Det er den britiske sengeforhandleren Time4Sleep som står bak undersøkelsen.

De lot en prøvekanin sove i det samme sengetøyet en hel måned. I slutten av hver uke tok de prøver fra tre ulike deler av senga: Puta, midten og fotenden.

Prøvene ble sendt til et laboratorium på universitetet i Sevilla i Spania, hvor de ble undersøkt for bakterier under et mikroskop.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer