De vanligste skadedyrene

Kan gjøre stor skade

Slik blir du kvitt dem.

MAUR I HUSET: Har det dukket opp maur i boligen din? Det er du ikke alene om å oppleve - for maur er et av de skadedyrene som det finnes flest av i norske hjem. Men hvorfor kommer de inn i huset, og hvordan unngår du det? Svaret får du her! Foto: Norsk Hussopp Forsikring. Video: Linn Merete Rognø. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Skjeggkre, veggedyr, maur. Boligeieres store skrekk. Noen gjør stor skade, andre er bare plagsomme. Men hvilke er mest vanlige?

Seksjon for skadedyrkontroll ved Folkehelseinstituttet (FHI) fører statistikk over antall skadedyrbekjempelser, i samarbeid med landets skadedyrfirmaer. Nå er «topplista» for 2021 klar.

Endelig skjeggkre-nedgang

Skjeggkre topper fortsatt ganske overlegent, men en svært god nyhet her er at man for første gang siden 2013 ser en reduksjon i antall skjeggkrebekjempelser.

– Til glede for mange boligeiere vil reduksjonen sannsynligvis fortsette i kommende år, sier skadesjef Svein Stormoen i Norsk Hussopp Forsikring, i en pressemelding.

Mer effektiv metode

Et forskningsprosjekt i regi av FHI får æren for nedgangen.

– Vi har gått fra å ha nesten ingen kunnskap om bekjempelse av skjeggkre, til å ha utviklet en bekjempelsesmetodikk som virker veldig godt, som bransjen for skadedyrbekjempelse var rask med å ta i bruk, sier forsker Anders Aak ved FHI.

Skadesjefen i Norsk Hussopp Forsikring sier reduksjonen gir håp om at antall skjeggkretilfeller de kommende årene kan bli redusert, slik at man kommer ned på et lavere og stabilisert nivå med veldig få saker.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer