De vanligste skadedyrene

Kan gjøre stor skade

Slik blir du kvitt dem.

MAUR I HUSET: Har det dukket opp maur i boligen din? Det er du ikke alene om å oppleve - for maur er et av de skadedyrene som det finnes flest av i norske hjem. Men hvorfor kommer de inn i huset, og hvordan unngår du det? Svaret får du her! Foto: Norsk Hussopp Forsikring. Video: Linn Merete Rognø. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Skjeggkre, veggedyr, maur. Boligeieres store skrekk. Noen gjør stor skade, andre er bare plagsomme. Men hvilke er mest vanlige?

Seksjon for skadedyrkontroll ved Folkehelseinstituttet (FHI) fører statistikk over antall skadedyrbekjempelser, i samarbeid med landets skadedyrfirmaer. Nå er «topplista» for 2021 klar.

Endelig skjeggkre-nedgang

Skjeggkre topper fortsatt ganske overlegent, men en svært god nyhet her er at man for første gang siden 2013 ser en reduksjon i antall skjeggkrebekjempelser.

– Til glede for mange boligeiere vil reduksjonen sannsynligvis fortsette i kommende år, sier skadesjef Svein Stormoen i Norsk Hussopp Forsikring, i en pressemelding.

Mer effektiv metode

Et forskningsprosjekt i regi av FHI får æren for nedgangen.

– Vi har gått fra å ha nesten ingen kunnskap om bekjempelse av skjeggkre, til å ha utviklet en bekjempelsesmetodikk som virker veldig godt, som bransjen for skadedyrbekjempelse var rask med å ta i bruk, sier forsker Anders Aak ved FHI.

Skadesjefen i Norsk Hussopp Forsikring sier reduksjonen gir håp om at antall skjeggkretilfeller de kommende årene kan bli redusert, slik at man kommer ned på et lavere og stabilisert nivå med veldig få saker.

Skadeforebygger i Fremtind, Therese Hofstad-Nielsen, forteller at de fortsatt får flest henvendelser på skjeggkre.

- Med dagens bekjempelsesmetoder gir dette mye mindre omfattende skader enn før, sier Hofstad-Nielsen til DinSide.

- Det er også med jevne mellomrom år med mye mus, men det var det ikke i 2021, og har heller ikke vært det så langt i 2022, forteller hun.

Mer svart jordmaur

Nest flest innrapporterte bekjempelser i skadedyrstatistikken for 2021 gjaldt svart jordmaur, og her var det en økning i bekjempelser fra året før.

Svart jordmaur blir også kalt sukkermaur, og de kommer ofte inn i hus på våren på jakt etter mat, ifølge FHI.

En annen type maur, stokkmaur, befinner seg også på skadedyr-topplista, men her ble antallet bekjempelser redusert med 20 prosent.

Begge typene maur trives der det er varmt. Stokkmaur kan gjøre stor skade på boligen ved at den gnager ganger til reir, mens svart jordmaur kun gnager i skadet trevirke. Maur kan også gjøre stor skade på isolasjonsmateriale.

– Maur blir sjelden borte av seg selv og for å stoppe angrep må man finne hovedtua eller reiret og ta knekken på dronninga. Det anbefaler vi å la fagfolk ta seg av, sier Svein Stormoen.

Mindre reising gir færre veggedyr

Veggedyr er «suveniren» mange tar med seg hjem fra ferie. Det befinner seg på tredjeplass på lista over flest innrapporterte tilfeller i 2021.

Antallet har imidlertid gått ned de siste par årene. Dette mener man har en sammenheng med færre utenlandsreiser som følge av coronapandemien.

– Det er viktig å være klar over at en god del veggedyrsmitte skjer på reiser og besøk i Norge, påpeker Svein Stormoen.

Ifølge FHI kan andre mulige årsaker kan være at vi er blitt flinkere til å følge reiseråd for veggedyr, både i forhold til håndtering av bagasjen og inspeksjon av senga når man legger seg inn på et nytt overnattingssted.

Sigmund Clementz, kommunikasjonssjef i If, sier selskapet får mange hundre henvendelser fra kunder hva gjelder skadedyr i løpet av et år. Foto: If
Sigmund Clementz, kommunikasjonssjef i If, sier selskapet får mange hundre henvendelser fra kunder hva gjelder skadedyr i løpet av et år. Foto: If Vis mer

- Nå har vi hatt en periode hvor mange ikke har reist til utlandet, men tatt norgesferie i stedet. I år blir det nok langt flere som drar på sydentur og lignende. Da er det viktig å tenke på at du kan ta med deg skadedyr tilbake til Norge, sier kommunikasjonssjef i If, Sigmund Clementz, til DinSide.

Vepseår i år

Det er vepseår hvert partallsår, som kan bety at det forventes mye veps nettopp i år.

I fjor var det likevel en økning i antall bekjempelser av stikkveps, noe som gjør det til det insektet som det var fjerde mest bekjempelser av i 2021.

Vepsen gjør sjelden skade, men den kan være veldig plagsom, særlig på høsten.

– FHIs skadedyrstatistikk tar utgangspunkt i antall bekjempelser meldt inn fra skadedyrfirmaer og ikke den faktiske forekomsten av insektene. Men statistikken tyder likevel på at det i fjor var større stikkvepsaktivitet enn det pleier å være i år som ikke er vepseår. Det blir interessant å se hvordan dette blir i år, avslutter Stormoen.

Sjekk forsikringen din

Får du skadedyr i hus, er det alfa omega med en forsikring.

- Det du bør tenke på er at skadedyr kan være dekket på flere typer forsikring, sier Sigmund Clementz i If til DinSide.

- De viktigste forsikringene for deg er husforsikring hvis du eier eget hus, og så har du innboforsikring. Bor du i borettslag eller sameie, er det de som har bygningsforsikringen. Skulle det bli mus og rotter her, er det sameiet som tar seg av det. Men blir det skader på innbo, er det dekket på din innboforsikring, forteller han.

Clementz påpeker hvor viktig det er å sette seg inn i hva forsikringen dekker.

- Vi opplever at folk tenker at «dette dekker forsikringen min», og så går de inn i forsikringsvilkårene som de aldri har lest før og tenker at dette må være en del av forsikringen, og så er det ikke det hos hverken oss eller andre selskaper, sier han.

Før du kjøper forsikring, bør du lese de sammendragene på nettsidene til forsikringsselskapet og så bør du laste ned vilkårene.

- Da vet du 100 prosent hva du kjøper. Så blir det ingen overraskelser etterpå.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer