- Kan han bare øke husleien?

Høye strømpriser eller økt rente er ikke lovlig grunn til spontan husleieøkning.

Leier du? Du trenger ikke engste deg for uforutsigbare leieutgifter, det finnes klare regler for dette.  Foto: Kim Jansson
Leier du? Du trenger ikke engste deg for uforutsigbare leieutgifter, det finnes klare regler for dette. Foto: Kim Jansson Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne uken fikk vi en mail fra en leser, på vegne av en venn som leier bolig. Hun lurer på om huseier kan øke husleien med 500 kroner med en måneds varsling.

Leietaker har bodd i boligen i mindre enn et år, og leiekontrakten har tre måneders gjensidig oppsigelse. Hun har en tidsbestemt leiekontrakt.

Årsaken til den varslete husleieøkningen er ikke kjent, men det er ikke uvanlig at utleiere prøver å øke husleien i perioder der renten går opp eller utgifter som er inkludert i leien, for eksempel strøm, øker mer enn normalt.

Eie eller leie? Sjekk med vår kalkulator

Uinteressant om renten stiger

Ifølge Lars Aasen, daglig leder i Leieboerforeningen, kan vår lesers venn puste lettet ut. - Det kravet kan hun bare avvise, sier Aasen til DinSide.

Og det med loven i hånd. Reglene rundt oppjustering av husleie er klare. Det er to sett, litt avhengig av hvilken kontrakt leietaker har.

- Har leietaker en tidsbestemt leiekontrakt på inntil tre år, kan huseier øke leien en gang i året, men det kan først skje etter 12 måneders leie, sier Aasen. - Husleien kan da kun økes etter konsumprisindeksen. Videre kan husleien økes etter 24 måneder.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer