Kan jeg lute mine gulnede gulv?

Dere spør - vi svarer.

Publisert
Sist oppdatert

Hver uke får vi innboksen full av små og store boligspørsmål. Alt fra konkrete råd om investeringer, til hjelp til å finne produkter, eller tips til oppussingen.

Vi rekker dessverre ikke svare alle, men vi gjør så godt vi kan. Dersom vi tror svarene kan ha allmenn interesse, vil vi publisere spørsmål - og svar - her på DinSide.no.

Trenger du hjelp? Send ditt spørsmål, og gjerne bilder om du har, til bolighjelpen@dinside.no.

Hei

Slik ser gulvet ut i dag. Kan det lutes? Foto: Privat
Slik ser gulvet ut i dag. Kan det lutes? Foto: Privat Vis mer

Jeg har lest din artikkel om luting av gulv. Lurer på om du har peiling på dette: jeg har et furugulv som er gulnet. Jeg liker hvordan strukturen er, men ønsker en gråere farge.

Jeg liker ujevnhetene og livet i gulvet, og ønsker ikke å slipe det ned.

Hva vil luten gjøre på et allerede gulnet gulv?

sid

Hei sid

Først vil jeg bare si at for å få best mulig effekt fra luten, lønner det seg å slipe. Når det er sagt: Det finnes produkter på markedet som skal virke på gulnede gulv.

Det ene er en tokomponents blekelut. Dette vil lysne gulvet og gi det et gråhvitt skjær. Det kan hende du må påføre komponent 2 flere ganger, for å få lyst nok resultat. Vær nøye med å påføre luten jevnt, slik at gulvet ikke blir skjoldete.

Før du luter gulvet bør du vaske det godt, gå gjerne ned på kne og skur gulvet godt med en børste. For gulnete gulv anbefaler vi at du bruker trerens når du vasker.

Når gulvet er behandlet med lut (følg anvisning på flaskene) må du vaske over/nøytralisere luten med trerens. For best mulig holdbarhet anbefaler jeg å sette inn gulvet med en olje. Her kan du også motvirke gulfargen i gulvet ytterligere, for eksempel med å velge en olje med hvitpigmenter.

Slik luter du gulvet:


Slik gjør du, trinn for trinn.


En litt enklere variant fant vi hos firmaet Norsk Trepleie. Her blander man sammen de to komponentene. Men også her bør du vaske gulvet med trerens først:

Les mer på Norsk Trepleie.

I stedet for å lute gulvet kan du velge en olje eller lakk med hvit/grå pigmenter. Dersom gulvet ikke er lakkert fra før, vel og merke.

Lut bør ikke brukes på løvtre som skal oljes, så har du for eksempel bøk- eller eikeparkett, bør du forhøre deg om spesialprodukter for dette hos nærmeste forhandler.

Er gulvet lakkert, vil ikke luten få effekt på treet. Lut reagerer også med enkelte lakksorter, og du kan risikere å oppnå motsatt effekt: Mørkere gulv.

Mvh,
DinSide Bolig

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer