Skylle maling og sparkel i vasken

Kan koste dyrt!

Mange velger å skylle restene av sparkel og maling under varmt vann i vasken. Men det kan by på trøbbel, ifølge ekspertene.

DROPP DETTE: Det kan være fristende å skylle sparkelspaden under varmt vann etter bruk, men her bør du tenke deg om to ganger. Foto: Celina Stamper
DROPP DETTE: Det kan være fristende å skylle sparkelspaden under varmt vann etter bruk, men her bør du tenke deg om to ganger. Foto: Celina Stamper Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kan sparkelet som skylles ned i vasken tette sluket? Og hva skjer egentlig om man bruker vasken til å vaske sparkelspadene?

– Vi anbefaler å ikke skylle ned sparkel i avløpet, men å skrape det så godt av som mulig i søppelbøtten. Hvis det er noen flekker med tynn sparkel igjen, kan det vaskes i vasken, sier Thomas Sæther, fagsjef hos VVS Norge til DinSide.

Men skylles for mye sparkel ned i sluket, kan konsekvensene bli dyre:

– Det viktigste er jo at ikke det er klumper med sparkel som skylles ned i avløpet da dette kan tette avløpet over tid, sier han og legger til:

– Rester av sparkelmasse bør skrapes av og kastes i et tomt spann. Deretter kan man tørke av sparkelspadene med en fuktig fille, sier Steffen Grønneberg i Flügger Norge.

Ifølge bir.no (Bergensområdets interkommunale renovasjonsselskap) skal sparkel sorteres som farlig avfall på en gjenvinningsstasjon.

Det kan være enkelt å skylle kjapt av malingskosten etter du er ferdig for dagen. Men det bør du ikke gjøre ifølge produsentene og rørleggeren. Foto: Celina Stamper
Det kan være enkelt å skylle kjapt av malingskosten etter du er ferdig for dagen. Men det bør du ikke gjøre ifølge produsentene og rørleggeren. Foto: Celina Stamper Vis mer

Maling på penselen

Og hva med malingen på kosten? Er det egentlig bra å vaske av maling ned i vasken?

Mange legger penselen under varmt vann og trykker den ned mot vaskeflata for å fjerne malingen.

– I dag er så å si all maling vanntynnet og løser seg greit opp i vann. Dette vil ikke skade avløpet i små mengder tynnet ut fra en pensel. Når det er sagt, er viktig at så mye maling som mulig skrapes av børsten ned i spannet, forteller Sæther.

Han forteller at maling fra spann eller malebrett ikke skal helles ned i avløpet.

– Det må samles og leveres på godkjent miljømottak, sier han.

I tillegg forteller han at det alltid er en risiko for at malingen kan lage flekker i vasken.

Ta med til kildesortering

Grønneberg i Flügger forklarer også at man skal unngå å rense malingspenselen i vasken.

– På malerruller og pensler bør all malingen skrapes tilbake i spannet med en rørepinne eller tilsvarende. Rullen og penselen skylles deretter i et spann fylt med litt såpevann. Dette spannet kan man sette igjen på kildesorteringsstasjonen sammen med restene av malingsavfallet etter oppussingen, sier han.

Ifølge sortere.no er malingsspann med malingsrester klassifisert som farlig avfall, og skal leveres til godkjente mottak. De kan nemlig inneholde miljøskadelige stoffer.

Han forteller at denne fremgangsmåten er basert på vanntynnbare produkter.

– Dersom det er snakk om white spirit holdige oljemalinger, så skal penslene og rullene vaskes i en bøtte med litt white spirit eller penselrens.

Skal være merket

Hege Rooth Olbergsveen, seksjonsleder i Miljøgift- og tilsynsavdelingen i Miljødirektoratet forteller at riktig rengjøring av malingskoster eller sparkelspader vil avhenge av hvilke produkt man bruker og at produsent og importør kan veilede om dette.

– Så langt vi kjenner til er det få malings- og sparkelprodukter som er skadelig for miljøet, og bruk av vasken ved rengjøring av sparkelspade eller malerkost for slike produkter skal ikke ha konsekvenser for miljøet, forteller hun.

Olbergsveen forteller at produkter som er skadelig for helse eller miljøet skal være merket med fareetikett som skal gi brukere oversikt over faren og sikker bruk.

– Maling og sparkel som er skadelig for miljøet skal håndteres slik at det ikke skader miljøet. Dersom det må brukes løsemidler som for eksempel white spirit til rengjøring skal dette samles opp og leveres til nærmeste gjenvinningsstasjon, sier hun.

Miljødirektoratet anbefaler malinger og sparkelprodukter som er miljømerket med Svanen eller EU blomsten.

– Vi presiseres at malingsrester uansett ikke skal tømmes i vasken eller toalettet, forteller Olbergsveen.

Husk: Dersom du skal kaste malingsrullen eller penselen, husk å la den tørke fullstendig og kast den deretter i restavfall.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer