Skadedyr

Kan koste flere millioner

Mer enn 1 av 3 nordmenn har hatt mus og rotter på besøk i huset sitt. De verste skadene koster flere millioner å utbedre.

KOSTBART: Det er ikke bare ekkelt å få rotter i hus, opprydningen kan også bli dyr og omfattende. Foto: Frende Forsikring
KOSTBART: Det er ikke bare ekkelt å få rotter i hus, opprydningen kan også bli dyr og omfattende. Foto: Frende Forsikring Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De siste åra har det vært en kraftig økning i antallet saker med rotter og museangrep. Spesielt fra 2019 til 2020 opplevde man et enormt oppsving.

Nå er tallene fra 2022 klare. De viser en nedgang sammenlignet med året før, men de var likevel hele 40 prosent høyere enn før pandemien traff, skriver Frende Forsikring i en pressemelding.

- Hver dag får norske forsikringsselskap inn mellom seks og sju saker der rotter og mus har gjort skade på hus og hytter. I snitt koster et angrep fra skadedyr 60 000 kroner. De verste skadene koster flere millioner å utbedre, sier produktsjef i Frende Forsikring, Øystein Øren.

Rotteboom under pandemien

Noe av forklaringen på det enorme oppsvinget i 2020 var at vi var mer hjemme under pandemien, og derfor oppdaget mange skader på huset eller hytta.

- En annen er at mange pusset opp under pandemien og oppdaget angrep på eiendommen sin, sier Øystein Øren.

Innlandet topper lista over flest skadeskader knyttet til mus og rotter, mens Troms og Finnmark har færrest.

- Vi vet at en del angrep fra rotter og mus blir oppdaget under oppussing og vi vet at det er mange som har pusset opp de siste årene. I undersøkelsene våre sier én av tre nordmenn at de har pusset opp hjemme siden pandemien startet, utdyper produktsjefen overfor DinSide.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.