Skadedyr

Kan koste flere millioner

Mer enn 1 av 3 nordmenn har hatt mus og rotter på besøk i huset sitt. De verste skadene koster flere millioner å utbedre.

KOSTBART: Det er ikke bare ekkelt å få rotter i hus, opprydningen kan også bli dyr og omfattende. Foto: Frende Forsikring
KOSTBART: Det er ikke bare ekkelt å få rotter i hus, opprydningen kan også bli dyr og omfattende. Foto: Frende Forsikring Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De siste åra har det vært en kraftig økning i antallet saker med rotter og museangrep. Spesielt fra 2019 til 2020 opplevde man et enormt oppsving.

Nå er tallene fra 2022 klare. De viser en nedgang sammenlignet med året før, men de var likevel hele 40 prosent høyere enn før pandemien traff, skriver Frende Forsikring i en pressemelding.

- Hver dag får norske forsikringsselskap inn mellom seks og sju saker der rotter og mus har gjort skade på hus og hytter. I snitt koster et angrep fra skadedyr 60 000 kroner. De verste skadene koster flere millioner å utbedre, sier produktsjef i Frende Forsikring, Øystein Øren.

STABILT HØYE TALL: - Det ser ut som om mus og rotter har bitt seg fast også etter at restriksjonene slapp opp. Skadetallene var hele 40 prosent høyere i fjor enn i 2019, sier produktsjef i Frende Forsikring, Øystein Øren. Foto: Frende Forsikring
STABILT HØYE TALL: - Det ser ut som om mus og rotter har bitt seg fast også etter at restriksjonene slapp opp. Skadetallene var hele 40 prosent høyere i fjor enn i 2019, sier produktsjef i Frende Forsikring, Øystein Øren. Foto: Frende Forsikring Vis mer

Rotteboom under pandemien

Noe av forklaringen på det enorme oppsvinget i 2020 var at vi var mer hjemme under pandemien, og derfor oppdaget mange skader på huset eller hytta.

- En annen er at mange pusset opp under pandemien og oppdaget angrep på eiendommen sin, sier Øystein Øren.

Innlandet topper lista over flest skadeskader knyttet til mus og rotter, mens Troms og Finnmark har færrest.

- Vi vet at en del angrep fra rotter og mus blir oppdaget under oppussing og vi vet at det er mange som har pusset opp de siste årene. I undersøkelsene våre sier én av tre nordmenn at de har pusset opp hjemme siden pandemien startet, utdyper produktsjefen overfor DinSide.

- Når vi ser på svarene ut fra hvor folk bor er det noen flere prosent fra Innlandet som sier at de har pusset opp de siste årene, enn i Troms og Finnmark og Oslo.

Norsk Hussopp Forsikring samarbeider med de fleste forsikringsselskap her til lands om skadedyrbekjempelse. Fagsjef Øystein Magerøy sier han tror vi kommer til å ha vedvarende høye tall de kommende årene også.

Sjekk forsikringen din

Får du skadedyr i hus, er det alfa omega med en forsikring. Det er skader dyrene påfører boligen din, eller lukt fra dem, som gjør det til en forsikringssak, ifølge Frende.

DinSide har tidligere snakket med Sigmund Clemenz, kommunikasjonssjef i If, som forteller at skadedyr kan være dekket på flere typer forsikringer.

- De viktigste forsikringene for deg er husforsikring hvis du eier eget hus, og så har du innboforsikring. Bor du i borettslag eller sameie, er det de som har bygningsforsikringen. Skulle det bli mus og rotter her, er det sameiet som tar seg av det. Men blir det skader på innbo, er det dekket på din innboforsikring, sier Clemenz.

Clementz påpeker hvor viktig det er å sette seg inn i hva forsikringen dekker.

- Vi opplever at folk tenker at «dette dekker forsikringen min», og så går de inn i forsikringsvilkårene som de aldri har lest før og tenker at dette må være en del av forsikringen, og så er det ikke det hos hverken oss eller andre selskaper, sier han.

MUSEFELLE: Du trodde kanskje osten var det perfekte lokkemiddelet for musa? Ifølge Anticimex er det veldig lite effektivt, dersom du ønsker å fange skadedyret. Video: Celina Stamper Vis mer

Nå starter jobben

Ifølge Frende Forsikring var det som vanlig et stort hopp i antallet skadesaker med rotter og mus på høsten i fjor.

De yngler både vår og høst, men når det blir kaldere i været, søker de innendørs.

- I oktober, november og desember er det alltid mye å gjøre. Januar er også en svært aktiv måned før antallet saker begynner å gå nedover når det varmere været kommer. Jeg håper alle går nøye gjennom bygningene sine på senvinteren og i vår for å sikre at de unngår angrep når det blir kaldere igjen, råder Frende sin produktsjef.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer