Yale Doorman L3 og Yale Linus

Kan låse opp døra automatisk

Norges mest populære elektroniske dørlås i ny versjon.

TO NYE: Både Yale Linus og Yale Doorman L3 har nå blitt kompatible med Google Assistent, førstnevnte også med Apples smarthjemløsning, HomeKit. Foto: Yale
TO NYE: Både Yale Linus og Yale Doorman L3 har nå blitt kompatible med Google Assistent, førstnevnte også med Apples smarthjemløsning, HomeKit. Foto: Yale Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Både Verisure og Sector Alarm sverger til Yale Doorman i sine boligalarm-pakker, og selv om det finnes norske konkurrenter til den populære amerikansk-svenske dørlåsen (Yale er eid av svenske Assa Abloy), er det nok Doorman som stadig er den mest populære her til lands.

Nå har Yale lansert to nye elektroniske låser - en oppgradert Doorman, samt en ny modell, Linus, som er en enklere knappevrider som bare kan monteres utenpå eksisterende lås, og som derfor kan være kjekk om du for eksempel bor i et borettslag der det ikke er fritt frem å bytte dørlåsen som man vil.

Doorman L3

MED RINGEKLOKKE: Yale Doorman L3 har fått flere nye funksjoner, inkludert innebygd ringeklokke som også varsler om besøk på mobilen. Den er også vesentlig smalere enn tidligere og designet så den også skal fungere på dobbeltdører. Foto: Yale
MED RINGEKLOKKE: Yale Doorman L3 har fått flere nye funksjoner, inkludert innebygd ringeklokke som også varsler om besøk på mobilen. Den er også vesentlig smalere enn tidligere og designet så den også skal fungere på dobbeltdører. Foto: Yale Vis mer

Starter vi med størstemann, har L3 fått flere kjekke oppgraderinger. Det kanskje viktigste er at den nå er kompatibel både med Google Assistant og Amazon Alexa, samt tjenester som IFTTT, Philips Hue og Airbnb.

Av nye funksjoner er blant annet muligheten til å sette opp låsen slik at den automatisk låser opp døra når du nærmer deg boligen, der WiFi, Bluetooth og posisjonering brukes for å anslå når du bare er få meter unna døra. Det kan jo være kjekt der man kommer med handleposer i begge hender.

Automatisk låsing når du lukker døra kan nå settes opp slik at du kan angi et tidsintervall før den låses, slik at du slipper å låse opp hver gang du har hentet avisa, for eksempel. Maks tid der er 30 minutter.

Nytt i L3-versjonen er også at den nå har fått innebygd ringeklokke som høres fra innsiden og i tillegg sender varsler til enheter som er tilkoblet Yale Access; Yales eget økosystem.

Hva gjelder sikkerhet har Yale L3 fått kryptert låsekasse slik at den nå støtter den nyeste FG-standarden (klasse 3).

Yale Linus

Linus monteres utenpå eksisterende knappevrider og krever ingen større inngrep i døra. Foto: Yale
Linus monteres utenpå eksisterende knappevrider og krever ingen større inngrep i døra. Foto: Yale Vis mer

Den nye Linus-enheten er altså en enhet du kan montere utenpå den eksisterende knappevrideren på innsiden uten å gjøre større inngrep i døra og låsekassen, og som da kan styres fra telefonen.

En mulighet er dessuten å kjøpe et trådløst numerisk tastatur som kan festes på utsiden, og via appen kan du da opprette brukerprofiler og tilhørende koder og dermed gi tilgang til andre som må inn i leiligheten.

Trådløst kodepanel kan kjøpes som tilleggsutstyr til Linus. Foto: Yale
Trådløst kodepanel kan kjøpes som tilleggsutstyr til Linus. Foto: Yale Vis mer

Via en egen DoorSense-enhet, som du fester i dørkarmen, vet Linus om døren er lukket eller ikke slik at Yale også på Linus kan tilby funksjoner som automatisk låsing når du lukker døra, og opplåsning når du nærmer deg.

Ifølge produsenten er Linus den første FG-godkjente knappevrideren på markedet (klasse 2A).

Linus-enheten støtter for øvrig de samme tjenestene som Doorman, og har i tillegg støtte for Apple HomeKit.

Egen connect-enhet

Med i pakken på begge modeller følger en liten bridge-enhet, Yale Connect, som du plugger i en stikkontakt nær døra, og som da er koblet mot det trådløse nettverket hjemme slik at de er koblet mot Yales nettsky.

Yale Connect-enheten, som følger med i pakkene, gjør at låsene er koblet opp mot det trådøse nettet i huset. Foto: Yale
Yale Connect-enheten, som følger med i pakkene, gjør at låsene er koblet opp mot det trådøse nettet i huset. Foto: Yale Vis mer

Dermed kan du administrere låsene via en mobilapp uavhengig av om du er hjemme eller ikke.

Tjenesten støtter flere dører, så om du har feriebolig i utlandet kan du samle alle låser i én og samme app og styre tilganger og den slags fra ett sted.

Pris og når de nye låsene lanseres er foreløpig ikke annonsert.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer