Kan naboen røyke på balkongen?

Ja, han røyker utendørs. Men røyken siver inn til deg ...

Sommerhalvåret plages mange av at naboen røyker på balkongen.  Foto: Colourbox
Sommerhalvåret plages mange av at naboen røyker på balkongen. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tidligere denne uken skrev vi om problemet med at røyklukt sprer seg mellom leiligheter. Og av debatten som fulgte var det tydelig at det var flere problemer. Nå i sommerhalvåret er det mange som plages av at når naboene røyker ute - så siver sigarettrøyken rett inn til dem.

Innleggene var mange og fortvilte, blant annet beskrives problemet godt av Jan Simensen fra Oslo:

Jeg bor i 5. etasje i en blokkleilighet i Oslo. Naboene under meg røyker rundt 30-40 sigaretter hver, hver eneste dag. Heldigvis siver det ikke opp røyk gjennom gulvet, men når de sitter på brannbalkongen rett under, og jeg kun har vinduer og dører på den siden, er det uutholdelig nå på sommeren. Det lukter konstant sur tobakksrøyk i leiligheten, og dette er veldig problematisk for meg som sliter med allergier. Men hva kan jeg gjøre med dette? Jeg har jo ikke noen som helst rett til å unngå at naboene mine ødelegger hverdagen min....

Janti peker på et annet poeng, og skriver:

- I det borettslaget jeg bodde i før, var det strengt forbudt å grille på balkongene på grunn av at "lukten forstyrrer naboene". Men det har aldri vært noe forbud mot å røyke der. Jeg skrev til styret og spurte hvordan de kan overse enda farligere røyk, men fikk ikke gehør. Kanskje fordi styreformannen røyker som et fyrtårn selv?

De støttes i hovedsak av andre frustrerte og røykplagete blokkbeboere.

Men kan man kreve at naboen slutter å røyke på balkongen?

Snakk sammen!

- Snakk sammen. Du må lære deg å leve med naboen, sier Ola Fæhn.  Foto: Tommy Andersen
- Snakk sammen. Du må lære deg å leve med naboen, sier Ola Fæhn. Foto: Tommy Andersen Vis mer


- Dette har jeg faktisk hatt en sak på, sier forbrukeradvokat Ola Fæhn til DinSide.

Aller først vil han imidlertid påpeke at når det gjelder konflikter med naboen så er det ekstra viktig å prøve å jobbe sammen for å finne en løsning på problemet.

- Man må jo prøve å finne løsninger når man krangler med naboen - i motsetning til alle andre. Naboen er man avhengig av å kunne leve sammen med.

Det er imidlertid ingen lover i Norge i dag som hindrer noen å røyke på balkongen. Enkelte borettslag kan ha vedtekter om dette, men det er ikke noe lovforbud i Norge.

- Men det er jo andre regler som sier at man skal ta hensyn til hverandre. Og i ekstreme tilfeller kan man tenke seg at disse kan komme i bruk, sier Fæhn.

Dette berører naborettsregler, men det finnes også regler i borettslag og sameier som kan slå inn.

- Reglene er nokså likt bygget opp. Det er noen regler som sier at man skal vise hensyn til hverandre. Gjør man ikke det, kan det skje noe, sier Fæhn.

Hva som kan skje er litt forskjellig om man bor i borettslag eller sameie, eller man bor i enebolig. Men det kan jo også skje i rekkehus eller tomannsboliger.

Slik går du frem for å løse problemet

Ifølge Fæhn, er dette smart fremgangsmåte dersom du er plaget av røyk fra naboens balkong:

Ta det opp med naboen. Gjerne gjentatte ganger. Det beste er om dere sammen kan komme frem til en løsning dere begge kan leve med.

Ta det opp med borettslag/sameie. Kan dere komme frem til felles kjøreregler? Eller er det kanskje bygningstekniske svakheter som borettslaget kan være med å utbedre?

Ta det til konfliktrådet. Er det ikke mulig å få til en løsning, kan det være greit å få til et møte med en nøytral meglingsmann.

Ta det til retten. I ekstreme tilfeller kan man måtte ta saken til retten. Men husk at dette kan bli dyrt, også for deg.

Kan borettslaget betale?

Les mer om lovverket på Lovdata.no:


Fæhn forteller at i noen tilfeller kan borettslaget ta kostnadene i forbindelse med utbedring av bygningsmassen, dersom det er bygningstekniske feil som gjør at røyken siver inn i din bolig.

- I den saken jeg var involvert i, var det en bygningsteknisk svakhet som gjorde at røyken sivet inn i naboleiligheten. Det var ikke vanene man måtte gjøre noe med, men bygningen.

Saken endte med at borettslaget tok kostnadene ved utbedring. Utgiftene ble altså delt mellom alle boenhetene. Dette er imidlertid ikke noe fasitsvar, kostnadene vil ikke alltid bli tatt av borettslaget, men det er en mulighet som må vurderes i hvert enkelt tilfelle.

- Man bør starte med en teknisk undersøkelse før man lager regler om røyketider, sier Fæhn.

Les også: Slik blir du kvitt røyklukt fra naboens leilighet

Plaget utendørs

Men for noen er ikke problemet at røyken siver inn i en lukket leilighet. De plages av røykelukt på egen balkong, eller at det siver inn gjennom åpne vinduer.

- Man må finne frem til spilleregler - det er sånn å bo tett, da må man forholde seg til hverandre, sier Fæhn.

Han ser ikke bort ifra at det vil kunne vedtektsbestemmes at borettslag skal være røykfrie. Eventuelt at man kan få inn noe i vedtektene om røyking. Han har ikke selv sett på dette, men tror nok at man vil kunne få se slike problemstillinger i fremtiden.

- Til sammenligning for allergikere, så er det jo regler om hundehold. Men der har det blitt litt tøffere for allergikere. For før kunne borettslag nekte dyrehold, men man har fått regler nå som sier at man kan ikke nekte det dersom det ikke er en saklig grunn for det.

Etter røykeloven og innstramming på områder der man kan røyke, har det blitt økt oppmerksomhet rundt problemer med andres røyking. Og regelverket foreslås stadig strammet inn.

- Det blir strammere og strammere. Så budskapet er å prøve å finne frem til en løsning med naboen. Det er jo mitt råd til alle nabokonflikter, avslutter Fæhn.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer